Taraful „Bujorul” din Bilca a concertat in Franta, in memoria regretatului rapsod Vasile Mucea


Intră acum și în grupul de

La invitaţia comitetului de înfrăţire dintre comuna suceveană Bilca şi comuna franceză Vert-Saint-Denis, Taraful “Bujorul”, cunoscut mai bine sub denumirea de Taraful “lui Mucea”, a concertat la începutul acestei luni în Franţa, într-un spectacol închinat memoriei regretatului rapsod bilcan Vasile Mucea.

„Iniţiativa organizării unui eveniment omagial în memoria tatălui meu, Vasile Mucea, o pierdere imensă pentru sufletele noastre şi pentru componenţa tarafului, a fost ceva mai veche, venind din partea autorităţilor franceze încă din luna august a acestui an. Atunci se vehiculase organizarea unui festival dedicat rapsozilor, care să-i poarte numele. Din motive obiective nu a mai avut loc, şi iată că acum, la începutul lunii decembrie, cei din Franţa ne-au solicitat în vederea participării la un eveniment închinat memoriei celui care a fost Vasile Mucea”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Florin Mucea, fiul regretatului rapsod, menţionând că la spectacolul susţinut în data de 2 decembrie, au participat şi oficialităţi locale franceze.

Devenind noul lider al tarafului înfiinţat de tatăl său, Florin Mucea s-a arătat foarte încântat de modul în care el şi colegii săi de scenă au fost primiţi de gazdele franceze, relatând că pe data de 1 decembrie când au ajuns în Franţa, a fost arborat steagul României, gest ce le-a umplut inima de mândrie bucovinenilor noştri.

Fiul regretatului rapsod din Bilca a precizat că organizatorii evenimentului au rămas plăcut surprinşi de numărul mare de spectactori care s-au delectat pe ritmurile tarafului bucovinean. „La spectacol a luat parte şi o româncă născută în Fălticeni, stabilită acum la Paris. Au participat în jur de 100 de persoane, lucru care nu a putut decât să ne însufleţească. M-a impresionat foarte mult discursul ţinut despre viaţa şi activitatea profesională a tatăţui meu, Vasile Mucea, român îndrăgit pe plaiurile noastre mioritice. A existat şi un moment de reculegere care mi-a pătruns adânc în suflet, după care violonistul tarafului, prof. Constantin Smochină a interpretat << Balada >> lui Ciprian Porumbescu. Atât interpretarea, cât şi piesa în sine m-au emoţionat până la lacrimi, deoarece aceasta este melodia pe care tata o cânta la începutul fiecărui concert susţinut în străinătate”, a rememorat Florin Mucea.

Cântările Tarafului “Bujorul” au continuat şi a doua zi, în data de 3 decembrie, atunci când aflaţi în localitatea Moissy-Cramayel din Franţa, bucovinenii au susţinut un concert caritabil pentru bătrânii nevoiaşi din acea zonă. Locaţia nu le-a fost una necunoscută rapsozilor noştri, întrucât, în urmă cu doi ani au mai susţinut un concert tot acolo.

„Organizatorii evenimentului s-au străduit să ne facă să ne simţim foarte bine, lucru care nu a putut decât să ne bucure. Francezii sunt nişte oameni foarte primitori, care au o deschidere fantastică spre folclorul românesc, asta în ciuda diferenţelor culturale”, a apreciat Florin Mucea.

Taraful “lui Mucea” după cum este cunoscut, numără cinci membri, printre care: Florin Mucea, 44 de ani (acordeon), Aurel Sfichi, 42 de ani (trompetă), Ovidiu Ursachi, 55 de ani (contrabas), Vasile Bădeliţă, 54 de ani (fluier, ocarină ş.a.) şi prof. Constantin Smochină, 52 de ani (vioară).

Reamintim că taraful din Bilca a concertat pentru prima oară în afara României în anul 2000, când, în cadrul unui turneu care a durat două luni, bucovinenii au dus muzica lor în Ungaria, Austria, Germania şi Franţa. De-a lungul anilor, renumitul taraf a lui Mucea s-a bucurat de succes şi în Anglia şi Italia.


Intră acum și în grupul de