Boc ii uneste pe Flutur si Mirza in „sfanta lupta” cu cutitele pe sub masa


Intră acum și în grupul de

După ce premierul României, Emil Boc, a părăsit Suceava, în urma vizitei-blitz făcute joi, şi după care nu am înţeles mare lucru, nici de bine dar nici de rău, la Suceava au început să-şi arate colţii liderii de opoziţie. Cei de la PSD pentru că cei din PNL conduşi încă de Alexandru Băişanu nu „vor sări la muzică” pentru că nu înţeleg partitura şi nici nu au suficiente voci pentru un cor mai acătării.

Aşa se face că vineri dimineaţa preşedintele PSD Suceava (şi aici tot cu „încă” pentru că în luna aprilie sunt alegeri la judeţ şi sunt voci prin partid care clamează un nou lider), senatorul Gavril Mîrza a sărit la „gâtul” lui Gheorghe Flutur, omul pentru care BOC si miniştrii s-au străduit să-şi facă drum prin Suceava, nu cu sudălmi politice, nu cu critici, ci cu ogoieli.

La conferinţa de presă a social-democraţilor şi deputatul Cătălin Nechifor şi senatorul Gavril Mîrza au râs din…”toate poziţiile” de postura jenantă în care a fost pus Flutur de însăşi echipa pentru care a luptat ca să fie la guvernare. Şi au sărit cei doi parlamentari PSD în ajutorul lui Gheorghe Flutur şi i-au huiduit pe BOC, Berceanu şi Blaga de nu mai înţelegeai din ce tabără e unul si de unde e celălalt.

Mîrza a ajuns la un moment dat să facă şi o analiză politico-administrativă a ceea ce s-a întâmplat joi, cu toate repercusiunile ce ar fi generate pentru judeţul Suceava şi locuitorii lui. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava a fost chiar şi mai dur cu Flutur şi s-a apucat să îi ţină partea în faţa lui Berceanu şi compania, într-un gest fără precedent pentru politica suceveană.

Acum să nu credeţi că pe Gavril Mîrza îl doare foarte tare de ce a păţit Flutur cu miniştrii săi, care în loc să îl ajute, cel puţin la modul aparent, s-au apucat să-l contrazică, să îi dea veşti proaste şi pe alocuri să-l mai şi ironizeze cu privire la capacitatea CJ Suceava de a atrage fonduri europene şi guvernamentale. Dar Gavril Mîrza nu putea rata momentul ca să prindă doi iepuri şi pe amândoi să îi jumulească.

Faptul că senatorul Mîrza s-a apucat mai nou să înţeleagă contextele politice şi să iasă la bătaie nu mă face decât să cred că va mai vrea să conducă organizaţia judeţeană şi că nu s-a împăcat cu ideea că la nivel central nu mai e preşedinte cel cu care a anunţat el că votează la ultimul Congres, adică Mircea Geoană.

Atacurile la preşedintele CJ Suceava sunt de fapt, dacă ar fi să judecăm logic şi o contra-pondere la acţiunile pe linie politică ale mult mai tânărului coleg de Parlament, Cătălin Nechifor, care a anunţat deja că doreşte să devină preşedintele Organizaţiei judeţene. Spre deosebire de senator care tot „lălăie” prin conferinţele de presă, la momentul când e întrebat dacă s-a hotărât să mai fie sau nu preşedinte al social-democraţilor încă un mandat, că el încă nu s-a decis. Şi că o va face mai încolo. Doar ştiţi cum e cu candidaturile de genul ăsta: le anunţi dimineaţa la cafea şi eventual renunţi la ele seara dacă ţi-a picat mai greu meniul.

Revenind la ziua de vineri, trebuie să mai spun că la prânz, cei din PDL deja se agitau foarte puternic şi preşedintele Gheorghe Flutur a simţit nevoia să convoace o conferinţă de presă ca nu cumva la ştiri să nu apară şi părerea democrat-liberală despre vizita lui Boc, Blaga, Udrea şi Berceanu. Gestul lui Flutur de a face o conferinţă de presă în care să explice ziariştilor care au fost rezultatele vizitei mi s-a părut ridicol la fel cum a fost şi argumentaţia făcută aşa-zisei “reuşite” ale acestei vizite.

După ce am stat şi am analizat poveştile celor doi lideri judeţeni am tras următoarele concluzii:

1. Pe Gavril Mîrza nu îl lasă indiferent faptul că Nechifor e mai caustic decât el cu puterea şi mult mai prezent în paginile ziarelor cu declaraţii dure la adresa actualei puteri.

2. Pe Gheorghe Flutur, dacă până acum gruparea Berceanu-Blaga (aşa-zisul nucleu dur al fostului PD) îl mai tolera cât de cât, acuma disensiunile sunt pe faţă, mai ales după ce liderul de la Suceava a fost anunţat ca sigur unul dintre cei patru viitori prim-vicepreşedinţi ai PDL. Şi nici unul dintre cei doi miniştri nu e pe lista scurtă de patru.

Mihai Chira


Intră acum și în grupul de