Flutur: Dupa 65 de ani, romanii sunt supusi la o a doua nationalizare, marca USL


Intră acum și în grupul de

Proiectul de lege pentru care guvernul şi-a angajat răspunderea privind restituirea imobilelor naţionalizate de comunişti, vinde românilor  iluzii şi  nu are soluţii, dar mai ales oferă românilor puncte în loc de bani, susţine secretarul general al PDL, senatorul Gheorghe Flutur, potrivit căruia după 65 de ani, oamenii sunt supuşi unei a doua naţionalizări, marca USL după prima naţionalizare, marca PCR, din 11 iunie 1948. „Aceasta este similitudinea dintre Petru Groza, premierul comunist şi Victor Ponta, premierul socialist. Concluzia este una simplă: lupul îşi schimbă părul, dar năravul, ba”, precizează Flutur.

Flutur subliniază într-un comunicat de presă că PDL este singurul partid, la ora aceasta, care apără drepturile proprietarilor, al oamenilor, în România, în calitatea lui de singur partid de centru-dreapta din ţară, acesta fiind şi motivul pentru care PDL a contestat legea restituirii proprietăţilor, la CCR,  pe motive de fond şi de procedură.

flutur gheorghe

Totodată, liderul PDL arată că după opinia guvernului socialist Ponta, orice persoană care a cumpărat drepturi litigioase asupra unui imobil, casă sau teren, este considerat de rea-credinţă, infractor, samsar imobiliar. ”Legea asumată de către Guvernul socialist al lui Victor Ponta este profund nedreaptă şi neconstituţională întrucât amână acordarea de bani până în 2024, amână punerea în executare a hotărârilor judecătoreşti şi îi amăgeşte pe români cu acordarea de puncte”, a mai arătat Flutur.

PDL a depus, luni, la Curtea Constituţională contestaţia în privinţa Legii imobilelor pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament. În motivarea acţiunii, PDL susţine că Guvernul a încălcat decizia 1431 din 2010 a Curţii Constituţionale, care precizează că angajarea răspunderii Guvernului este neconstituţională dacă un proiect pe aceeaşi temă se află în proces de legiferare, iar PDL a depus în 2010 un proiect pe această temă care se află în dezbatere parlamentară la Senat, dar şi că este încălcată decizia 1557 din 2009 a Curţii Constituţionale, care precizează că transformarea Guvernului, prin angajarea răspunderii, în autoritate legiuitoare concurentă Parlamentului se încalcă articolul 1 alineat 4 şi articolul 61 alineat 1 din Constituţie.

Pe fond, PDL susţine că Legea restituirii proprietăţilor încalcă articolul 15 alineat 2 din Constituţie şi Comisia Naţională constituită prin această lege se substituie justiţiei, întrucât deciziile irevocabile ale Consiliilor Locale date în temeiul Legii 10 din 2001 pot fi atacate doar la instanţele contencios administrativ, iar Comisia Naţională constituită în temeiul legii de restituire poate invalida în mod ilegal decizia irevocabilă ale Consiliilor Locale.

Totodată, PDL consideră că prin acastă lege se încalcă principiul egalităţii în faţa legii întrucât se stabileste un tratament discriminatoriu între fostul proprietar sau moştenitorii acestuia testamentari sau legali faţă de alte persoane, care au dobândit dreptul de proprietate.

PDL contestă şi plafonarea la 15 la sută a despăgubirilor între diferite categorii de persoane în mod absolut discrimatoriu, între titular sau moştenitori şi celelalte categorii de proprietari şi a reclamat şi că prin această lege cel care dobândeşte proprietatea asupra unui bun este obligat să-i menţină afectaţiunea timp de 10 ani, încâlcând astfel dreptul de proprietate deplină, care presupune posesie, folosinţă ţi dispoziţie neîngrădite asupra acelui bun.

Proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament, stabileşte că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor.

Ultima tranşă va reprezenta 16% din numărul punctelor acordate, astfel încât suma totală să poată fi achitată într-un interval de şapte ani, calculat din 2017.

Foştii proprietari de imobile naţionalizate ale căror dosare au fost deja soluţionate vor primi despăgubiri în numerar în termen de cinci ani, începând cu ianuarie 2014, în tranşe anuale egale al căror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.

Premierul Ponta a asigurat că noua lege privind imobilele naţionalizate nu îi va afecta în niciun fel pe foştii chiriaşi care au cumpărat astfel de imobile în baza Legii 112/1995 şi nu vor exista cazuri în care aceştia să fie scoşi din casă de fostul proprietar, deoarece vor fi acordate despăgubiri.


Intră acum și în grupul de