Mai puţin de o treime dintre şomerii suceveni au primit indemnizaţie de şomaj în 2015


Intră acum și în grupul de

Peste 15.000 de şomeri s-au înregistrat în judeţul Suceava în anul 2015 din care doar 4877 au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, numărul acestora fiind mai mic decât cel înregistrat în anul 2014.

somaj

Potrivit directorului executiv al AJOFM Suceava, Mirela Adomnicăi, în anul 2015 s-au înregistrat  15. 344 de şomeri din care 10 467 au fost neindemnizaţi, iar 4877 au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, în timp ce în cursul anului 2014 s-au înregistrat 16 440 de şomeri, din care 10 303 neindemnizaţi şi 6137 de şomeri care au primit indemnizaţie de şomaj.

Adomnicăi a spus că din analiza evoluţiei stocului de şomeri înregistraţi în judeţul Suceava în ultimii ani reiese tendinţa distinctă de scădere a numărului de şomeri indemnizaţi, care au intrat în evidenţele AJOFM Suceava în urma pierderii unui contract de muncă, precum şi evoluţia în creştere a segmentului de şomeri neindemnizaţi, a căror adresabilitate este motivată de necesitatea obţinerii ajutorului social sau a ajutoarelor alimentare, de accesul la serviciile medicale, de conştientizare a necesităţii reconversiei profesionale şi a creşterii nivelului de instruire.

“Este evident că această pondere majoritară a şomerilor neindemnizaţi a influenţat cel mai mult traseul ratei şomajului în prima parte a anului 2015, iar în a doua parte a acestui an, reducerea numărului de şomeri indemnizaţi a determinat o scădere a ratei şomajului sub nivelul înregistrat în anul 2014. Această scădere a segmentului de şomeri care îşi pierd locul de muncă, în perioada anului consacrată prin creşterea ratei şomajului şi diminuarea volumului  de activităţi în domeniile cu specific sezonier, este un semnal de stabilitate a fluctuaţiilor de personal şi de reducere a dependenţei de sezonalitate, ba chiar de creştere a cererii de forţă de muncă din anumite sectoare ale economiei locale, în special cel al alimentaţiei publice”, a explicat Adomnicăi.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de