Prea Fericitul Daniel, patriah al Romaniei, prezent la Putna la hramul Manastirii lui Stefan cel Mare


Intră acum și în grupul de

Duminică dimineaţă, Patriarhul României, Prea Fericitiul Daniel a oficiat, la Mănăstirea Putna, slujba de sfinţire a noii picturi a Mănăstirii Putna, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, ctitorie a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. Lucrările la pictura bisericii au fost începute la 31 iulie 2001 şi au fost încheiate la 31 iulie 2010. Pictura a fost realizată de pictorii locali Mihai şi Gavril Moroşanu.

Trebuie de menţionat faptul că Biserica Mănăstirii Putna nu era pictată nici în exterior, nici în interior, după ce fusese reconstruită în timpul domniei lui Vasile Lupu. Potrivit izvoarelor istorice însă, iniţial, biserica mănăstirii, construită în timpul domniei lui Ştefan cel Mare ca necropolă voievodală, era pictată şi era impodobită cu foiţă de aur.

Patriarhul a spus cu ocazia aceasta că sfinţirea acestei picturi este o mare bucurie „atât pentru mănăstire, cât şi pentru întreaga suflare românească ce are evlavie pentru sfântul Ştefan cel Mare, apărător al creştinătăţii”. Înaltul ierarh român a explicat că timp de sute de ani, biserica nu mai avea pictură şi că s-a ajuns ca în vremuri de libertate să existe posibilitatea de a împodobi biserica aceasta cu pictură aşa cum a fost pe vremea ctitorului ei. „Vedem astazi Biserica aşa cum a fost ea odată”, s-a exprimar Patriarhul Daniel.

Patriarhul Bisericii Ortodocse Romaâne a mai subliniat şi faptul că biserica era pictată şi în exterior, ca Voroneţul, şi că nu s-ar întrista dacă într-o zi ar avea din nou şi pictură exterioară, exprimându-şi în feul acesta dorinţa ca întrega operă voievodadlă să devină completă, acesta putând deveni şi un crezământ al Preafericitului Daniel.

Duminică după-amiază, patriarhul Daniel a sfinţit şi a inaugurat cabinetul medical Sfântul Mare Mucenic Pantelimon şi arhondaricul Sfântul Daniil Sihastrul ale Mănăstirii Putna.

Reamintim ca duminică s-au împlinit 25 de ani de când Prea Fericitul Daniel a fost hirotonit diacon la Mănăstirea Putna, slujba fiind atunci oficiată de actualul Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Pimen Suceveanul.

Al doilea hram al mănăstirii Putna

Patriarhul Daniel a anunţat, duminică, la Mănăstirea Putna, că biserica mănăstirii va avea un al doilea hram, pe lângă cel istoric din 15 august, ce va fi sărbătorit în data de 2 iulie, când este pomenit Sfântul Voievod Ştefan cel Mare. În discursul rostit în faţa a peste 10.000 de credincioşi adunaţi la Putna, Patriarhul Daniel a spus că împreună cu arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Pimen, şi cu stareţul Mănăstirii Putna, Velnic Melchisedec, s-a decis adăugarea unui al doilea hram al bisericii mănăstirii, care îl are ca ctitor pe Ştefan cel Mare, înmormântat aici.

El a mai explicat că, după ce în 1992 Sfântul Sinod al BOR l-a trecut pe Ştefan cel Mare în rândul sfinţilor, s-a constatat că foarte mulţi credincioşi vin la Mănăstirea Putna în data de 2 iulie, zi în care este pomenit Ştefan cel Mare, astfel că s-a decis să fie adăugat cel de-al doilea hram al bisericii. PF Daniel a precizat că în acelaşi timp biserica mănăstirii va purta şi hramul Adormirii Maicii Domnului, hram istoric.

Totodată, Patriarhul Daniel a subliniat importanţa realizării picturii interioare a bisericii mănăstirii, arătând că „pictura este o formă vizuală de mărturisire a credinţei, o artă, dar şi un veşmânt litugic pentru biserică”. „Când o biserică nu e pictată în interior, nu este înveşmântată liturgic suficient”, a mai spus patriarhul României.

În cuvântul său, PF Daniel a vorbit, de asemenea, despre importanţa praznicului Adormirii Maicii Domnului, arătând că este cea mai importantă sărbătoare din cele nouă închinate ei de-a lungul anului. Acesta a arătat că Maica Domnului este “ajutătoare în diverse încercări şi este de ajutor într-o lume din ce în ce mai secularizată, învrăjbită şi dezorientată” şi i-a îndemnat pe participanţii la ceremoniile religioase, între care mulţi tineri plecaţi la muncă în străinătate, să nu uite ţara şi credinţa primite de la părinţii lor.

La slujba de la Putna au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care deţine şi funcţia de vicepreşedinte al PDL, la nivel central şi cea de preşedinte al organizaţiei judeţene Suecava a PDL dar şi liderul organizaţiei judeţene a PSD, Cătălin Nechifor.


Intră acum și în grupul de