50 % – 50 %, sau cum împărțim la locale mandatele de aleși locali ”fifty-fifty” între PNL și PSD?


Intră acum și în grupul de

Președintele României a surprins audiența la ultima sa conferință de presă când a spus că șansele pentru alegeri anticipate sunt de 50 %, după care a aplicat un zâmbet cu toată gura, de toată frumusețea.

Modul în care se pune problema în momentul de față, referitor la unul dintre cele mai disputate și discutate subiecte ale politicii românești, spune multe despre nivelul la care a ajuns societatea românească.

Nu mai spun că foarte multă lume nu înțelege de ce este nevoie de alegeri anticipate și că discuțiile de la baruri și de prin birourile bugetarilor nu au dus la nici o concluzie pertinentă.

Dar să zicem că intrăm în capcana întinsa de politicienii noștri și discutăm despre alegeri anticipate, alegeri care, dacă ar fi să ne luăm după liderii PNL, ar însemna ”izbăvirea morală și economică” a acestui neam .

Organizarea acestor alegeri ar fi, din perspectiva multor juriști și specialiști în interpretarea Constituției, imposibilă. Pentru că, dacă se respectă la litera Constituția, alegerile anticipate ar trebui organizate, cel mai devreme, la începutul lunii IULIE și nu IUNIE cum se hazardează liderii naționali ai PNL să susțină.

 Iar în luna IULIE deja este prea târziu pentru că iar se iese din termenul dintr-o decizie a Curții Constituționale care spune că nu se pot organiza anticipate cu 6 luni înainte de termenul la care trebuie organizate de drept alegerile parlamentare.

După ce trece ”emoția” și ajungi să te reîntrebi DE CE TREBUIE organizate alegeri anticipate realizezi ca de fapt toată tevatura aceasta cu MOȚIUNEA de cenzură care va fi votată la începutul lunii februarie poate fi o cacealma.

 Care să ajute atât PNL cât și PSD.

 De ce spun asta? Pentru că nici PSD nici PNL nu au nevoie de bătăi de cap cu alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Mai ales că la două tururi de scrutin șansele ca partidele mai mici, cum sunt PMP, USR sau PRO România să intre la ”masă” sunt mult mai mari și în general oamenii ”ȚIN” cu cel mai slab, iar în turul doi al alegerilor pentru primar lucrurile se pot complica îngrozitor de tare.

 Așa că, eu zic să îi facem pe plac președintelui și să fie 50/50, adică să renunțăm la anticipate și la alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin și să împărțim la locale mandatele de aleși locali ”fifty-fifty” între PNL ș PSD.

Bine, cu un 10 % pierderi asumate, în favoarea Pro România, USR și PMP. Și asta de dragul democrației!

Ziua votului pentru moțiunea de cenzură introdusă de PSD va fi cea a adevărului și atunci vom ști exact dacă PNL și PSD au agendă comună pe ceea ce se cheamă alegeri locale 2020.

Mihai CHIRA


Intră acum și în grupul de