Pelerinaj la racla Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, de Sanziene (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Hramul Sucevei

Zeci de mii de pelerini din toată ţara sunt aşteptaţi joi, de Sânziene, la hramul mănăstirii “Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, care prin tradiţie se sărbătoreşte pe 24 iunie. Această zi reprezintă un prilej de bucurie şi rugăciune pentru pelerinii care vin în Suceava în dimineaţa zilei de miercuri, 23 iunie, când Sfintele Moaşte ale Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava sunt scoase din biserică şi depuse sub un baldachin în curtea mănăstirii.

Miercuri, pelerinii şi credincioşii au prilejul să se roage şi să atingă racla cu Sfintele Moaşte, care este scoasă din mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava o singură dată pe an.

Şi-n acest an, familia primarului Sucevei, Ion Lungu, le va oferi sarmale şi apă minerală credincioşilor care vor veni la Hramul Sucevei. Primarul a spus că, miercuri, la ora 18.00, el şi soţia sa, Luminiţa, le vor împărţi pelerinilor prezenţi la Mănăstirea „Sfîntul Ioan” 5.000 de sarmale şi tot atâtea sticle de apă minerală.

Joi, după oficierea Sfintei Liturghii, racla cu Moaştele Sfântului va fi purtată pe umeri de preoţi şi călugări, pe străzile Sucevei, într-o procesiune la care de obicei iau parte zeci de mii de credincioşi, suceveni şi pelerini deopotrivă. Seara târziu, moaştele vor fi aşezate la locul lor în Sfânta Mănăstire.

Sfântul Ioan cel Nou este protectorul municipiului Suceava iar moaştele sale au fost aduse aici de către Alexandru cel Bun în anul 1402.

Sânzienele

În fiecare an, pe 24 iunie, românii marchează sărbătoarea Sânzienelor. Se zice despre noaptea dinaintea acestei zile că este magică. În Bucovina, creştinii ortodocşi se roagă la moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, pentru a scăpa de boli şi de necazuri.

Legendele spun că Sânzienele sunt nişte fete foarte frumoase, care trăiesc prin păduri sau pe câmpii. Ele se prind în horă şi dau puteri deosebite florilor, plantelor, acestea devenind plante de leac.

În popor se crede că în noaptea Sânzienelor zânele umblă pe pământ, cântând şi împărţind rod holdelor, femeilor căsătorite, vindecând bolnavii şi apărând semănăturile de nenorociri. Sânzienele sunt mari iubitoare de dreptate.

Sânzienele reprezintă şi un prilej de întâlnire a tinerilor care doresc să-şi unească destinele, fiind o sărbătoare a iubirii, ce se cinsteşte cum se cuvine, cu joc şi voie bună.


Intră acum și în grupul de