Expoziția de fotografie ”Karel Zdeněk Líman, arhitectul ceh al Casei Regale a României” va fi deschisă marți la Muzeul de Istorie din Suceava


Intră acum și în grupul de

 La Muzeul de Istorie din Suceava, va avea loc marți 14 martie a.c., la ora 14:00, vernisajul expoziției de fotografie ”Karel Zdeněk Líman, arhitectul ceh al Casei Regale a României”.

Evenimentul va fi prezentat de prof. dr. arh. Sorin Vasilescu.

Expoziția prezintă date biografice, proiecte puse în operă de arhitectul Karel Zdeněk Líman și însemnătatea sa pentru evoluția arhitecturii moderne românești.

Karel Zdeněk Líman (1855-1929) arhitect ceh cu studii la Praga şi München, specializare la Viena a fost, timp de 35 de ani, în serviciul Casei Regale a României (1894-1929), şi din 1904, Şef al Biroului regal de arhitectură. I s-au încredinţat din ordinul Regelui Carol I importante lucrări de arhitectură, reconfigurarea, amplificarea şi redecorarea castelului Peleş, proiectul şi construcţia castelului Pelişor, refacerea tuturor clădirilor adminstrative de pe Domeniul regal Peleş; iar în perioada României Mari, Líman şi echipa sa vor avea ca proiect principal reamenajarea interioarelor castelului Bran ca reşedinţă de locuit pentru Regina Maria, operaţiuni ce se desfăşoară în respectul monumentului istoric.

Expoziția este organizată de Consiliul Județean Suceava, Muzeul Bucovinei și Centrul Ceh București și va fi deschisă publicului până în 3 aprilie 2017. (Irina Lițu)


Intră acum și în grupul de