(Galerie FOTO) Incendiu de pădure, avion prăbușit și turiști căzuți în râpă, scenariul unei intervenții spectaculoase în Călimani


Intră acum și în grupul de

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava a organizat joi, 27 august s.c., un exercițiu de cooperare cu forţe şi mijloace în teren, în domeniul situaţiilor de urgenţă.

Exercițiul s-a desfășurat în zona Staţiei Hidrometeorologice de pe vârful Reţitiş al masivului Călimani, iar tema a fost <Intervenţia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava împreună cu Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava,  „Oltul” al judeţului Harghita şi „Horea” al judeţului Mureş, precum şi celelalte instituţii cu funcţii de sprijin, pentru salvarea persoanelor şi limitarea efectelor negative produse de un incendiu la fondul forestier şi de un accident de aviaţie civilă în masivul Călimani>.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, aplicaţia asumată şi inclusă în calendarul activităţilor inspectoratului judeţean Suceava încă din anul 2014 a reunit forţe şi mijloace aparţinând ISU Mureş, ISU Harghita, ISU Neamţ, ISU Bistriţa-Năsăud, Serviciile Salvamont şi Direcţiile Silvice din judeţele Suceava, Mureş şi Harghita, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Suceava, Unităţile Militare de la Roşu şi din Miercurea Ciuc, Inspectoratele de Poliţie şi Jandarmi Suceava şi Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Şaru Dornei.

Găleată a mai arătat că prim-adjunctul inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, colonel Daniel DRAGNE, a fost prezent la această activitate, ale cărei obiective au vizat pregătirea personalului, asigurarea unui management integrat, intervenţia comună şi interoperabilitatea structurilor, coeziunea „grupului” în intervenţii complexe, precum şi identificarea „bunelor practice” şi materializarea acestora în urma „lecţiilor învăţate”.

„În cadrul aplicaţiei tactice personalul din structurile operative (comandă şi intervenţie) a avut posibilitatea să îşi dezvolte şi perfecţioneze deprinderilor de lucru în cooperare, fiind verificată, totodată, viabilitatea Planului de intervenţie comună şi a procedurilor asociate, în vederea punerii în aplicare într-o situaţie reală”, a declarat plt. adj. Alin Găleată.

După cum a informat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, la ora 12.00, un ranger al rezervaţiei Parcului Naţional Călimani a anunţat un incendiu la parcelele 75 şi 76 din cadrul UP II Călimani, Ocolul Silvic Dealu Negru.

„Incendiul a fost observat la orele 11.58 de către personalul rezervaţiei Călimani, care  a anunţat despre producerea acestuia la Dispeceratul comun ISU – SAJ prin apel SNUAU 112. La sosirea forţelor de intervenţie, s-a constatat că din cauza componenţei vegetale a fondului forestier şi a caracteristicilor reliefului s-au format curenţi ascendenţi care au favorizat dezvoltarea incendiului către Sud şi a cuprins o suprafaţă mai extinsă de cât s-a anunţat iniţial. Incendiul se manifesta pe o adâncime de 50 metri, cu lungimea de un 1 km, iar o suprafaţă de un hectar de pădure era deja ars”, a explicat Găleată prima situație tactică a exercițiului.

A doua parte a exercițiului tactic a vizat un avion de mici dimensiuni, aflat în zona masivului Călimani, care a transmis un semnal SOS şi a dispărut de pe radarul turnului de control al Aeroportului Suceava.

„ROMATSA – CCSAR declanşează Procedura de intervenţie la un accident de aviaţie civilă. Survolând zona incendiată, avionul de mici dimensiuni, care se deplasa pe direcţia Cluj – Suceava, s-a prăbuşit. În urma accidentului a rezultat rănirea gravă a trei pasageri aflaţi la bord, distrugerea aparatului de zbor şi existenţa pericolului ca acesta să ia foc. Au rămas încarceraţi doi pasageri, iar al treilea a fost proiectat în afara avionului, la aproximativ 6 metri”, a mai aratăt plt. adj. Alin Găleată.

În ultima parte a exercițiului, în zona cabanei Reţitiş s-a produs un accident în care au fost implicaţi trei turişti care, încercând să escaladeze vârful Reţitiş din partea de Nord a versantului, au alunecat şi au cazut într-o râpă de aproximativ 50 de metri.

În urma evenimentului, victimele au rămas imobilizate, acuzând leziuni la membrele inferioare.

 


Intră acum și în grupul de