Vikingii au ajuns in America acum o mie de ani


Intră acum și în grupul de

Un nou studiu arată că vikingii au ajuns în „Lumea Nouă” cu peste 500 de ani înainte de colonizarea Americii. Acest lucru contrazice vechea teorie conform căreia vechile puteri coloniale europene au descoperit continentul.

Oamenii de știință, folosind o tehnică nouă de datare și luând ca punct de referință o furtună solară antică, au determinat că așezarea L’Anse aux Meadows a fost ocupată în anul 1021 d.Hr. Ei au determinat acestea examinând inelele copacilor din zonă.

Trei buștenii de ienupăr și un brad, care au fost tăiați din așezarea Newfoundland, au fost datați cu exact un mileniu în urmă, cu 471 de ani înainte de prima călătorie a lui Columb.

Până recent, s-a crezut că așezarea s-a dezvoltat undeva între anii 990 și 1050. Aceasta teorie era bazată pe analiza stilistică a vestigiilor arhitecturale și pe o câteva artefacte examinate după ce așezarea a fost descoperită acum 60 de ani. Datele se potrivesc, de asemenea, cu interpretări ale Sagelor Islandeze scrise în anii 1200.

Vikingi în Lumea Nouă

Acest studiu, publicat în revista Nature, a folosit creșterea indusă de razele cosmice a concentrațiilor de radiocarbon în atmosferă în timpul unei furtuni solare renumite din anul 993, care a eliberat un impuls enorm de radiație, absorbit de copaci la acea vreme.

Buștenii, cu scoarța încă atașată, proveneau din copaci care erau încă în viață în timpul acelei furtuni solare și au fost excavați din șantier. Astfel de furtuni solare se reflectă în inelele anuale de creștere ale copacilor.

Datarea obișnuită cu radiocarbon, făcută prin determinarea vârstei materialelor organice prin măsurarea conținutului acestora dintr-un anumit izotop radioactiv de carbon, s-a dovedit prea imprecisă pentru a data L’Anse aux Meadows când situl a fost descoperit în 1960.

Dovada că acei copaci au fost tăiați de vikingi era deja acolo, trebuia doar confirmată. „Toți buștenii au fost modificați de unelte metalice, evident din tăieturile lor caracteristice curate, cu unghi mic. Astfel de unelte nu erau fabricate de locuitorii indigeni din zonă la acea vreme”, se arată în studiul oamenilor de știință de la Universitatea din Groningen, Olanda.

„Aducem dovezi că nordicii erau activi pe continentul nord-american în anul 1021 d.Hr. Această dată acționează ca un nou punct de referință pentru cunoașterea europeană a Americilor și pentru primul an cunoscut în care migrația umană a înconjurat planeta.”

Vikingii posedau abilități extraordinare de navigație și construcție a bărcilor, stabilind așezări în Islanda și Groenlanda. „Acești nord-europeni ar trebui felicitați pentru că au fost prima societate umană care a traversat Atlanticul”, a declarat Michael Dee, co-lider al studiului, pentru Reuters.

Între mit și realitate

Data coroborează nu doar o saga islandeză, ci două – Saga Groenlandezilor și Saga lui Erik cel Roșu. Acestea vorbesc despre încercările de a stabili o așezare în Vinland ale unui lider pe nume Leif Erikson.

Cunoscut și sub numele de Leif cel Norocos, el a fost fiul lui Erik cel Roșu, fondatorul primelor așezări nordice din Groenlanda. Potrivit Saga Islandezilor, Leif a stabilit o așezare nordică la Vinland, care este de obicei interpretată ca fiind undeva pe coasta Americii de Nord. Astfel, încă rămân niște speculații cu privire la dacă aceasta este așezarea L’Anse aux Meadows.

„Cred că este corect să descriem călătoria ca fiind atât o călătorie de descoperire, cât și o căutare de noi surse de materie primă”, a spus Dee. „Mulți arheologi cred că principala motivație pentru ei în căutarea acestor noi teritorii a fost, în mod deosebit, descoperirea de noi surse de lemn. În general, se crede că au plecat din Groenlanda, unde lemnul potrivit pentru construcții este extrem de rar.”

Data 1021 corespunde aproximativ cu relatările din Saga, a spus Dee, adăugând: „Astfel, se pune întrebarea, cât de mult din restul aventurilor din saga sunt adevărate?”

Încearcă și un joc cu tematica serialului Vikings: https://www.princesscasino.ro/slots-games/net-ent-vikings/real

(W.M.)


Intră acum și în grupul de