Herpes: 4 informații bine de știut


Intră acum și în grupul de

Herpesul este o infecție virală comună, cauzată de virusul herpes simplex (HSV). Această infecție afectează milioane de oameni la nivel global și este cunoscută pentru simptomele sale neplăcute și episoadele recurente.

În acest articol vom prezenta patru informații generale despre herpes simplex, pentru a ajuta la înțelegerea mai bună a acestei afecțiuni. Trebuie menționat însă, că acest articol nu înlocuiește un consult medical specializat și că orice problemă de sănătate ar trebui sa fie prezentată medicului de familie.

Acestea fiind spuse, iată patru informații bine de știut despre herpes! 

Exista două tipuri

Așa cum am menționat mai sus, herpesul apare în urma infectării cu virusul herpes simplex sau HSV pe scurt. Ce este mai puțin cunoscut însă, este faptul că există două tipuri de HSV, fiecare având o probabilitate mai mare de a provoca vezicule în zone specifice.

În cazul virusului de tip 1 (HSV-1), chiar dacă acesta poate afecta și regiunea genitală, de cele mai multe ori acest tip de virus cauzează herpesul bucal prin afectarea gurii și a pielii din jurul ei.

Infectarea cu virusul hepres simplex tip 2 (HSV-2), se realizează de cele mai multe ori prin transmitere sexuală și produce de obicei herpes genital.

Odată pătruns în organism, virusul nu mai poate fi înlăturat

În momentul de față nu există tratament care să înlăture sau să distrugă virusul herpes simplex. Asta înseamnă că odată pătrus în corp, virusul va oscila între episoade active și episoade latente (inactive).

În funcție de tipul de virus prezent în organism, perioada de inactivitate poate fi mai lungă sau mai scurtă. Activarea virusul este cauzată de obicei de factori declanșatori care pot include stresul, expunerea la razele UV ale soarelui și prezența altor infecții.

Persoanele cu un sistem imunitar slăbit tind să aibă mai multe episoade de activitate virală.

Tratamentul disponibil pentru herpes este axat pe prevenirea multiplicării virusului și pe ameliorarea simptomelor.

Severitatea simptomelor depinde de tipul infecției

Prima infectare cu virusul herpes simplex  tinde să fie cea mai severă, semnele și simptomele prezentate fiind asemănătoare cu cele ale gripei. Acestea pot apărea după câteva zile sau după câteva săptămâni de la infectare și pot include:

  • Febră;
  • Ganglioni limfatici inflamați;
  • Durere de cap;
  • Oboseală;
  • Scăderea poftei de mâncare.

Odată cu apariția veziculelor pline cu lichid vor exista și simptome caracterizate prin mâncărime, iritație sau senzație de durere în regiunea afectată. Aceste vezicule pot persista timp de 6 săptămâni până la vindecarea lor completă.

În cazul episoadelor recurente, acestea tind să fie mult mai ușoare întrucât organismul produce anticorpi împotriva virusului. Cu toate acestea, există însă cazuri când persoanele infectate tind să prezinte episoade severe o dată la câteva luni.

Simptomele cele mai frecvente ale episoadelor recurente includ apariția veziculelor pline cu lichid și senzația de mâncărime sau arsură în regiunea afectată.

Virusul poate fi transmis foarte ușor de la o persoană la alta

În cazul virusul herpes simplex 1, calea principală de răspândire este prin contactul direct cu veziculele sau rănile persoanei infectate sau prin atingerea zonelor din jurul gurii. Este posibilă transmiterea virusului și prin contact oral-genital, însă această metodă este mai rar întâlnită.

Calea principală de transmitere a virusului herpes simplex 2 este în timpul actului sexual prin contactul cu regiunea genitală sau anală, contactul cu pielea sau cu fluidele persoanei infectate.

Este recomandată o consultație medicală dacă există simptome asociate cu herpesul, pentru a primi un diagnostic exact și tratament adecvat care va ajuta la ameliorarea simptomelor și la reducerea riscului de complicații.

Referințe:

  1. https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/herpes-bucal-herpes-oral-cauze-simptome-tratament
  2. https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/herpes-cauze-simptome-tratament

Intră acum și în grupul de