Cușnir: Ion Lungu propune majorarea prețului energiei termice produsă și distribuită de privați și s-a opus când firma Primăriei, Termica SA, cerea majorarea pentru a nu falimenta


Intră acum și în grupul de

Președintele organizației municipale PSD Suceava, Dan Ioan Cușnir, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că primarul Ion Lungu se comportă ca avocatul unui operator privat insistând pe creșterea prețului gigacaloriei pentru populație, dar că s-a opus atunci când Termica făcea aceeași cerere pentru a se salva.

„Acum Ion Lungu se comportă că un avocat al unui operator privat, respectiv Thermonet și Bioenergy, insistând să crească preţul gigacaloriei la 240 lei. Asta în timp ce acelaşi Ion Lungu, în perioada 2006-2013, s-a opus vehement solicitării legale şi logice de creştere a preţului de transporta a gigacaloriei de la 99 la 140 lei pentru menţinerea în viaţă a societăţii Consiliului Local, Termica. Dacă în perioada 2006-2013 primarului Ion Lungu i se părea mult 140 lei motivând că este o povară pentru cetăţeni, iată că astăzi vine cu o nonşalanţă debordantă şi propune un preţ aproape dublu, 240 lei. Repet, bani ai sucevenilor, care vor intră în conturile unui operator privat”, a spus Cușnir.

El s-a întrebat dacă această situație este normală, morală sau legală.

Cușnir a întrebat totodată de ce Ion Lungu a obligat Termica SA să ia credit furnizor de 200 de milioane de euro, să se îndatoreze la bănci, iar către operatorul privat Bioenergy plăteşte în avans.

„De ce Ion Lungu, sub atenta supraveghere a secretarului primăriei, a defavorizat Transagent, societatea Consiliului Local Suceava în licitaţia cu concurentul privat Thermonet? Ion Lungu propune şi stabileşte prin votul Consiliului Local, capitalul social al Transagent la 10.000 lei. Tot Ion Lungu, prin „specialiştii din primărie”, stabileşte prin caietul de sarcini ca valoarea capitalului social să se puncteze cu 10 puncte la evaluare. Thermonet vine cu un capital social de 20.000 lei, infim peste Transagent şi datorită acestor 10 puncte câştigă licitaţia, deşi preţul oferit de Thermonet (de 180 lei/Gcal) este mai mare decât cel oferit de firma primăriei (147,48 lei/Gcal), o diferenţa de 32,5 lei/Gcal din buzunarul sucevenilor”, a mai spus Cușnir.

El s-a întreabt de ce primarul nu obligă Thermonet să respecte angajamentele contractuale, respectiv investiții de  5 milioane de euro în reţelele pe care le are în exploatare.

„Thermonet nu respectă contractul cu Primăria şi contractul cu sucevenii. Ce face Ion Lungu, se autosesizează sau tace? Ion Lungu s-a angajat în faţă Consiliului Local ca până la data de 1 martie 2016 va rezolva toate problemele juridice legate de transferul reţelelor, dar nu a făcut nimic, nu a respectat promisiunile făcute în faţa Consiliului Local”, a mai spus liderul social-democrat sucevean.

El susține că primarul se comportă că un acţionar al Bioenergy și Thermonet,în detrimentul sucevenilor. (Alin Dima)


Intră acum și în grupul de