De ce il mai tine PDL in brate pe primarul liberal Marius Ursaciuc ?


Intră acum și în grupul de

De câteva zile, pe la porţile oamenilor din Gura Humorului, fete frumos îmbrăcate în straie tradiţionale zonei, adică „blugi” şi geacă de piele, şi câţiva feciori, bat cu candoare şi cer localnicilor să răspundă unor întrebări. Este vorba despre un referendum pe care primarul actual, Marius Ioan Ursaciuc, actualmente membru PNL, l-a iniţiat în vederea aflării părerii locuitorilor cu privire la trecerea actualului Spital Orăşenesc sub aripa Spitalului Judeţean Suceava.

Şi ca să nu fie bănuieli cum că ar fi vorba de manipulare, au bătut fetele şi la uşa lui Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava (care îşi are domiciliul la Humor) şi l-au întrebat cum vrea să facă…cu sănătatea în oraş. Numai că lui Flutur cred că i-a venit un pic rău când a văzut la ce fel de stratageme se dedă primarul pe care el l-a făcut primar şi pe care tot el, cu multele miliarde de lei aduse de la bugetul central l-a ţinut primar în perioada 2004-2008 şi pe care tot el îl ţine în continuare în braţe ca şi cum Ursaciuc ar fi un fel de „părinte al primarilor din judeţul Suceava”.

Ca să mă explic cu titlul …

La finele săptmânii trecute, senatorul PDL de Suceava, Tiberiu Aurelian Prodan, anunţa că e foarte posibil ca în anul 2012, la viitoarele alegeri locale partidul său să aibă „un proiect comun cu Marius Ursaciuc”. Acelaşi lucru, poate cu, cuvinte diferite l-a spus şi acum câteva luni şi secretarul general al PDL Suceava, deputatul Ioan Bălan. Iar aceşti doi parlamentari trebuie creditaţi din punct de vedere politic din simplul motiv că au văzut cum Ursaciuc a tot dat semnale clare că vrea alături de PDL. Ce nu au spus cei doi a fost dacă Ursaciuc o va face din partea PDL sau va fi independent, susţinut de PDL. Detalii însă ….

Pe de altă parte, Marius Ioan Ursaciuc nu achiesează la ideea ca spitalul de la Humor să devină parte a celui judeţean, cu câteva secţii, şi pentru asta, ca nu cumva să se spună că „îl faultează” pe Gheorghe Flutur şi guvernarea PDL, face un aşa zis referendum local, din care părerea majorităţii e cea „care trebuie” şi astfel să poată veni în faţa preşedintelui Flutur şi să îi arate că de fapt el e băiat bun, dar lumea din oraşul lui nu vrea să nu aibă spital propriu.

Nu ştiu cât cunoaşte sau nu Marius Ursaciuc că în cazul în care Humorul e parte a Sucevei, compartimentele cele mai utile vor funcţiona în continuare la Humor, medicii şi personalul medical de aici vor avea salarii mai mari datorită indicelui de complexitate mai mare pe care Suceava il are ca spital si pe deasupra va funcţiona si o unitate non-stop de primire a urgenţelor, precum şi un ambulatoriu de specialitate.

Din datele oficiale, reiese foarte clar că din totalul de pacienţi pe care zona Humor „le-a produs” până acum, 40 % nici măcar nu au văzut la faţă Spitalul din Humor. Din ceilalţi 60 % internaţi, mai bine de 40 % doar au trecut pe acolo după care au luat, calea Spitalului din Suceava.

În plus, tot din datele oficiale, Chirurgia de la Humor funcţionează foarte bine numai că nu are anestezist, iar secţiile de neurologie şi gastro-enterologie nu au medici de specialitate.

Personal, nu ştiu dacă oraşul Humor şi primarul liberal de acum pot susţine din punct de vedere financiar un spital orăşenesc la un nivel european. Nu sunt de asemenea convins că soluţia ca Humorul să fie secţie exterioară a Spitalului Judeţean Suceava, iar medicii să fie angajaţi ai SJU, un viitor spital clinic, e iarăşi una bună.

Cert este că în felul acesta Humorul va putea beneficia de programele de dezvoltare ale unui spital mare, de anvergură, iar pentru un oraş cu putere financiară încă slabă să poată avea un spital cu compartimente bine dotate şi personal mai bine plătit nu ştiu dacă e rău.

Cred însă că dacă va dovedi că are cu ce, Humorul îşi va putea redobândi statul de Spital de sine stătător.

Cu toate acestea, Marius Ursaciuc a jucat cartea perversă a unui aşa-zis referendum. Şi dacă nici Ursaciuc nu se pricepe la stârnit compasiune sau mânie, bucurie sau tristeţe în electoratul din Humor înseamnă că nimeni nu se mai pricepe. Doar e actor la bază. Totul ţine însă de orgoliul său.

Sunt convins că Flutur, cel puţin acum, are tot interesul ca la el în oraş să fie bine. Într-un fel sau altul ştie să aibă grijă de ceea ce consideră că e al său şi tot de aia a băgat bani în Humor de fiecare dată când a putut. Şi o va mai face.

Nu înţeleg însă de ce Marius Ursaciuc, ca om politic joacă strâmb de multă vreme. Dimineaţa, e cu liderul PNL, Alexandru Băişanu la Cafea, lângă piscina cea nouă, seara, e cu Gheorghe Flutur în Mocăniţă. Dimineaţa, jură dragoste eternă PDL pentru doi creiţari, pe la prânz face conferinţe de presă cu părinţii lui Băişanu la baza pârtiei.

Probabil că i s-o fi acrit şi lui de atâta primărie şi râde şi de Băişanu şi de Flutur.
Şi tocmai de aia e ciudat de ce PDL şi PNL îşi dau coate, care mai de care pentru a-l mai ţine un pic în braţe!

Mihai Chira


Intră acum și în grupul de