Cine va „aresta” sondajul PDL de la Rădăuţi? Olarean sau Carcalete?


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Organzaţiei judeţene Suceava a PDL Suceava, Gheorghe Flutur, va trebui să aleagă între doi dintre liderii marcanţi ai judeţului pentru candidatura la Primăria municipiului Rădăuţi în anul 2012. Este vorba despre Aurel Olărean, actualul primar în funcţie şi doritor de un nou mandat la cârma executivului local rădăuţean şi Petru Carcalete, actual inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava. Acesta din urmă este preşedintele organizaţiei municipale PDL Rădăuţi şi doreşte să candideze la funcţia de primar. Anunţul făcut de dl Carcalete în ultima parte a anului trecut a fost de natură a tulbura mult apele în partid şi mai ales în PDL Rădăuţi.

Zvonurile cu privire la posibila înlăturare a lui Olărean din Primărie au început să circule după ce conducerea judeţeană a PDL a decis să îl suspende pe acesta din postura de responsabil de zonă, iar responsabilităţile politice să fie preluate de vicepreşedintele PDL, Vasile Ilie. Aurel Olărean era de mai multă vreme în vizorul conducerii PDL, mai ales pentru o serie de acţiuni publice extrem de neinspirate şi mai ales după o suită întreagă de scandaluri iscate între el şi consilierii locali, care nu au condus decât la neplăceri pe linie administrativă pentru rădăuţeni. Faptul că Olărean nu este capabil să parcurgă o şedinţă a Consiliului Local fără să se certe cu consilierii, iar starea de tensiune în primărie şi în CL să fie o „normalitate” a însemnat scăderea popularităţii acestuia şi implicit a PDL. Finalul a fost înlăturarea sa din funcţia de preşedinte al organizaţiei municipale a PDL:

Faptul că la Primăria din Rădăuţi PDL doreşte concurenţă e mai mult decât lăudabil. Faptul că ea îi pune cap în cap pe doi dintre greii organizaţiei poate fi necâştigător pentru partid.

Aurel Olărean a câştigat Primăria Rădăuţi la limită, între el şi contracandidatul său fiind doar câteva zeci de voturi. Aurel Olărean provine din vechiul PD, a fost deputat şi om de afaceri, fiind acţionar principal al SC Bucovina TEX SA din localitate.

Numele lui Olărean însă a apărut în presă în două scandaluri majore care au făcut vâlvă la nivelul judeţului şi chiar al ţării. Unul dintre ele a fost în perioada în care era deputat când, nici mai mult nici mai puţin „a arestat” câţiva poliţişti locali, i-a înşirat la marginea drumului după care i-a pus să sufle în fiolă să vadă dacă nu cumva băuseră. Iar Olărean nu a fost niciodată poliţist, procuror sau judecător.

Momentul desemnării sale drept candidat la Primărie a fost de natură a crea mai multe discuţii, însă la acea vreme era singura soluţie pe care Gheorghe Flutur o avea la îndemână pentru a mai linişti spiritele în tabăra PD din noul PDL.

Nici campania pentru alegerile locale nu a fost lipsită de incidente neplăcute ale cărui autor a fost tot Olărean, unul dintre ele însemnând atacul cu pietre asupra maşinii şi fiului unuia dintre contra-candidaţi. Rezultatul a fost însă, după o noapte în care în Rădăuţi se fugea după voturi pro-Olărean mai ceva ca după alimente pe vremea „împuşcatului”, desemnarea fostului deputat pe postul de primar.

De celaltă parte, Petru Carcalete, fost membru PNL, a fost alături de Gheorghe Flutur de la început şi l-a susţinut chiar şi atunci când acesta a făcut pasul în afara PNL, formând Platforma Liberală. În Carcalete, Flutur a putut vedea oricând un sprijin şi a putut construi politic cu acesta zona Siret-Rădăuţi. Carcalete este la antipozi în privinţa scandalurilor publice şi deţine de mulţi ani şefia celei mai mari structuri de stat ale judeţului, Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Totodată, Petru Carcalete are experienţă în administraţia locală, fiind pe rând, consilier local şi apoi consilier judeţean, având acum şi calitatea de preşedinte al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Suceava.

Carcalete a câştigat la alegerile parlamentare din 2008 şi colegiul electoral în care a candidat, dar prin jocul rezultatelor, nu a obţinut mandatul de parlamentar, locul fiind ocupat de candidatul PNL, Tiberiu Prodan, care acum este membru PDL.

De aceea, este de aşteptat rezultatul sondajului de opinie din municipiul Rădăuţi.

Organizaţia PDL din Rădăuţi se aşteaptă însă ca Olărean să nu renunţe la candidatură indiferent de rezultatul sondajului şi să-şi anunţe intenţia de a participa în alegeri chiar şi ca independent dacă partidul va decide ca altcineva să fie susţinut de PDL pentru fotoliul de primar al municipiului.

Mihai Chira


Intră acum și în grupul de