Intră acum și în grupul de
Candidații PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean Suceava și Primăriei Suceava, Mirela Adomnicăi și Dan Ioan Cușnir, au vorbit, joi, la Subiectul Zilei de la News Bucovina despre necesitatea înființării în cel mai scurt timp a unui parc industrial la Suceava care să conducă la dezvoltarea economică și la crearea de noi locuri de muncă mai bine plătite pentru a opri exodul sucevenilor în străinătate.
Adomnicăi și Cușnir au mers în zona unde ar fi trebuit să fie Parcul Industrial Suceava și unde sunt acum mărăcini.
„Tema Parcului Industrial a fost în discuție în fiecare campanie electorală din 2008 încoace. Au trecut 12 ani de zile și suntem tot între mărăcini pe o suprafață care este mai mult decât generoasă pentru ceea ce înseamnă un parc industrial. Avem aici rețea de canalizare, rețea de apă, linie ferată, curent electric, tot ce presupune un parc industrial”, a spus Adomnicăi.
Ea a precizat că în anul 2020 județul Suceava este pe ultimul loc în clasamentul național în ceea ce privește venitul salarial și pe locul 41 din 43 în ceea ce privește trei indicatori de referință în ceea ce privește dezvoltarea economică a unui județ, respectiv rata șomajului, numărul de pensionari și veniturile salariale.
Adomnicăi a spus că în județ sunt puțin peste 100.000 de contracte de muncă, din care 25 la sută sunt ale persoanelor care lucrează în instituții publice, iar în continuare pleacă suceveni din județ în căutarea unui loc de muncă în străinătate.
„Parcul industrial este o soluție pentru locuri de muncă bine plătite și dezvoltarea economică a județului”, a spus Adomnicăi.
Subiectul Zilei – despre Zona Industrială ”părăsită” a SuceveiMirela Adomnicăi, candidatul PSD la funcția de președinte al CJ Suceava și Dan Cușnir, candidatul PSD ptr funcția de primar al Sucevei – LIVE din zona industrială a Sucevei
Publicată de NewsBucovina.ro pe Joi, 17 septembrie 2020
Ea a amintit că în 2012 s-a votat în Consiliul Local Suceava înființarea Parcului Industrial Bucovina, iar din 2013 există legea parcurilor industriale.
„Avem și o societate pe acțiuni, Parcuri Industriale SA unde CJ Suceava este acționar cu 67 la sută, Primăria Suceava cu 15 la sută, Adâncata și Salcea cu câte cinci la sută, iar Dumbrăveni cu restul. Din 2013 nu am auzit nimic și nu s-a făcut nimic pentru înființarea unui parc industrial care să conducă la dezvoltarea județului”, a spus Adomnicăi subliniind că în viziunea ei, dezvoltarea economică a municipiului Suceava trebuie făcută împreună cu localitățile din preajmă.
„Nu mai putem gândi limitat din punct de vedere administrativ, în granițele de unitate administrativ-teritorială, fie că este municipiu, oraș, comună sau județ”, a spus candidatul PSD la funcția de președinte al CJ Suceava.
La rândul său, Dan Ioan Cușnir, a declarat că sucevenii nu mai pot fi păcăliți de prezentarea unei Suceve virtuale.
„Există Suceava reală, care înseamnă paragină, subdezvoltare, lucruri îngropate în timp și Suceava virtuală, construită pe rețelele de socializare ale actualilor conducători.Pe hârtie, Suceava are parc industrial. Parcul industrial real este acesta.Dacă la Cluj sunt cinci parcuri industriale, la Suceava nu puteam avea măcar un parc industrial?”, a întrebat Cușnir.
El a subliniat că înființarea unui parc industrial este o cerință și din partea Universității Suceava pentru ca specialiștii pe care îi pregătește să aibă un loc de muncă în acest parc industrial.
„Universitatea Suceava spune de ani de zile că dezvoltarea poate veni dintr-un parteneriat Universitate-Primărie, prin construirea unui parc industrial care să atragă investitori străini”, a spus candidatul PSD.
Cușnir a explicat că un parc industrial este o facilitate oferită de autoritatea locală celor care au afaceri și vor să le dezvolte.
„Administrația pune la dispoziție terenurile și utilitățile, iar investitorul nu mai are această grijă și nici cea a locurilor de parcare, a pazei, curățeniei și mentenanței. Astfel, investitorul de ocupă de afaceri, primăria se ocupă de crearea cadrului general astfel încât investitorul să se simtă bine primit la noi în oraș”, a declarat Cușnir.
El a adăugat că modelul românesc al parcului industrial este pe o suprafață de 60-70 de hectare ceea ce însemnă o investiție de 10-12 milioane de euro, iar investitorii care construiesc hale, făbricuțe sau hub-uri IT investesc 50 de milioane de euro, dar beneficiul major îl reprezintă acele 1200 de locuri de muncă nou create și mai bine plătite.
