Cercetătorul sucevean dr. Radu Ciornei: Suceava este foarte departe de a mai intra în carantină. El recomandă în continuare purtarea măștii în special în zone aglomerate sau spații închise. Masca este deranjantă, dar funcționează


Intră acum și în grupul de

Cercetătorul sucevean dr. Radu Ciornei a declarat la Analiza de Seară de la News Bucovina că Suceava este foarte departe de a mai intra în carantină mai ales că județul și municipiul Suceava în special au trecut printr-o perioadă dificilă și că deja foarte mulți suceveni au făcut boala.

„Foarte clar, din punctul meu de vedere, municipiul Suceava și județul Suceava sunt foarte departe de a mai intra în carantină. În primul rând pentru că au avut o rată foarte mare de îmbolnăvire: aproximativ 25 la sută din județ și circa 30 la sută din municipiu deja au făcut boala. Acest lucru, care la început ne-a făcut Lombardia României, acum ne ajută foarte mult”, a spus Ciornei.

El a arătat că din acest punct de vedere și numărul de oameni care poate fi infectat a scăzut față de restul țării care nu a avut un număr mare de cazuri la începutul pandemiei.

„Acum au început horele, au început sârbele, a început relaxarea și uitați că au și ei ceea ce am avut noi la Suceava”, a spus dr. Ciornei.

El consideră că Suceava este departe de a avea o nouă carantină, dar crede că se pregătesc alții cum ar fi cei din Argeș sau Dâmbovița.

„Ceea ce am trăit noi, pe ei îi așteaptă”, a adăugat Ciornei.

El crede că premierul Ludovic Orban nu-și permite reintroducerea stării de urgență pentru că PNL ar scădea în sondaje imediat la 15 la sută.

„Domnii de la guvernare calcă foarte ușor, se uită la numărul mare de îmbolnăviri și cred că se roagă alături de noi pentru că numărul de paturi din ATI nu a crescut, numărul de medici nu a crescut, numărul de rezidenți care au intrat în sistem a fost foarte mic”, a spus Ciornei care a adăugat că e nevoie disperată de încă 1000 de paturi ATI și de vreo încă 500 de medici.

„În Suceava oamenii au fost disciplinați. Îi salut și îi respect pentru lucrul acesta”, a spus Ciornei care a menționat că e bine să fie în continuare păstrate măsurile de protecție.

„Oriunde unde nu poți sta la distanță de doi metri de alți oameni din jurul tău, poartă mască. Este foarte simplu. Masca este deranjantă, dar funcționează. În momentul de față este principalul lucru care stă între noi și boală: masca, distanțarea socială și inteligența”, a arătat Ciornei.

El a spus că masca nu reprezintă o protecție de 100 la sută, dar că între doi oameni care poartă mască riscul de infectare scade de 20-30 de ori.

Ciornei a atras atenția că nerespectarea măsurilor de protecție este un comportament cu risc mărit.

„Medicii, infecționiști, politicienii, vor spune că e un comportament îngrozitor, dar eu vă pot spune că nu e un comportament îngrozitor, ci un comportament cu risc mărit”, a spus cercetătorul sucevean.

El a arătat că există riscul ca în aer liber să se poată ingera o doză mare de viruși dacă unul dintre cei din zonă strănută sau tușește.

„Dacă treci pe lângă unul pe stradă care este bolnav și nu are mască, nu se știe încă dacă se poate lua o doză infectantă”, a spus Ciornei care a apreciat că probabilitatea este destul de scăzută față de cea din spații închise.

În ceea ce privește măsura de a închide terasele începând cu ora 23:00 el a arătat că virusul se poate transmite la orice oră, dar că după o anumită oră de petrecut timpul la terasă „crește efervescența socială” , iar oamenii se îmbată și nu mai respectă regulile de distanțare.


Intră acum și în grupul de