VIDEO// Liderul sindical din asistența socială suceveană Gabriel Buliga: Dacă se introducea carantina de la început nu aveam situația din centrele Sasca Mică și Costâna. Suntem pe un trend de scădere și era mult mai bine dacă evitam cele două focare.


Intră acum și în grupul de

Liderul sindical din asistența socială suceveană Gabriel Buliga a declarat, vineri, la Subiectul Zilei de la News Bucovina că județul Suceava este acum fruntaș și la numărul de angajați și beneficiari din centrele de asistență socială infectați cu noul coronavirus.

El a spus că era bine ca odată cu instituirea măsurii de carantinare a Sucevei să fie decisă, de la nivel central și carantinarea centrelor de asistență socială de la nivelul județului Suceava.

„Dacă se introducea carantina și în centrele de asistență socială situația ar fi fost altfel. Să știți că eforturile au fost mari, dar după cum bine știm, lipsa de materiale, de echipamente din momentul în care a început această nebunie și au început să apară primele cazuri de îmbolnăvire a făcut imposibilă achiziționarea de echipamente”, a spus Buliga.

El a arătat că chiar Spitalul Județean Suceava s-a confruntat cu această imposibilitate de achiziție de medicamente și echipamente, iar în ceea ce privește centrele de asistență socială Serviciu de achiziții din DGASPC Suceava a făcut eforturi să cumpere echipamente care să le dea colegilor.

Cu siguranță că nu au fost întotdeauna cantitățile necesare, dar în momentul de față colegii noștri sunt protejați, am găsit locuri unde aceștia, aflați în carantină să se poată odihni”, a spus liderul sindical.

El a menționat că împreună cu conducerea DGASPC Suceava s-au făcut eforturi să rezolve pe loc toate solicitările venite de la centre.

Buliga a adăugat că angajații cu Covid-19 din centrele Sasca Mică și Costâna sunt internați în spitalele din Suceava și Rădăuți, iar majoritatea au forme ușoare ale bolii.

Totodată, el a precizat că toți beneficiarii infectați sunt izolați în centre și sunt monitorizați de medic specialist care decide dacă este cazul să fie transportați la spital.

Gabriel Buliga a mai declarat că a făcut apel cadrelor medicale sucevene să revină la muncă pentru a ajuta colegii.

Știm că testarea a fost făcută cum a fost făcută și unii au ieșit negativ în primă fază, după care au ieșit pozitiv, după care iar au ieșit negativ. După acel rezultat negativ puteau să-și ia concediu, o săptămână- două săptămâni, pentru refacere.  Mulți dintre ei au făcut așa încât au venit și și-au ajutat colegii din prima linie”, a spus Buliga.

El consideră că situația intervenită la Suceava are mai mulți factori generatori, pornind de la lipsa protocoalelor de la Ministerul Sănătății.

„Această situație de la Suceava a fost din lipsa protocoalelor care au venit cam târziu, plus un factor foarte important pe care trebuie să-l conștientizăm, populația care a venit, a intrat în spital. Au venit mulți din zonele Europei, mulți asimptomatici, dar au duși virușii dintr-o parte în alta”, a spus Buliga care a adăugat că nici echipamentele din SJU Suceava nu erau la standardele cerute acum.

„Părerea noastră este că au fost o grămadă de factori care au dus la această problemă. Acum cadrele medicale sunt echipate, se respectă protocoale, triaje. Suntem pe un trend de scădere. Dacă nu ar fi fost aceste focare din centrele de asistență socială la această oră am fi stat mai bine la nivel de oraș”, a mai spus liderul sindical.

El a remarcat că personalul medical a făcut eforturi deosebite și că au fost colege care au amânat cât au putut testarea pentru a rămâne la serviciu și a îngriji colegii și pacienții.

E o perioadă dificilă pentru noi în sistemul sanitar, dar suntem sindicate care vrem să facem ceva concret, nu numai statistici și sondaje de opinie”, a spus Buliga.

El a menționat că a fost la colegii care au fost izolați pentru a rezolva problemele cu care se confruntă.

„Ni se transmit mesaje din teritoriu: nu avem aia, nu avem, aia. Să știți că problemele s-au rezolvat. Unele pe loc, unele în timp”, a precizat Buliga.

El a mai spus că în urma discuțiilor cu reprezentanții guvernamentali s-a reușit să se obțină pe de o parte stimulentele de 2500 de lei pentru personalul medical implicat în combaterea epidemiei, iar sporurile vor fi la SJU Suceava de 75 la sută pentru tot personalul și de 85 la sută pentru personalul din ATI pe perioada crizei.


Intră acum și în grupul de