Ziua Internationala a persoanelor cu dizabilitati a fost marcata si la Suceava


Intră acum și în grupul de

Cu mare, cu mic, însoţiţi de părinţi şi susţinuţi de prieteni de la diferite instituţii de învăţământ din Suceava, copiii cu dizabilităţi au arătat vineri, printr-un marş solemn, discret, iniţiat în stilul lor propriu, semnificaţia zilei de 3 decembrie, proclamată ca “Ziua Internaţională a persoanelor cu dizabilităţi”.

Astfel, Asociaţia “Părinţilor cu Copii cu Nevoi Speciale” Suceava în parteneriat cu Asociaţia “Blijdorp România” Suceava, s-au reunit, între orele 10:30 – 12:30 în faţa Primăriei, de unde împreună au pornit marşul “Pledoarie pentru demnitate”.

“Milităm astăzi pentru integrarea noastră. Aţi văzut că am fost demni, liniştiţi, cuminţi ca întotdeauna. Dorim să ne integrăm, dorim să fim priviţi normal, să avem şi noi aceleaşi drepturi şi obligaţii ca orice cetăţean. Nu vrem milă, nu vrem să revendicăm nimic, nu urmărim un scop politic, dorim doar să fim văzuţi! Existăm şi trebuie ţinut cont şi de noi”, a declarat pentru NewsBucovina Eugenia Hodoroabă, preşedintele Asociaţiei „Părinţilor cu copii cu nevoi speciale” Suceava.

Aflat la cea de-a V-a ediţie, marşul s-a desfăşurat pe traseul Primăria Suceava – Consiliul Judeţean şi a avut ca scop marcarea Zilei Internaţionale a Persoanelor cu dizabilităţi.

Partenerii tradiţionali ai manifestării sunt: Şcoala Gen. Nr.1 Suceava, Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” , Colegiul Naţional “Spiru Haret”, Şcoala Generală “Ion Creangă” , Fundaţia “O Noua Viaţă” Siret, A.R.E.A.S. Suceava, Şcoala Generală Nr.11 Suceava, Şcoala “Filadelfia”.

Elevi ai şcolilor menţionate mai sus au împărţit voluntar trecătorilor inimioare din hârtie special concepute pentru a putea fi puse la gât, purtând mesajul “Ziua Internaţională a persoanelor cu handicap – Pledoarie pentru demnitate”.

În judeţul Suceava trăiesc la momentul actual, în familii şi în centrele DGASPC (Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului), aproape 9400 de adulţi şi 2.700 de copii cu dizabilităţi.

Organizaţia Naţunilor Unite a recunoscut în 1992, ziua de 3 decembrie ca “Zi Internaţională a persoanelor cu dizablităţi”.


Intră acum și în grupul de