Conjunctivita alergică : simptome și tratament


Intră acum și în grupul de

Conjunctivita este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni oculare ce pot să apară atât la copii, cât și la adulți. Este vorba despre inflamarea membranei fine și transparente care se regăsește între suprafața anterioară a globului ocular și fața posterioară a pleoapelor și care este numită conjunctiva. Țesutul dat este bogat vascularizat și atunci când se inflamează, vasele mici de sânge devin vizibile, unul dintre simptomele acestei afecțiuni fiind roșeața oculară (ochiul este roșu).

Există patru tipuri de conjunctivită, în funcție de factorii care stau la baza declanșării ei: bacteriană, alergică, virală și cea cauzată de anumite substanțe sau compuși iritanți. Conjunctivitele virale și bacteriene sunt contagioase. Însă conjunctivitele alergice, nu. Este un aspect destul de important, întrucât nu este necesară separarea de colectivitate, ca în primele două situații. Conjunctivitele de etiologie virală sau bacteriană  afectează adesea doar un singur ochi. Abia ulterior, în cazul că nu se respectă o igienă strictă, secreția poate apărea și la celălalt ochi. Pe când conjunctivita alergică apare de obicei la ambii ochi.

În funcție de evoluția bolii, se deosebește conjunctivita acuta (durează mai puțin de 4 săptămâni) și cronică (durează mai mult de 4 săptămâni).

Conjunctivita alergică

Conjunctivita alergică reprezintă o condiție medicală frecvent întâlnită , circa la peste 20% din populație. Praful și acarienii din praful de casă, polenul, părul de animale, mucegai, parfumuri, șampoane, substanțele chimice pe care le conțin anumiți detergenți, uneori chiar și medicamentele pot fi alergeni, ce pot duce la apariția conjunctivitei.

Simptomele conjunctivitei alergice sunt ( subiectiv): mâncărime (prurit), usturime, senzație de corp străin sau/și senzație de arsură, uneori ușoară fotofobie. Obiectiv, se obervă  înrosirea ochiului prin dilatarea vaselor de sânge ale conjunctivei, hiperlacrimare, secreție conjunctivală.

Persoanele care au alte diverse  alergii (prezintă teren alergic –rinită alergică, astm etc.) pot avea predispoziție pentru conjunctivită alergică.

Tratamentul conjunctivitei alergice

Tratamentul include  evitarea contactului cu alergenii cauzatori și tratament medicamentos simptomatic.

Prima măsura care trebuie luată este evitarea cât de posibil a contactului cu alergenul, chiar dacă este dificil de realizat.

Tratamentul medicamentos constă în decongestionante și antialergice reprezentate sub forma de picături pentru conjuctivita alergică sau unguente:

  • Antihistaminicele- Allergodil, Opatanol, Nostamine
  • Stabilizatori ai membrane mastocitare – Alomide
  • Glucocorticosteroizii- Maxidex, Softacort

Îngrijirea ochilor are drept scop reducerea inflamației oculare și diluarea agenților inflamatori din lacrimi, și se poate efectua cu soluții saline sau lacrimi artificiale.

Succesul terapeutic constă în administrarea medicației la primele semne oculare, înainte să se instaleze reacția alergică intensă.

Tratamentul conjunctivitei alergice se poate efectua acasă. Cu toate acestea nu se recomandă utilizarea metodelor alternative de tratament, deoarecea acestea pot agrava evoluția bolii.

Persoanele care poartă  lentile de contact au un risc crescut de a face conjunctivite în cazul utilizării defectuoase a lentilelor și a unei igiene precare, la aceste persoane există și riscul mai mare de complicații cu keratite. Daca apar semnele și simptomele de conjunctivită, lentilele trebuie scoase imediat și aruncate împreuna cu soluția de păstrare și recipientul special.

!!! Nu trebuie atins ochiul afectat;  mâinile se spala des cu apă calduță și săpun, întotdeauna înainte și dupa administrarea picăturilor; trebuie de evitat strângerea mâinii cu alte personae; prosoapele, lenjeria, fața de pernă trebuie dezinfectate și folosite doar personal. Nu se permite utilizarea produselor de machiaj, de asemenea, acestea, nu trebuie împrumutate și trebuie schimbate periodic, nu se poartă lentile de contact.


Intră acum și în grupul de