3 lucruri interesante ce probabil nu știai despre ruletă


Intră acum și în grupul de

Ruleta este probabil cel mai cunoscut joc de noroc din istorie mulțumită mai ales prezenței ei din cultura populară. Jocul apare peste tot în filme, seriale sau opere literare când se petrece o scenă în cazinou și mulțumită acestui fapt, majoritatea celor care vizitează o sală de jocuri în lumea reală sau un cazinou online gratis pentru prima dată se vor opri la masa acestui joc.

Jocul de ruletă are o istorie de peste 200 de ani, devenind cel mai popular joc de noroc din Europa la un moment dat. Așa o lungă istorie sigur vine cu momente interesante pe care le vom împărtăși mai jos.

Accidental?

Accidental sau nu, se spune că prima roată de ruletă a fost construită de un savant francez pe numele Blaise Pascal în secolul XVII. Legenda spune că Pascal, inițiat în tainele matematicii, fizicii și filosofiei, a încercat să construiască o mașină de mișcare perpetuă sau perpetuum mobile, un aparat teoretic care se poate mișca la infinit fără a avea nevoie de energie. Se știe de ceva vreme că acest lucru nu este posibil – dar astfel de fleacuri nu i-au oprit pe savanții de pe vremea aceea din încercări.

În încercarea zadarnică de a construi mașina perfectă, Pascal a inventat mecanismul care, ulterior, a stat la baza roatei de ruletă.

Diabolic?

Jocurile de noroc sunt de multe ori asociate necuratului – deși azi deja știm că nu e vorba de influențe satanice ci pur și simplu de dependență, o problemă majoră dar una pe care știința o înțelege. Există, însă, un fapt care pare să întărească ideea naturii satanice a ruletei: suma cifrelor de pe roată.

Roata de ruletă are 37 sau 38 de căsuțe numerotate de la 0 (și, în unele cazuri, 00) la 36. Suma tuturor cifrelor înscrise pe roata de ruletă este, accidental sau nu, 666 – celebrul număr al Bestiei din Biblie. Datorită acestui fapt, frații Blanc – faimoși directori de cazinou în Franța anilor 1840 – au fost acuzați că și-au vândut sufletul diavolului în schimbul succesului ruletei.

Matematic?

Este posibil să prezici secvența numerelor câștigătoare la ruletă? Răspunsul este „nu” – ruleta este atât de aproape de generarea numerelor cu adevărat aleatoare cât poate fi un joc de noroc. Dar cei care nu credeau în matematică au încercat, în repetate rânduri, de a face tocmai asta – iar eșecurile repetate nu le-au descurajat deloc.

Singurii care au „spart banca” la ruletă au fost cei care au descoperit și exploatat roți cu defecte minuscule care avantajauanumite numere. Dar în cei 200 de ani de când există ruleta, nimeni nu a reușit să dezvolte un sistem care ar fi prezis cu măcar o oarecare precizie următorul număr câștigător.

Sau, cum spunea matematicianul american Patrick Billingsley, „niciun fel de sistem nu poate transforma un joc care avantajează casa într-o activitate profitabilă pentru jucător”.


Intră acum și în grupul de