Proiect de prevenire a furturilor din locuinte si din casele aflate in constructie, la Scheia

Campania ,,Săptămâna Prevenirii Criminalităţii 2014” a continuat și miercuri, 1 octombrie, pe raza comunei Șcheia.

case in constructie 1

Potrivit unui comunicat de presă transmis de IPJ Suceava, poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii împreună cu poliţiştii din cadrul Poliţiei Comunale Şcheia au lansat proiectul punctual de prevenire a furturilor din locuinţe şi case în construcţie pe raza comunei Şcheia – ,,Siguranţa ta contează”.

După ce la sediul Primăriei Comunei Şcheia a fost organizat un grup de lucru la care au participat primarul comunei, şeful serviciului investigaţii criminale – IPJ Suceava, şeful Serviciului Ordine Publică – IPJ Suceava, coordonatorul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava, şeful Poliţiei Municipiului Suceava şi şeful Poliţiei Comunale Şcheia,  reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava, reprezentanţi ai comunităţii rome, paznicii comunali, au fost prezentate analize privind starea infracţională  dar şi măsuri propuse pentru prevenirea infracţiunilor de furt, în special cu privire la furturile din casele aflate în construcţie.

case in constructie 2

Proiectul polițiștilor de prevenire al furturilor are ca scop creşterea gradului de informare al cetăţenilor cu privire la măsurile preventive minime ce trebuie luate pentru a nu deveni victime ale unor astfel de infracţiuni, în sensul asigurării cu sisteme de închidere şi sisteme de alarmare a caselor  în construcţie şi a celor izolate.

„Demersul este unul cât se poate de necesar în condiţiile în care multe persoane aflate la muncă în străinătate au revenit pe perioada verii investind sume importante în ridicarea unor locuinţe, iar odată cu luna septembrie s-au întors în ţările din vestul Europei, de multe ori fără a-şi asigura corespunzător casele lăsate în diferite faze de construcţie. Mai mult, sunt destui cetăţeni care depozitează în astfel de case bunuri de valoare – mobilier, centrale termice, elemente de instalaţie, bunuri electronice şi electrocasnice. De multe ori astfel de bunuri sunt chiar vizibile în interiorul caselor datorită neasigurării uşilor şi ferestrelor, devenind adevărate ,,tentaţii” pentru hoţi”, se arată în comunicatul polițiștilor.

Proiectul de prevenire al furturilor din locuinţe se va desfăşura până la sfârşitul anului 2014 și propune o serie de acţiuni desfăşurate de structurile operative, fiind reconfigurate itinerariile de patrulare ale poliţiştilor şi fiind dispuse măsuri de monitorizare şi  iluminare suplimentară a zonelor identificate cu risc.

După lansarea oficială a proiectului, între orele 12.00 – 15.00, poliţiştii de prevenire au distribuit materiale informative şi au purtat discuţii cu peste 80 de cetăţeni de pe străzile Dimitrie Păcurariu, Aramei şi Aeroportului, dar şi din zona Sălişte. Au fost distribuite peste 200 de pliante şi scrisori informative, fiind prezentat şi cazul recent din  data de 29 septembrie, când poliţiştii au fost sesizaţi de un bărbat de 33 ani, din municipiul Câmpulung Moldovenesc, despre faptul că în perioada 27-29 sepembrie 2014, folosind cheile lăsate în loc nepotrivit de muncitorii care lucrau la imobil, persoane necunoscute au pătruns într-o locuinţă în construcţie din localitate și au sustras ustensile mecanice în valoare de circa 2.000 lei.

Totodată, reprezentanţi ai unor unităţi specializate în sisteme de alarmare antiefracţie au prezentat elemente tehnice de ultimă generaţie care pot diminua în mod considerabil riscul victimizării în cazul infracţiunilor de furt.

„Trebuie precizat faptul că în perioada ianuarie – august 2014, la nivelul Poliţiei Comunale Şcheia au fost sesizate 37 de furturi din locuinţe, case în construcţie, case nelocuite, anexe şi curţi şi 12 tentative de furt. Cele mai multe furturi şi tentative de furt s-au comis pe raza satului Şcheia – 44 la număr. Dacă în luna ianuarie au fost comise doar trei fapte, odată cu venirea primăverii şi verii furturile s-au înmulţit, ajungând în luna martie la 12 fapte, iar în lunile mai şi iunie câte 10 fapte. În ceea ce priveşte modul de operare cele mai multe furturi s-au comis prin efracţie – 21 şi escaladare – 17 fapte.

Cu privire la situaţia locativă a imobilelor din care s-au săvârşit furturi sau tentative de furt se remarcă faptul că în 31 de cazuri casele erau nelocuite sau în construcţie. Din perspectiva intervalului orar de comitere a furturilor, cele mai multe  (21) au fost săvârşite între orele 22.0 – 06.00”, se mai arată în sursa citată.

loading...