Raed Arafat: Seceta va fi, din păcate, o situație de urgență cu care nu vom confrunta din ce în ce mai mult


Intră acum și în grupul de

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, dr. Raed Arafat, a declarat, duminică, la Suceava, că odată cu schimbările climatice, seceta va fi o situație de urgență cu care ne vom confrunta din ce în ce mai mult.

pompieri-isu-burlui-arafat-drapel-barca-47

Arafat a spus că pompierii transportă apă în regiunile cu secetă din țară pentru a sprijini populația. El a spus că în condițiile în care s-a declarat seceta, există risc pentru oameni și animale și că sunt asigurate transporturi de apă de pompieri pentru populație, dar și pentru animale care trebuie să primească apă periodic.

„Rămâne o situație de urgență până se găsește o soluție”, a spus Arafat.

El a arătat că se caută o soluție pentru ca pompierii să se ocupe cu alte misiuni, dar că până ce se găsesc soluții care să înlocuiască pompierii, pompierii sunt prima forță de intervenție și se consideră o situație de urgență.

„Din păcate, seceta face parte din situațiile de urgență cu care, cu schimbarea climatică, ne vom confrunta din ce în ce mai mult”, a spus secretarul de stat.

El a adăugat că se caută soluții care să înlocuiască transporturile pe care le fac pompierii, dar că până se găsește soluția acest lucru trebuie continuat de pompieri subliniind că prioritatea este salvarea de vieți și misiunile de salvare de vieți, ceea ce înseamnă că dacă apar incendii sau alte situații, aceasta va îngreuna transportul de apă de către pompieri.

„De aceea se caută soluții alternative la transportul de apă al pompierilor”, a spus Raed Arafat.

El a menționat că sunt mai multe județe în țară care se confruntă cu seceta și că acest fenomen nu este doar în România ci în mai multe țări.

„Schimbările climatice de care se vorbește mult în ultima perioadă ne-au avertizat de foarte mult timp că se va intensifica, deci seceta prelungită, lipsa de apă, o să apară”, a spus Arafat.

El a mai spus că până când ploile vor rezolva în mod natural această problemă, pompierii vor trebui să sprijine populația cu transporturi de apă.(N.B.)

 


Intră acum și în grupul de