Băişanu despre proiectul său cu centralele individuale: De ce la unii se poate şi numai la Suceava nu ar fi legislaţie


Intră acum și în grupul de

Preşedintele ALDE Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, a explicat, joi, într-o conferinţă de presă că proiectul său privind renunţarea la sistemul centralizat de termoficare este legal şi că soluţia este susţinută şi de premierul Dacian Cioloş care consideră că nu se mai pot aloca bani de la buget pentru menţinerea acestor structuri bugetofage.

Băişanu a spus că la Târgu Mureş a fost adoptată în 2012 hotărâre de Consiliu local în acest sens, astfel că locuitorilor li s-au dat bani ca „ajutor de urgenţă” pentru achiziţionarea de centrale termice individuale.

El a mai spus că municipiul Braşov a decis miercuri să renunţe la sistemul centralizat de termoficare.

Alexandru BaisanuMai mult, Băişanu a arătat că primarul Sucevei, Ion Lungu, care a cerut Guvernului bani pentru sistemul centralizat de termoficare a fost refuzat de premierul Dacian Cioloş în cadrul şedinţei Asociaţiei Municipiilor din România.

„Legat de CET-uri şi de sistemul de încălzire, o să vedem şi ceea ce aţi propus, domnul primar de la Suceava, apropo de alocări, acolo unde există acele idei de a găsi soluții alternative la ceea ce avem acum, ideea cam asta ar fi: să vedem împreună, utilizând eventual şi fonduri europene sau alte surse de finanțare, să vă ajutăm acolo unde e posibil, în anumite orașe, pe de o parte să-i stimulăm pe oamenii care au posibilitatea să o facă, să finanțeze sisteme de încălzire locale, regionale, la nivelul blocurilor sau al cartierelor eventual şi unde am putea gândi eventual şi cu co-finanţare publică pentru acest lucru şi acolo unde nu se poate, unde în continuare primăria trebuie să rămână implicată, vizând şi targetând anumite categorii sociale, să vedem ce soluţii, cu costuri mai reduse, putem găsi. Deci aici suntem dispuși să vă ajutăm ca împreună să găsim soluţii pentru că este în interesul tuturor: şi al guvernului, pentru că oricum veniţi cu presiuni pe guvern şi lucrurile acestea vor continua, şi banii ăia pe care îi dăm de urgenţă în fiecare iarnă, poate că i-am putea gândi, i-am putea investi în timp, în aşa fel încât să avem sisteme care să fie mai durabile şi dvs. pentru că vă rezolvaţi o problemă”, a spus Dacian Cioloş în şedinţa AMR.

Băişanu a mai declarat că în municipiul Suceava sunt 52 km de reţea primară şi 413 km de reţea secundară din care doar 35 la sută a fost înlocuită, iar restul sunt învechite.

El a făcut un scurt istoric al termoficării în municipiu concluzionând că au fost făcute în 9 ani investiţii de 74 de milioane de euro şi mai sunt necesare cel puţin 50 de milioane de euro, în timp ce proiectul său va costa maxim 20 de milioane de euro, iar toţi sucevenii vor avea apă caldă şi căldură când doresc, fără să fie afectaţi de avarii sau de alte situaţii care pot apărea în sistemul centralizat.

Băişanu a mai spus că Suceava a ajuns să aibă sistemul de termoficare gestionat de firme private, „de familie”  după ce Termica a fost devalizată.

„Ei nu fac nimic decât să taie facturi şi să facă profit pe reţele Primăriei pentru că nu sunt obligaţi la nici un fel de investiţii”, a spus Băişanu.

El consideră că şi modul în care s-au plătit subvenţiile la termoficare este „curios” mai ales că acestea cresc odată cu reducerea numărului de suceveni branşaţi la sistemul de termoficare.

„Din 2007 până în 2011, subvenţia creşte de 10 ori, dar numărul celor care se debranşează e din ce în ce mai mare. Să vedeţi că în 2012, în campanie, Primăria dă subvenţie 7,1 milioane de euro. Asta înseamnă un mod de a gândi subvenţiile din Suceava total haotic şi fără nici o bază de acordare. În 2013, e de 5 milioane euro, iar în 2015 – de 2 milioane euro. De ce diferenţele astea? Nu am să înţeleg şi nu vreau să accept acest mecanism”, a spus Băişanu.

El a mai spus că firma Bionenergy susţine că nu primeşte subvenţii în timp ce Consiliul Local Suceava a adoptat în luna decembrie o Hotărâre prin care plăteşte subvenţie în avans pentru a se putea cumpără buştean căruia să îi dea foc şi să facă energie electrică şi căldură.

El a mai arătat că nu înţelege ca banii sucevenilor să fie daţi unor firme ca să facă profit în condiţiile în care sucevenii pot să primească centrale termice şi să-şi asigure singuri agentul termic.

„Măi Ioan Lungu, dacă s-a putut în atâtea oraşe, de ce la Suceava spui că nu e cadru legal? Sau la Suceava tu eşti cadrul legal? Business de familie, ştim asta! Premierul României, pe care îl respect, este pentru referendum la Suceava şi pentru soluţii alternative pentru încălzire. Acum cinci zile, Lungu l-a interpelat pe premier cu rugămintea de a-i da bani pentru termie. Răspunsul premierului a fost de natură a demonstra că Lungu e în eroare şi vrea să întreţină Bioenergy”, a mai spus Băişanu.  (N.B.)


Intră acum și în grupul de