Hagigadar, eterna si fascinanta apropiere de Dumnezeu !


Intră acum și în grupul de

Dealul Bisericii, cândva mănăstire, Hagigadar din apropierea Sucevei, locaş de cult creştin-ortodox de rit armenesc, ce peste 2 ani va împlini jumătate de veac de când a fost ridicat, a fost urcat duminică, în ziua Praznicului Adormirii Maicii Domnului, de câteva sute de credincioşi. Cei mai numeroşi, de prin părţile locului, dar destul de mulţi şi de prin ţară – Iaşi, Bacău, Bucureşti sau Constanţa.

Unii l-au urcat în genunchi, alţii în mâini şi genunchi (şi chiar cu genunchi protejaţi cu genunchiere moderne, pentru a nu le fi zdrelită pielea de pământul cărării sau, mai sus, de cimentul din jurul bisericii), alţii pe picioare, presărând lumânări aprinse de-a lungul căii, iar alţii cu limuzinele, pe şosea, până la poarta din spate.

De dimineaţă până spre prânz, să se fi adunat la biserica din Dealul lui Bulai câteva sute de credincioşi care au participat la slujbă (de când armenii din zonă s-au împuţinat, la Hagigadar se ţine slujbă doar de câteva ori pe an, dar mai ales de Sfânta Maria Mare, pe 15 august), au pus lumânări, au adăstat la umbra de sub arborii şi de lângă fântâna din curte şi au participat la praznicul (hurban) cu supă de urechiuşe şi pilaf cu carne de vită, ale cărui bucate se pregăteau încă de dimineaţă sub zidul împrejmuitor al bisericii cu privelişte nouă de-acum, spre şoseaua ocolitoare a Sucevei, pe cale a se construi.

De altfel, e posibil ca anul acesta şi câţiva dintre cei care vor mai veni să fie printre puţinii în care Adormirea Maicii Domnului să mai fie prăznuită ca odinioară; e posibil ca, într-un viitor apropiat, un cartier rezidenţial adăugat celui ce se dezvoltă de-a lungul bulevardului Sofia Vicoveanca să ajungă până la poalele Bulaiului, de-o parte şi de alta a şoselei suspendate.

La sărbătoarea de duminică a creştinilor armeni, alături de pr. Azad Mandalian de la Suceava s-au aflat şi au slujit ierarhi ai Bisericii Armene din Bucureşti, din Armenia, Israel şi Canada. Printre oaspeţii de la Suceava s-a numărat din nou senatorul Varujan Vosganian, care, după sosire, s-a integrat repede printre credincioşi, ca un obişnuit al locului. Slujba a fost oficiată de PC Zareh Baronian, episcop locţiitor de Bulgaria şi România.


Intră acum și în grupul de