El a spus că astfel de situații sunt în mai multe orașe din țară.
„Sucevenii s-au trezit. Inclusiv comercianții din Bazar ne-au spus că un oraș nu poate să trăiască doar din comerț sau că un județ nu poate să trăiască doar din comerț. Avem nevoie de locuri de muncă mai bine plătite”, a spus Cușnir.
El a explicat că locuri de muncă mai bine plătite este motivul pentru care tinerii să se întoarcă în Suceava.
„Dacă nu vom avea locuri de muncă mai bine plătite, orașul Suceava va fi părăsit. Orașul din care pleacă tinerii sunt sortite pieirii. Avem obligația să oprim exodul tinerilor din Suceava”, a spus Dan Ioan Cușnir.
Mirela Adomnicăi a completat că, acum, în loc să vină investitori în județ, aceștia pleacă.
Ea a arătat că în ceea ce privește Parcul Industrial din Suceava, acesta trebuia realizat întrucât trebuia pusă în aplicare hotărârea Consiliului Local din 2012 și că așa cum s-a putut în alte zone din țară se putea și în Suceava.
Adomnicăi a apreciat că responsabilii din Primăria Suceava și din Consiliul Județean Suceava vor trebui să dea explicații pentru această situație.
Ea s-a întrebat de ce candidații liberali din județul Suceava nu au niciun exemplu de bună practică liberală în județ și dau tot timpul ca exemplu Cluj sau Oradea.
Adomnicăi a subliniat că nu trebuie uitat că de 16 ani este administrație liberală la Primăria Suceava, iar în ultimii patru ani de zile cu președinția lui Gheorghe Flutur la Consiliul Județean Suceava, județul a regresat.
„Noi am pierdut timp prețios. Au fost patru ani din 2016 până în 2020 când trebuia să ne dezvoltăm, să fie atrase fonduri europene, să se vadă măcar începute investițiile. Suntem în plan mondial în situația de gestionare a pandemiei, iar actualul guvern bâlbâiește gestionarea crizei medicale, iar criza economică se adâncește cu efecte pe termen lung. Dacă nu se concepe o strategie, în paralel cu gestionarea crizei medicale, de relansare a unor investiții și a unei dezvoltări la nivelul județului din punct de vedere economic și social, situația va fi tristă la nivelul județului nostru”, a spus Adomnicăi.
Ea a mai spus că actualele clasamente indică faptul că județul Suceava este pe ultimul loc în regiunea Nord Est, cea mai săracă regiune a țării și a respins acele scuze potrivit cărora alte județe sabotează județul Suceava.
„Din păcate nu au ce sabota pentru că ne-am sabotat singuri cu conducerea pe care am avut-o și suntem, pe cale de consecință, pe ultimul loc din Uniunea Europeană ca unitate administrativ-teritorială”, a spus Adomnicăi.
Ea a arătat că actuala conducere a CJ Suceava s-a lăudat cu turismul, dar că în ultima perioadă turismul „s-a dus în cap”, s-a lăudat cu Spitalul Județean și acestuia i s-a pus acum eticheta de spital al morții.
„Ne-am lăudat cu aeroportul și ne depășește Bacăul care va avea cea mai mare pistă la nivel național”, a spus Adomnicăi.
„Ce a mai rămas din ceea ce erau motivele de mândrie. Am sentimentul că nu putem vorbi cu conducerea pe care am avut-o în ultimii patru ani la Consiliul Județean de mândrie. Este o fudulie care nu are nimic în spate. Decontul pe care ar trebui să-l facă președintele Consiliului Județean este cu minus”, a spus Adomnicăi.
Ea a arătat că oamenii vor schimbarea în tot județul și că sunt îngrijorați în special de faptul că actuala criză sanitară va genera probleme mai mari în toate domeniile și se întreabă dacă actuala conducere a CJ Suceava nu a reușit „pe timp de pace” să aibă unele realizări, ce va putea face în situația actualei crize generate de pandemie.
„Au avut o șansă să dezvolte județul Suceava, să dezvolte municipiul Suceava. Este evident că au ratat-o și ratarea aceasta este decontul pentru noi toți”, a spus Adomnicăi.
Dan Ioan Cușnir a concluzionat că cifrele vorbesc, iar echipa Ion Lungu- Gheorghe Flutur înseamnă sărăcie.
„Lungu plus Flutur înseamnă fanfară și folclor în loc de dezvoltare durabilă. Suceava are nevoie de locuri de muncă mai bine plătite, nu de fanfară și folclor. Oamenii au înțeles și vor să ieșim din logica parangheliilor electorale. Oamenii se află la capătul răbdărilor”, a spus Cușnir.
Intră acum și în grupul de