Cum evaluezi calitatea parfumurilor preferate ca un profesionist?


Intră acum și în grupul de

Tu cum evaluezi calitatea parfumurilor? Atunci când evaluezi calitatea unui parfum, totul ține de preferințele tale personale? Există unele aspecte care sunt tangibile sau chiar obiective? Un parfumier evaluează diferit calitatea esenței?

Având în vedere aceste întrebări, vei descoperi cum să compari calitatea aromelor tale îndrăgite chiar dacă nu ești un expert în domeniu.

Cum se evaluează parfumurile? Încearcă să evaluezi calitatea lor chiar tu!

Atunci când vrei să evaluezi un ulei de parfum în timpul căutării unui produs potrivit pentru tine, când examinezi produsele de pe piață, uită-te în primul rând la următoarele 3 criterii:

#1. Calitatea esenței

Calitatea este cea mai importantă dar și cea mai subiectivă dintre toate criteriile enumerate. În principiu, întrebarea este: Îți place? Cum te face să te simți?

Da, chiar și parfumierii experți se uită la calitatea ingredientelor și a acordurilor: Cât de pur miros? Cât de bine se amestecă sau cât de bine se combină? Cât de complexă este nota? Dacă este o notă singulară, cât de bine funcționează? Cum evoluează acordul în timp? Cât de bine funcționează această schimbare?

Unele arome ies în evidență pentru că NU se schimbă în timp. Prin urmare, se aplică și întrebarea opusă: cât de bine rămâne la fel, pe măsură ce se usucă? Acestea sunt însă întotdeauna întrebări secundare. Calitatea parfumului este subiectivă! Ce ție îți place și ți se pare cu totul deosebit s-ar putea ca altcuiva să i se pară o combinație eșuată.

#2. Originalitate

Miroși ceva neobișnuit sau este un miros care îți este deja familiar de prima dată când îl încerci? Ți se pare că este una dintre multitudinea de arome noi lansate în fiecare an și care se imită una pe alta? Te surprinde, fie la început, fie când s-a uscat?

Acestea fiind spuse, nu are rost să fii original, dacă nu este plăcut. Nu are rost să porți un parfum, dacă nu te entuziasmează și nu te face să te simți special.

#3. Putere și persistență

Cât de puternic este? Își poate proiecta sau radia puterea? Nu contează cât de frumoasă este o esență, dacă nimeni nu o poate percepe, (uneori poate că nici chiar tu nu simți prea bine mirosul plăcut), atunci de ce să-l aplici în primul rând?

Ai auzit de „sillage”? Este un termen folosit de francezi pentru a descrie modul în care un parfum poate lăsa o urmă în urma purtătorului. Wikipedia are un articol cu mai multe detalii despre silaj. Un alt termen pe care îl poți întâlni în contextul puterii este „proiectare”.

Sillage și proiecția sunt ușor de confundat: proiecția se referă la adâncimea sau distanța la care iradiază un parfum, în timp ce Sillage este urma pe care o esență o lasă în urmă. Ambele descriu în felul lor dacă un parfum poate „întoarce capetele” (silaj) sau are prezență (proiecție). Sillage descrie ceea ce rămâne în urmă pe măsură ce purtătorul trece pe lângă. Proiecția descrie dacă poți percepe un parfum atunci când cineva intră în cameră sau se apropie. Ambele se reduc cu timpul deoarece depind de longevitatea unui parfum.

În general, vedem două tipuri de forță:

  1. Note ascuțite: cel mai bun exemplu sunt notele de citrice. Sunt ușor de perceput și știi dacă mirosul este puternic sau slab.
  2. Note învelitoare: vanilia este un bun exemplu aici. Vanilia este puternică, chiar și în cantități mici, dar este întotdeauna rotundă și caldă. Este greu ca o notă de vanilie să aibă o margine ascuțită.

Apoi, există întrebarea dacă un miros este perceput ca fiind puternic de toată lumea? Poate fi o surpriză, dar unii oameni sunt anosmici la anumite ingrediente, moscul fiind cel mai comun exemplu. Ei literalmente nu pot mirosi ingredientele moscate într-un acord sau abia le percep și, în consecință, simt ferm că parfumul este slab. Unii oameni au, de asemenea, nasul mai sensibil decât alții. Acest lucru îți poate afecta percepția personală a unei esențe, chiar dacă este de cea mai înaltă calitate și are o intensitate, persistență sau un silaj superbe.


Intră acum și în grupul de