Mircea Petrariu: „Fotografia este un mod de a-mi incarca bateriile” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Seara de vineri, 3 decembrie, a adus sucevenilor un prilej de relaxare pentru ochi, minte şi suflet, în Clubul Artelor Vizuale din Shopping City Suceava, odată cu vernisarea expoziţiei “Peisaj Digital” semnată de Mircea Petrariu.

Directorul Shopping City Suceava a surprins în cele 43 de lucrări expuse pe simeze, stările efemere cu care natura îl provoacă, obiectivul său fiind acela de a le împărtăşi tuturor pentru câteva momente de detaşare.

Pentru că a stârnit controverse cu privire la titlul dat expoziţiei, respectiv “Peisaj digital”, autorul s-a simţit dator să explice semnificaţia acestuia. „Peisaj, pentru că toate cele 43 de lucrări puse pe simeză sunt sub o formă sau alta un peisaj fie marin, industrial, montan, lacustru etc., surprins în diferite anotimpuri, iar digital pentru că toate sunt făcute cu o tehnică digitală, lucrările reprezentând epoca digitală de acum 6 ani când am revenit la pasiunea mea din copilărie – fotografia, şi am aşteptat această perioadă pentru că fotografia digitală nu ajunsese din urmă fotografia celtică în privinţa calităţii. Când m-am convins că merită să revin la fotografie pentru că fotografia digitală are o calitate apropiată de cea argentică, m-am reapucat de treabă”, a declarat la vernisaj Mircea Petrariu.

Pasionat de fotografie încă de la vârsta de 13 ani, pe când se afla în clasa a VII-a , artistul recunoaşte ca a făcut o mică pauză după anii ’90, când, luat de tumultul vieţii sociale, nu a mai găsit timpul necesar pentru a se ocupa aşa cum şi-ar fi dorit, de marea sa iubire – fotografia.

Iniţial, fotografia digitală nu îl convinsese în ceea ce priveşte calitatea, însă când aceasta a sărit de 4 megapixeli şi a început să concureze fotografia celtică, s-a reapropiat de ea, fotografiile de excepţie puse pe simeze demonstrând rezultatul acestei reapropieri.

„Fotografia este pentru mine un hobby, sunt un autodidact, nu am participat niciodată la niciun curs de fotografie, iar tot ce am cumulat din acest domeniu este din cărţi, iar mai târziu de pe internet. Nu am pretenţia de a fi artist, nu am veleităţi în acest sens, este o pasiune cu care eu mă relaxez la ieşirile în natură, la răsărit şi la apus, este un mod de a-mi reîncărca bateriile. Aş vrea să împărtăşesc şi cu ceilalţi această şansă de a vedea lucrurile la o oră la care alţii se întorc pe partea cealaltă”, a mărturisit Mircea Petrariu, specificând că la ora actuală are câteva mii de fotografii în portofoliu, pe simeze fiind expuse însă doar cele mai reprezentative.

Invitat special la vernisaj a fost Ştefan Toth, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, care a dezvăluit celor prezenţi că a ajuns la Suceava cu mare bucurie, însă a avut ghinionul de se afla în „trenul groazei”. Vizibil impresionat de ceea ce a găsit pe simeze, Ştefan Toth a felicitat atât autorul expoziţiei, cât şi publicul sucevean care a venit într-un număr mare la eveniment, remarcând că multe dintre lucrările expuse întrunesc cu totul condiţiile realizării unei fotografii artistice. „Şi până când acest lucru s-a realizat, eu zic că a venit momentul să nu mai consideraţi această preocupare ca un hobby, ci să devină o consacrare, pentru că aveţi suficiente materiale de care să fiţi mândru! Vă felicit pentru că aţi reuşit să realizaţi imagini foarte bune şi bune şi pentru că aţi ajuns să redaţi cu adevărat fotografii artistice. În amintirea acestui vernisaj aş dori să vă înmânez un fanion al artiştilor fotografi din România şi invitaţia de a deveni membru creator debutant al Asociaţiei artiştilor fotografi pentru că în orice moment întruniţi toate condiţiile neceare”, i-a adus la cunoştinţă Ştefan Toth lui Mircea Petrariu.

Prezent la eveniment a fost şi Nicu Moroşanu, care a avut în prealabil ocazia să vizualizeze întreg portofoliul artistului fotograf Mircea Petrariu, aducând laude preţioase autorului, făcute din perspectiva artistului plastic. „Fotografiile de aici ne prezintă o lume minunat de frumoasă pe care noi am uitat-o demult. Cu excepţia a 3 imagini expuse la intrarea în galerie, toate sunt făcute în locaţii din România. Lucrările ne surprind din punct de vedere al culorilor, trimiţând la artişti plastici care s-au consacrat foarte mult peisajului. Sunt de părere că Mircea Petrariu ar trebui să uite definitiv cuvântul „hobby” deoarece majoritatea lucrărilor sunt foarte bine realizate, gândite şi echilibrate din punct de vedere cromatic şi compoziţional”, a apreciat Nicu Moroşanu, artist plastic.

Totodată, subprefectul Angela Zarojanu, nelipsită de la evenimentele culturale sucevene a completat: „Noi am venit aici cu un rucsac încărcat de aşteptări şi plecăm cu o certitudine a unei expoziţii frumoase care luminează sufletul. În seara aceasta s-a dat un verdict. Specialiştii în artă fotografică au spus că Mircea Petrariu a devenit un profesionist. Felicitări şi abia aştept să văd o a treia expoziţie!”, a conchis Angela Zarojanu.

Cu cea de-a doua expoziţie personală, Mircea Petrariu pledează fără cuvinte pentru frumuseţile naturii şi ne îndeamnă la ieşiri în natură, în orice anotimp şi formă de relief.


Intră acum și în grupul de