Incidența cazurilor noi de tuberculoză în județul Suceava a scăzut cu o treime în ultimii zece ani


Intră acum și în grupul de

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei va fi marcată şi la Suceava prin organizarea la DSP Suceava a unui atelier de lucru cu asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari, dar şi prin acţiuni de informare cu privire la această maladie.

Directorul adjunct al DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat că Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei este sărbătorită, anual, în data de 24 martie, iar în acest an are sloganul “Învingeţi Tuberculoza. Acum şi pentru totdeauna!”.

Zorescu a spus că DSP Suceava marchează această zi prin organizarea la sediul instituţiei a unui atelier de lucru cu cei 64 de asistenţi medicali comunitari şi cei şase mediatori sanitari din judeţul Suceava, care au printre atribuţii şi consilierea pacienţilor privind importanţa respectării tratamentului, care este de lungă durată şi se realizează sub strictă supraveghere medicală.

 Medicul sucevean a subliniat că în judeţul Suceava se înregistrează o tendinţă de scădere a numărului de cazuri de TBC, iar incidenţa cazurilor noi de tuberculoză a fost în anul 2016 de 47,9 cazuri la o sută de mii de locuitori, în scădere faţă de anul 2007 când se înregistrau 73,6 cazuri noi de TBC la o sută de mii de locuitori.

Zorescu a explicat că evoluţia cazurilor multirezistente la tratament reprezintă una dintre problemele actuale, adăugând că în judeţul Suceava se înregistrează doar un singur caz de multirezistenţă la tratament, pacientul respectiv beneficiind de atenţia specialiştilor din cadrul reţelei de specialitate.

Referindu-se la infrastructura reţelei de specialitate, medicul Cătălina Zorescu a spus că aceasta este corespunzătoare în ceea ce priveşte acoperirea cu personal medico-sanitar, medicii specialişti fiind repartizaţi uniform pe raza judeţului în cele şase dispensare TBC, respectiv în Suceava, Rădăuţi, Fălticeni, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei.

Directorul adjunct al DSP Suceava a menţionat că dotarea acestor dispensare TBC este una “deficitară” arătând că în unele cazuri acestea dispun de aparate de radiologie vechi, din anii `60, `70, iar pentru achiziţia unor aparate noi este nevoie de fonduri mari, dar şi de autorizaţii din partea CNCAN.

Medicul sucevean a precizat că tuberculoza este o afecţiune supravegheată prin Programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei, derulat de Ministerul Sănătăţii, care asigură tratamentul şi investigaţii gratuite pentru pacienţi şi contacţii acestora.

Zorescu a spus că au fost situaţii când au apărut cazuri de îmbolnăvire şi în rândul unor elevi, care au fost corect investigate, tratate şi urmărite, punându-se accent din partea DSP Suceava şi pe comunicarea cu părinţii acestor copii în încercarea de a se explica importanţa respectării tratamentului şi a măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor.

Atelierul de lucru cu asistentii medicali comunitari si mediatorii sanitari, care are ca  temă “Rolul asistentului medical comunitar si a mediatorului sanitar de a oferi membrilor comunitatilor locale  informare corectă, clară, promptă, cu privire la Tuberculoză si în responsabilizarea pacientului privind aderenţa la tratament”, se va desfăşura pe  24 martie, începând cu ora 10,00, iar  lectorul acestei întâlniri este medicul primar de medicină de laborator Liliana Hostiuc.

Compartimentul de Promovare a Sănătăţii din cadrul DSP Suceava va mai organiza în colaborare cu personalul medico-sanitar al cabinetelor medicale şcolare şi acţiuni de informare, educare şi conştientizare cu privire la prevenirea acestei maladii, acţiuni ce se vor desfăşura la Colegiul Tehnic Rădăuţi, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, Colegiul Tehnic “Alexandru Ioan Cuza” Suceava, precum şi în alte unităţi de învăţământ. (Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de