Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava a solicitat DSP şi CAS Suceava să analizeze modul în care sunt respectate criteriile de internare la Spitalul Fălticeni


Intră acum și în grupul de

Directorul medical al SJU Suceava, medicul Doina Elena Motan Ganea a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă că spitalul judeţean a solicitat DSP Suceava şi CAS Suceava să analizeze modul în care sunt respectate criteriile de internare la Spitalul Fălticeni.

ardeleanu-miron-ganea

 

 

Ganea a spus că pacientul cu greutatea de 261 de kilograme ce a fost internat la SJU Suceava şi apoi a fost trimis, săptămâna trecută, la Spitalul Fălticeni, a fost retrimis în data de 8 octombrie la SJU Suceava, fiind înregistrat la UPU Suceava la ora 21,24, fără ca acest caz să constituie “realmente” o urgenţă medico-chirurgicală.

Medicul sucevean a explicat că pacientul a fost trimis de la Spitalul municipal Fălticeni cu diagnosticul de “tromboflebită membrul inferior drept, în observaţie embolie pulmonară”, iar la examenul Doppler vascular venos s-a exclus tromboflebita, în timp ce în urma examenului echo-cord a fost exclusă embolia pulmonară.

“ Afecţiunile pentru care a necesitat consultul medical pluridisciplinar, cu investigaţiile aferente, au constatat, printr-o comisie pe care am constituit-o prin Dispoziţia nr. 706 din 11 octombrie 2016 privind evaluarea şi stabilirea planului terapeutic al acestui pacient, că prezintă o patologie cronică în contextul obezităţii morbide şi a complicaţiilor secundare a acestei afecţiuni evolutive, pentru că pacientul, din anamneză reiese, a luat 100 de kilograme într-un an de zile, după ce a abandonat antrenamentele sportive”, a explicat directorul medical al SJU Suceava .

Ea a spus că pacientul prezintă din punct de vedere cardiologic doar hipertensiune arterială, pentru care s-a administrat medicaţie arătând că tratamentul se putea recomanda fie de către un medic de familie, fie de un medic internist sau cardiolog din Fălticeni.

„Din punct de vedere dermatologic, pacientul prezintă insuficienţă venoasă cronică, cu leziuni de eczemă cronică la nivelul gambelor şi fără ulcere varicoase. De asemenea, pacientul prezintă limfedeme cronice în stadiul IV, cu papilomatoză şi pentru tratament s-a recomandat unguent cu aplicaţie locală”, a precizat medicul sucevean.

Directorul medical al SJU Suceava a spus că pacientul cu „obezitate morbidă şi cu complicaţii cardio-vasculare cu risc înalt în perspectivă” a fost consultat şi de un medic din specialitatea diabet, nutriţie şi boli metabolice care a stabilit plan terapeutic educaţional privind dieta, bărbatului fiindu-i oferite materiale educaţionale cu privire la obezitate şi complicaţiile bolii, apoi i-a fost stabilită o dietă terapeutică de 1200 de Kcal, “cu împărţirea principiilor alimentare pe mese”.

Ea a menţionat că pacientul a fost evaluat şi din punct de vedere endocrinologic fiind exclusă o patologie din acest domeniu.

“Limitele diagnosticului, să luăm în discuţie şi acest lucru, sunt datorate obezităţii morbide, care împiedică efectuarea unei investigaţii la RMN sau CT. Noi nu avem în Suceava, cred că nici în ţară, niciun operator de imagistică de înaltă performanţă un aparat RMN open, care se foloseşte mult în Statele Unite ale Americii, datorită incidenţei mari a obezităţii pe acest continent”, a explicat Ganea.

Directorul medical al SJU Suceava a anunţat că în cazul pacientului au fost întocmite documentele pentru a fi înaintate Comisiei de Handicap în condiţiile în care acesta solicită ajutor pentru îngrijiri.

“S-au făcut toate recomandările din punct de vedere terapeutic, cu dieta, cu tratamentul profilactic al trombo-emboliei pe perioada imobilizării, cu hipotensoare, cu unguentul local ce trebuie aplicat pe această eczemă, care deja s-a uscat, cu respectarea măsurilor de igienă şi îngrijire personală, a mobilizării zilnice, cu monitorizarea funcţiilor vitale. S-a făcut un bilanţ al diagnosticului principal şi secundar şi s-a luat legătura cu doctorul Vâlceanu de la Centrul de îngrijiri paleative- Secţie exterioară a Spitalului Fălticeni. Am vorbit şi ieri şi astăzi să-mi confirme, totuşi, un loc. Intenţionăm să-l trimitem datorită faptului că solicită îngrijiri din acest punct de vedere şi toată patologia pe care am prezentat-o colegului de la Fălticeni spun că permite, prin criteriile de internare la un centru de îngrijiri paleative, internarea lui la acest centru”, a spus Ganea.

Ea a specificat că acest caz “nu a reprezentat şi nu reprezintă” o urgenţă medico-chirurgicală.

“Din acest motiv,  am solicitat sprijinul DSP Suceava să analizeze cum se respectă criteriile de internare la nivelul Spitalului Fălticeni, precum şi Casa de Asigurări de Sănătate, pentru că Spitalul Fălticeni este finanţat pentru îngrijirea pacienţilor şi pentru oferirea de servicii spitaliceşti şi să vedem cum gestionează această finanţare”, a mai spus directorul medical al SJU Suceava.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul Cătălina Zorescu, a declarat, miercuri, că ancheta în cazul pacientului din Fălticeni este în desfăşurare, instituţia primind deja mai multe rapoarte şi puncte de vedere de la SJU Suceava, SAJ Suceava, ISU şi de la Spitalul municipal Fălticeni.

Zorescu a spus că s-au mai cerut date suplimentare de la Serviciul de Ambulanţă Suceava, respectiv rapoartele medicilor care au coordonat intervenţia în cazul acestui pacient.

Ea a mai spus că potrivit răspunsului ISU Suceava, echipajele SMURD, care au intervenit în acest caz, au fost coordonate din punct de vedere medical de medicul coordonator din Dispeceratul comun al ISU-SAJ Suceava.

Medicul sucevean a precizat că se aşteaptă şi de la CAS Suceava un punct de vedere solicitat de DSP despre posibilităţile şi prevederile legale în cazul trimiterii unui pacient de la un spital de rang superior la un spital de rang inferior.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de