Bugetul – eterna si fascinanta poveste a lipsei de expertiza si de viziune


Intră acum și în grupul de

Mă uit cu drag cu cât sârg și dor de afirmare s-au apucat parlamentarii de muncă în noul an, al celei mai frumoase crize economice de după al doilea război mondial. Și când spun apucat nu mă gândesc nicidecum la pusul mâinii pe sapă, pe târnăcop sau pe coarnele de la plug. Nu. Mă gândesc doar la cum s-au înghesuit cu toții, unii pe la Cameră alții pe la Senat și au început să-și împartă bezele, îmbrățișări și amintiri de la Crăciun și Revelion. Să tot muncești în felul acesta.

În timp ce rodeau câte un colț de cozonac și depănau povești personale liderii PDL, PSD și PNL s-au apucat să ”răsfacă” bugetul pe anul 2010. Mai mult cei de la PDL pentru că la PSD și PNL e doar tristețe aceste partide nefiind la guvernare anul acesta. (Dar timpul nu e pierdut – n.a.) Și așa, printre sughițuri generate de multele sarmale îngurgitate și suficient vin roșu liderii PDL au decretat că data la care ar trebui aprobat bugetul pe acest an este 13 ianuarie.

Însă la cum e croit bugetul lui 2010 nici măcar autorii lor nu cred că acesta va trece. Ba sunt convins că vreo doi miniștri speră că opoziția va înțelege că țara e în derivă și va face pe ”ăla în patru” ca să mai dreagă lucrurile.

Ca să ne înțelegem de la bun început: bugetul lui 2010, în viziunea Guvernului BOC 4 e unul al investițiilor. Numai că premierul demis și apoi reuns nu înțelege că rata falimentelor în România este suficient de mare și că banii la buget nu se fac la fel de ușor precum petrecerile de campanie. Iar investiții pe ochi frumoși nici pe cei mai ”ultrași PDL-iști” nu-i mai convingi să facă.

Emil Boc ar vrea ca în România, Guvernul condus de el (pe hârtie cel puțin) să tot taie panglici și el personal să tot toarne câte o lopată sau un cancioc de ciment la câte o inaugurare de șantier. Mai mare dragul. Numai că Emil Boc va înțelege foarte repede că iarna nu e ca vara și nici Primăria Cluj ca Guvernul României.

Până acum PDL avea o scuză, cum că cei din PSD, cu care se aliaseră în 2008, nu vor să fie de acord cu o idee sau alta. De acum gata. Din 2010 PDL conduce singur România. Dacă va fi spre o nouă prăpastie economică vom afla cel mai devreme prin martie. Însă la câtă ”expertiză” zace în miniștrii cabinetului BOC 4 tare mi-e că nu trece jumătatea lui februarie și încep grevele și protestele.

Să dea Domnul să nu fie așa. Chiar m-aș bucura. Cum mai tare m-aș bucura dacă subalternii lui BOC 4 ar ieși în public și și-ar cere scuze pentru promisiunile sfruntate din campania electorală din 2008 când propovăduiau dublarea salariilor și un trai mai bun pentru profesori. Iar acum îi trimit să vândă ciorapi în Bazar ca să nu moară de foame.

Fiți optimiști. Cu un pic de efort și șantaj pe la parlamentarii mai slabi de înger din opoziție pe 13 ianuarie avem buget. Deci… să vină criza cu valul doi !!

M. Chira


Intră acum și în grupul de