O delegație a PMP Suceava a participat la Fântâna Albă la comemorarea victimelor masacrului din 1941 când circa 3000 de români bucovineni au fost uciși


Intră acum și în grupul de

O delegație a PMP Suceava condusă de viceprimarul Sucevei Marian Andronache a participat, duminică, la Fântâna Albă, la comemorarea victimelor masacrului de la care s-au împlinit 77 de ani.

Astfel, potrivit unui comunicat al PMP Suceava, la 1 aprilie este comemorată  Ziua națională de cinstire a memoriei românilor , victime ale masacrelor de la Fântână Albă și alte zone ,ale deportărilor, ale foametei și altor forme de represiune organizate de regimul  totalitar sovietic în ținutul Herţa, nordul Bucovinei și întreagă Basarabie, instituită prin Legea 68/2011.

Printre cele aproximativ o mie de persoane prezente duminică  la Fântână Albă în locul unde a avut  loc odiosul masacru , pentru a comemora împlinirea a 77 de ani , a fost prezentă o delegație a Partidului Mișcarea Populară formată  de deputatul Eugen Tomac, președinte executiv PMP , deputatul Petru Movilă vicepreședinte PMP , viceprimarul Sucevei, Marian Andronache, consilieri locali Constantin Munteanu si Bogdan Adrian Nicolau din conducerea organizației județene PMP Suceava.

„Au fost moment emoționante , clipe de neuitat și multe lacrimi!”, se arată în comunicat.

În data de 1 aprilie 1941 la Fântână Albă ( în apropiere de granița cu România) și-au pierdut viața aproximativ 3000 de români bucovineni.

 Oamenii aflaseră de la agitatori ai serviciilor speciale sovietice care au cutreierat satele pe Valea Siretului timp de cateva săptămâni,  că în ziua de 1 aprilie se va deschide granița și astfel se vor refugia în România, iar cele aproximativ 3000 de persoane din mai multe sate de pe  Valea Siretului au format o coloana pașnică și s- au îndreptat spre graniță cu România, purtând un steag alb cu însemne religioase, icoane , prapuri și cruci din  cetină.

Când s-au apropiat de punctul de graniță Fântână Albă , în locul numit Varnița, grănicerii sovietici au deschis focul și au tras  în plin în ei. Bătrâni, copii , femei au fost secerați cu rafale de mitraliere, apoi aruncați în gropi comune , unii find îngropați de vii.(N.B.)


Intră acum și în grupul de