Ardeleanu: Învățământul profesional a făcut un pas înainte spre revigorare


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu, consideră că învățământul profesional a făcut un pas înainte spre revigorare, după ce propunerea legislativă ”Bursa Investitorului” privind acordarea de facilități fiscale pentru investitorii care doresc să investească în învățământul profesional  (în burse și echipamente pentru școli) a trecut de Comisia pentru Învățământ din Camera Deputaților.

Potrivit parlamentarului sucevean, pentru a crește calitatea și atractivitatea învățământului profesional, statul are nevoie de un partener puternic — de mediul de afaceri care știe cel mai bine care sunt nevoile pieței în materie de calificări și cunoștințe necesare pentru absolvenții de astfel de școli.

ardeleanu (2)”În acest moment există o lipsă de compatibilitate între sistemul de învățământ și piața muncii, lucru care afectează major economia românească. Piața muncii cere tot mai multă calificare și performanță, iar cei ieșiți de pe băncile școlii nu răspund acestor așteptări. Avem un cerc vicios care, dacă nu este rupt, condamnă absolvenții la sărăcie și România la stagnare economică sau chiar regres”, susține Ardeleanu.

Ea a arătat că această inițiativă legislativă oferă soluții la problemele sistemului de educație românesc, prin asigurarea de burse pentru elevii și studenții din învățământul profesional sau universitar de către întreprinzători privați, aceste burse devenind cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit.

”Practic, un angajator poate să aleagă să finanțeze studiile unor elevi care urmează școala profesională, pentru specializarea lor într-un domeniu în care are nevoie de oameni calificați”, a explicat deputatul liberal.

Ardeleanu a mai precizat că această măsură ajută și statul foarte mult, pe lângă faptul că răspunde nevoilor reale ale pieței muncii.

”Statul scapă treptat de plata unui ajutor de șomaj și câștigă un angajat, plătitor de taxe și impozite”, a subliniat parlamentarul liberal.

Ardeleanu a mai menționat că inițiatorul Legii ”Bursa Investitorului”, deputatul Raluca Țurcan, care este și vicepreședinte PNL, a solicitat colegilor din Comisia pentru Buget organizarea unei comisii comune pentru a da raport favorabil și a vota această inițiativă legislativă până în data de 1 iulie 2016, astfel încât investitorii să aibă suficient timp să se implice în dezvoltarea învățământului profesional chiar din anul școlar 2016-2017.


Intră acum și în grupul de