Dan Ioan Cușnir anunță că va cere Curții de Conturi să verifice de ce Primăria Suceava  a întârziat trei luni să propună scăderea prețului gigacaloriei: Subvențiile de milioane de euro pentru termoficare sunt plătite de toți sucevenii, dar beneficiază din ce în ce mai puțini locuitori


Intră acum și în grupul de

Președintele organizației municipale PSD Suceava, consilierul local Dan Ioan Cușnir, a anunțat, miercuri, că va solicita Curții de Conturi să verifice anumite chestiuni legate de modul în care se asigură subvenționarea sistemului de termoficare din municipiu, subliniind că toți sucevenii plătesc aceste subvenții de care beneficiază din ce în ce mai puțini locuitori.

Vă prezentăm integral comunicatul semnat de Dan Ioan Cușnir, președintele PSD Suceava:

„Din ce în ce mai puțini Suceveni apelează la sistemul centralizat de încălzire. Falimentul previzibil al acestui sistem centralizat este definitoriu pentru modul în care Harșovschi și Lungu au crezut că pot conduce acest oraș. Debranșările masive vorbesc de la sine despre încrederea pe care o au Sucevenii în soluțiile marca Harșovschi/Lungu.

Aparent doar o minoritate este afectată de prețul gigacaloriei în Suceava. Practic, datorită subvențiilor de milioane de euro acordate producătorului de agent termic, toți Sucevenii plătesc pentru ineficiența și pentru impotența administrativă a cuplului Harșovschi/Lungu.

Ultima realizare a acestora este faptul că, deși ANRE a stabilit încă din data de 14.10.2020 scăderea prețului de producție al energiei termice, de la 196.51 la 159.30 lei/gcal, au supus-o aprobării Consiliului Local după peste 3 luni, în data de 28.01.2021.

Când a fost vorba despre creșterea tarifului, avizul ANRE din 25.11.2019 a fost depus de către Thermonet la Primăria Suceava în 26.11.2019 și aprobat luna următoare prin HCL 387/30.12.2019.

Care este explicația pentru faptul în cazul creșterilor de tarife, la Suceava au nevoie de 1 luna pentru aprobare în Consiliul Local dar scăderile au nevoie de peste 3 luni? Adică în cazul scumpirilor, Sucevenii bagă imediat mâna mai adânc în buzunar dar în cazul ieftinirilor să mai aștepte 3-4 luni până să facă ceva economii.

Pentru că răspunsurile primite în ședința de Consiliu Local nu au fost lămuritoare, nu ne rămâne decât să lăsăm Curtea de Conturi să analizeze unitățile diferite de măsură pe care le are administrația Sucevei când este vorba despre banii plătitorilor de taxe și impozite.

Alte aspecte la care în continuare așteptăm răspuns de la administratorii Sucevei sunt:

– Documentele la care se face referire în ”Referatul de aprobare” (Avizul ANRE nr. 112/14.10.2020) ar fi trebuit să fie prezentate Consiliului Local, inclusiv documenția care a stat la baza acestuia: Fișa de fundamentare, structura prețului de producție, care sunt categoriile de cheltuieli și ponderea acestora: combustibil, mentenanță, salarii, dezvoltare, profit etc.

–  De ce s-a achitat, că subvenție de la Bugetul Local, suplimentar, față de prețul avizat de către ANRE, câte 37,21 lei/Gcal + TVA (44,28 lei/Gcal) timp de peste trei luni?

–  Care au fost modificările din structura prețului de producere a energiei termice în cogenerare, care au condus la scăderea acestuia și când au survenit aceste modificări. Poate acest preț de producție ar fi trebuit să scadă mai de mult, dar producătorul, SC Bioenergy Suceava SĂ, a ”uitat” să solicite un nou Aviz de la ANRE? Care sunt documentele care probează structura prețului și modificările care au condus la scăderea acestuia (facturi biomasă – de când a scăzut prețul la biomasă, facturi mentenanță, raportări cheltuieli salarii etc.).

– Constatăm că solicitarea Thermonet de creștere a tarifului de transport, distribuție, furnizare este supusă aprobării foarte operativ, pe 21.01.2021 ANRE a emis Avizul privind creșterea tarifului, pe 22.01.2021 s-a depus solicitarea la Municipiu și pe 28.01.2021 se aprobă creșterea. Deci ”se poate!”

 – Și o nedumerire de formă, nu de fond a problemei: în propunerea de Act Adițional, în introducere, SC Thermonet SRL este reprezentată prin  dl. Adrian Bodea, în calitate de administrator, iar la semnături administrator este dl. Iulian Flămânzianu. Puțină atenție în întocmirea actelor oficiale nu strică, nici măcar la Primăria Suceava.

Consilierii locali PSD au votat scăderea prețului de producție al anergiei termice, cu mențiunea că așteaptă lămuriri pentru cele peste 3 luni de întârziere la protejarea financiară a Sucevenilor.

Compromisurile pe care le fac Harșovschi și Lungu pe banii Sucevenilor, reprezintă de fapt o scară pe care aceștia coboară. Nu putem ajunge la obiective mărețe, coborând! Problema cu acest cuplu, care coboară pe scară moralității este că nu își dau seama cât de jos au ajuns”


Intră acum și în grupul de