FOTO Simulare de accident tehnologic major cu implicarea de substanțe periculoase, la Egger Rădăuți

Comitetul județean pentru Situații de Urgență Suceava a organizat, joi, un exercițiu pentru punerea în aplicare a Planului de Urgenţă Externă al obiectivului, precum şi a Planului Roşu de Intervenţie, pentru fabrica EGGER din Rădăuți.

Potrivit unui comunicat al ISU ”Bucovina” Suceava, scenariul exercițiului s-a concentrat pe salvarea persoanelor şi limitarea efectelor negative produse de un accident tehnologic major, în care sunt implicate substanţe periculoase, urmat de un incendiu la instalația de adezivi din incinta amplasamentului.

”Acțiunile planificate s-au desfășurat conforma așteptărilor și au fost îndeplinite obiectivele privind aplicarea planurilor de urgențe și intervenții, precum și cele privind verificarea modului de colaborare cu alte structuri și cele ale operatorului economic”, precizează sursa citată.

Exerciţiul a pus în aplicare următoarele situații tactice:

Situaţia tactică nr. 1:

Din cauza unor manevre greşite la rampa de descărcare are loc decuplarea accidentală a cisternei CF (vagon) de alimentare cu metanol. Se scurge metanol în stare lichidă în cuva de retenţie a rampei de descărcare. Panica creată pe timpul primei intervenţii şi nerespectarea normelor S.S.M. (Sănătatea şi Securitatea Muncii) de către personalul de pe locul de muncă, cu privire la portul echipamentului de protecţie, duc la producerea unei scântei care iniţiază un incendiu şi există posibilitatea formării unui nor toxic, care poate afecta cartierul Saha, din comuna Dorneşti. Două persoane de pe locul de muncă care se află în zona producerii accidentului tehnologic au suferit arsuri, astfel: prima persoană are arsuri  de gradul II şi III pe 30% din suprafaţa corpului, iar a doua persoană a suferit arsuri de gradul III pe aproximativ 15% din suprafaţa corporală.

Situaţia tactică nr. 2:

Incendiul se propagă la depozitul de material lemnos aparţinând fabricii de PAL. Operatorul de serviciu din secţia melamină, în intenţia de acorda primul ajutor victimelor este afectat de incendiu suferind arsuri şi intoxicaţii cu gaze toxice. Alte două persoane din cadrul obiectivului care participau la acţiunile de stingere a incendiului suferă afecţiuni medicale astfel: o persoană intoxicată cu fum şi gaze toxice (inconştient), iar a doua persoană suferă un atac de panică cu dureri precordiale, posibil infarct.