SOS – PNL Suceava !! Liberalii suceveni au intrat din nou in zona gri a politicii judetene


Intră acum și în grupul de

Deputatul minorităţii italiene din România, Mircea Grosaru proaspăt exclus din PNL Suceava a anunţat public că nu recunoaşte deciziile adoptate recent de Biroul Permanent Judeţean (BPJ) al PNL Suceava, inclusiv pe cea de excludere a sa pe motiv că sunt nestatutare în condiţiile în care, conform parlamentarului sucevean, BPJ se poate considera auto-dizolvat.

Într-un comunicat de presă Mircea Grosaru reia „războiul” său personal cu liderul PNL Suceava, Alexandru Băişanu şi spune că „Biroul Politic Municipal și cel Județean al PNL Suceava, le consider autodizolvate de drept din același motiv că, în conformitate cu statutul ce reprezintă legea partidului, de mai mult de 6 (șase) luni și nu numai de 3 (trei) ori consecutiv, nu se întrunesc statutar, acest lucru fiind bine cunoscut deja și la nivel central, obligația acestora fiind de a se întâlni săptămânal pentru a dezbate problemele reale și strategia partidului”.

Reacţia lui Grosaru survine după ce la mijlocul săptămânii trecute Alexandru Băişanu a anunţat că Delegaţia Permanentă a PNL Suceava va trebui să confirme excluderea parlamentarului din partid, unul dintre motive fiind şi neplata cotizaţiei dar şi lipsa de activitate a acestuia.

Ca „declaraţia de război” să fie completă, Băişanu a anunţat şi că, va începe în nume personal, o campanie „de informare a oamenilor” cu privire la adevărata faţă politică a parlamentarului Grosaru insinuând că acesta reprezintă în fals interesele minorităţii italienilor din România în condiţiile în care „Mircea Grosaru nu este italian şi a învăţat italiana din dicţionar”.

Doi foşti prieteni, actuali duşmani cu acte în regulă

În replică, Mircea Grosaru a menţionat în comunicatul de presă că declaraţiile lui Băişanu sunt „iresponsabile” şi că „nu fac parte din partidul privat al acestuia format din persoana sa și încă vreo câțiva prieteni interesați, pentru motivul că sunt liberal și nu am schimbat niciodată partidul. Liberalii și nu numai, știu cu toții că libertatea de exprimare, susținerea convingerilor, corectitudinea sau decența nu sunt abateri statutare, ci doar atribute liberale ale fiecăruia dintre noi pentru a trăi liberi.

Amintesc pe această cale tuturor celor care mai au îndoieli că politica se face prin voturi, că personalitatea politică a fiecăruia se măsoară prin votul pe care îl exprimi, unde îl exprimi, iar persoana mai sus amintită, oficial nu votează pe nicăieri. Performanțele actuale ale PNL Suceava sunt evaluate în nemulțumiri, rezultate sub posibilități, incoerență, lipsa unei viziuni și a unui proiect politic, cauza principală fiind incompetența și prestația submediocră a unui lider dator peste tot, nerecunoscut și părăsit de liberalii suceveni”.

Liberalii din judeţ sunt în derivă totală

Lucrurile în PNL Suceava, la mai bine de un an de la alegerile pentru desemnarea unui nou preşedinte şi un nou Birou Judeţean, sunt în continuare în faza de căutări şi nemulţumuri, referitor la compatibilităţile dintre lideri. În urmă cu un an Băişanu părea că are toate motivele să facă performanţă şi să crească în sondaje, dar nu a fost necesar decât de puţină vreme pentru ca liderii judeţeni să realizeze care este adevăratul profil al noului preşedinte şi care sunt de fapt intenţiile sale reale.

Astfel, rând pe rând, cu sau fără să facă publice lucrurile, cei care l-au sprijinit pe Băişanu să-şi atingă visul şi să devină egalul lui Gheorghe Flutur, adică să conducă un partid la nivel judeţean, au făcut un pas în spate sau au plecat din partid. Ultimele două cazuri sunt mai mult decât reprezentative.

E vorba despre „mâna dreaptă” din ultimii ani ai liderului Băişanu, fostul prefect Ovidiu Doroftei care a plecat la muncă în Anglia, după ce reuşise multe cu actualul lider PNL şi de Cezar Ioja, vicepreşedinte al organizaţiei judeţene, care a plecat la PSD, conştient de faptul că sub „domnia” lui Băişanu partidul nu va însemna nimic pe plan judeţean.

Până unde va duce Băişanu partidul?

Schimbarea de atitudine a unor apropiaţi ai lui Băişanu şi începerea unei adevărate campanii de criticare a liderului PNL a survenit în timp ce acesta a încercat să îi îndepărteze pe toţi cei care puteau însemna un potenţial pericol la preşedinţia organizaţiei sau care îşi exprimau opinii contrare cu cele ale sale. În urmă cu un an, acelaşi Băişanu era în stare să se ia „de piept” cu toţi şi toate pentru a demonstra că merită să devină preşedintele organizaţiei.

Actualmente situaţia în PNL Suceava este caracterizată de cei de acolo ca fiind „TRISTĂ” şi fără nici un fel de perspectivă. De altfel războiul dus cu Mircea Grosaru, care din punct de vedere al politicianului PNL activ, este ca şi nul în judeţ sau în Parlament, nu reprezintă de fapt decât incapacitatea lui Băişanu de a manageria un subiect intern delicat, în condiţiile în care Mircea Grosaru a fost unul din pilonii pe care actualul preşedinte şi-a clădit campania din vara lui 2009 când a devenit lider judeţean.

În plus, Alexandru Ştefan Băişanu nu a mai oferit de mult senzaţia că ştie ce vrea de la partidul pe care îl conduce sau că are o proiecţie realistă asupra a ceea ce urmează şi ce vrea de la echipa sa.

Reacţiile avute în presa locală au lăsat în urmă sentimentul că liderul sucevean este mai mult interesat de o intrare la guvernarea locală decât de o luptă cinstită în opoziţie pentru câştigarea unui loc la masa celor care decid soarta judeţului. Fără o viziune pe termen lung, fără oameni care să-i împărtăşească ideile şi mai ales fără idei serioase, Alexandru Băişanu este pe cale de a fi surghiunit în turnul de cleştar pe care singur şi l-a clădit în PNL Suceava iar PNL riscă să rămână acelaşi partid care a fost înainte de a fi luat de Gheorghe Flutur şi dus la peste 25 % la urne, adică unul care nu contează prea mult în ecuaţia politică judeţeană.


Intră acum și în grupul de