FOTO Interes crescut din partea tinerilor, dar și al angajatorilor, la „Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți”


Intră acum și în grupul de

Absolvenții din acest an din județul Suceava au avut ocazia, vineri, 25 septembrie 2015, să își găsească un loc de muncă și să învețe de la specialiști în consiliere și orientare în carieră cum să redacteze un Curriculum Vitae și cum să se prezinte în fața unui angajator.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de muncă Suceava a organizat „Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți” atât în municipiul Suceava, la Universitatea „Ștefan cel Mare”, cât și la Fălticeni, Rădăuți și Câmpulung Moldovenesc.

La Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava evenimentul s-a bucurat de mare succes încă de la ora deschiderii Bursei, de la ora 10.00, sute de tineri fiind interesați de ofertele de muncă disponibile.

Potrivit directorului executiv al AJOFM Suceava, Mirela Adomnicăi, la nivelul județului, au confirmat participarea la bursă circa 110 angajatori cu o ofertă de aproximativ 500 de locuri de muncă vacante.

Ea a remarcat că în acest an angajatorii au prezentat un interes crescut pentru absolvenți, fiind conștienți că au de a face cu persoane lipsite de experiență.

Totodată, Adomnicăi a constatat faptul că la „Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți” s-au prezentat și angajatori care au scos la concurs joburi pentru persoane cu experiență și vechime în anumite domenii.

„Sperăm ca finalul bursei va aduce un grad de ocupare mai mare decât în anii precedenți și sperăm ca absolvenții veniți astăzi la bursă își vor găsi un loc de muncă sau cel puțin vor pleca cu o experiență care le va folosi ulterior pentru ocuparea unui loc de muncă”, a declarat Mirela Adomnicăi.

Ea a arătat că la mare căutare au fost persoanele care au o calificare în domeniul serviciilor, confecțiilor, dar și economiștii, inginerii geodezi sau mecanicii auto.

Mai mult decât atât, după cum a explicat șefa AJOFM Suceava, rezultatele obținute în urma Bursei pentru absolvenți vor ajuta instituția suceveană să organizeze cursurile de formare profesională în acord cu cerințele de pe piața muncii.

La rândul său, Florin Boghean, cooronator al departmentului privind inserția absolvenților pe piața muncii din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, a ținut să menționeze că evenimentul a fost binevenit în universitatea suceveană având în vedere că USV se preocupă de traseul socio-profesional al absolvenților.

„Pe noi, ca Universitate, ne interesează și traseul socio-profesional al absolvenților noștri dincolo de plecarea lor fizică din instituția noastră. Consider că acest eveniment este binevenit și sperăm să-l transformăm într-o tradiție în instituția noastră”, a declarat Florin Boghean.

Potrivit datelor furnizate de AJOFM Suceava după închiderea „Bursei locurilor de muncă pentru absolvenți”, 20 dintre absolvenţii participanţi la interviuri au obţinut un post, 16 dintre ei având studii medii şi 4 studii superioare.

„Cei 20 de absolvenţi au obţinut un loc de muncă în ocupaţiile: decorator vitrine, secretară, designer pagini web, operator calculator, lucrător în comerţ, vânzător, mecanic auto, ospătar, asistent relaţii publice şi comunicare”, a declarat Anca Capverde, inspector superior comunicare, presă și relații publice din cadrul AJOFM Suceava.

Ea a precizat că în cele patru localități în care s-a organizat „Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți” au participat 110 angajatori, 46 fiind la Suceava, 31 la Câmpulung Moldovenesc, 17 la Rădăuți și 16 la Fălticeni.

De asemenea, au fost oferite 540 de locuri de muncă, dintre care 295 la Suceava, 110 la Rădăuți, 88 la Fălticeni și 47 la Câmpulung Moldovenesc.

În ceea ce privește numărul persoanelor participante și a celor care au fost selectate în vederea încadrării, conform AJOFM, în total au participat 1.274 persoane, iar 638 au fost selectate pentru angajare.

În municipiul Suceava au participat 487 de persoane, iar 304 au fost selectate în vederea încadrării, iar la Fălticeni prezența a fost de 286 de persoane, dintre care 110 au rămas în evidențele angajatorilor.

De asemenea, la Rădăuți au participat 317 persoane, 122 fiind selectate, iar la Câmpulung Moldovenesc au participat 184, dintre care 102 persoane au fost alese pentru angajare.


Intră acum și în grupul de