Muzee din Suceava, Cernăuţi şi Bălţi, dotate cu echipamente IT şi aparate de control al microclimatului printr-un proiect cu finanţare UE


Intră acum și în grupul de

Proiectul transfrontalier  “Să ne păstrăm trecutul pentru a crea viitorul” derulat de Muzeul Bucovinei în parteneriat cu Muzeul Regional de Arhitectură Populară şi Trai din Cernăuţi şi cu Muzeul de Istorie şi Etnografie Bălţi a ajuns la final, valoarea totală a proiectului fiind de peste 200 000 de euro.

Directorul adjunct al Muzeului Bucovinei din Suceava, Doina Creangă, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă că proiectul transfrontalier “Să ne păstrăm trecutul pentru a crea viitorul” a fost implementat de Muzeul Bucovinei în parteneriat cu Muzeul Regional de Arhitectură Populară şi Trai din Cernăuţi şi cu Muzeul de Istorie şi Etnografie Bălţi,  din 15 noiembrie 2013 şi până pe 14 mai 2015.

muzeu, proiect.

Creangă a spus că activităţile proiectului au vizat trei schimburi de experienţă la care au participat gestionarii de colecţii de patrimoniu cultural din cele trei muzee partenere,iar în cadrul celor 17 ateliere de lucru desfăşurate la Suceava, Bălţi şi Cernăuţi  gestionarii de colecţii de patrimoniu şi-au dezvoltat noi abilităţi şi au asimilat cunoştine noi şi bune practici în domeniul conservării.

Ea a mai spus că prin acest proiect, care a avut un buget de 208 500 de euro,  au fost achiziţionate 42 de echipamente IT, 44 de aparate de măsurare şi control al condiţiilor de microclimat din depozitele de colecţii, dar şi un sistem informatic de digitizare şi gestiune a patrimoniului muzeal.

Totodată, în cadrul proiectului au fost digitalizate 57 632 de piese de patrimoniu şi au fost monitorizate 34 701 obiecte de patrimoniu aflate în 24 de depozite de colecţii ale celor trei muzee partenere.

Directorul adjunct al Muzeului Bucovinei a precizat că pentru promovarea patrimoniului cultural al celor trei muzee din Suceava, Cernăuţi şi Bălţi au fost editate patru tipuri de cataloage care au fost distribuite gratuit în cadrul expoziţiilor temporare ce au fost organizate succesiv în cele trei oraşe şi a fost elaborat şi tipărit un ghid de bune practici privind protejarea patrimoniului cultural mobil .

Creangă a mulţumit reprezentanţilor celor două muzee partenere pentru buna colaborare în cadrul proiectului arătând că speră să continue colaborarea în cadrul altor proiecte viitoare, dar şi echipei sucevene care s-a implicat în derularea şi finalizarea acestui proiect.

La rândul său, directorul Muzeului de Istorie şi Artă Populară Bălţi, Ludmila Dobrogeanu, a mulţumit partenerilor din cadrul proiectului arătând că muzeul pe care îl conduce este singurul din Republica Moldova care a participat ca partener într-un proiect transfrontalier trilateral şi care a digitalizat obiectele de patrimoniu aflate în colecţiile sale.

Dobrogeanu a spus că reprezentanţii Ministerului Culturii din Republica Moldova le-au solicitat să împărtăşească din experienţa dobândită în cadrul proiectului transfrontalier trilateral şi celorlalte muzee din ţară.

Directorul Muzeului de Arhitectură Populară şi Trai din Cernăuţi, Oleg Cuciureanu, a spus că “orice lucru interesant şi important are şi un final” arătând că rezultatele muncii efectuate în cadrul proiectului sunt benefice nu numai pentru cele trei muzee, ci şi pentru cele trei popoare.

“După munca depusă împreună cu partenerii noştri, toate aceste activităţi, achiziţia de aparatură, prezentarea expoziţiilor în cele trei oraşe, editarea acestor cataloage, toate acestea converg spre ideea că va trebui să muncim şi pentru al treilea proiect”, a spus Cuciureanu.

El a spus că speră ca, în perioada următoare, echipa de la Cernăuţi să revină la Suceava nu numai în calitate de oaspeţi, ci şi ca parteneri de lucru în noi proiecte.


Intră acum și în grupul de