Bursa locurilor de muncă pentru deținuții suceveni ce urmează să fie eliberați. La prima ediție au venit 14 deținuți, toți fiind selectați, unii primind două și chiar trei oferte


Intră acum și în grupul de

Un număr de 14 deţinuţi suceveni din Penitenciarul Botoşani, pentru care există premisa eliberării condiţionate, au participat, joi, la o bursă specială a locurilor de muncă organizată la sediul AJOFM Suceava, cu scopul de a le facilita integrarea socială şi profesională.

adomnicai-ajofm-locuri-munca-16

Directorul executiv al AJOFM Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat, într-o conferinţă de presă că, instituţia a organizat o Bursă specială a locurilor de muncă pentru deţinuţii din Penitenciarul Botoşani, ce au domiciliul în judeţul Suceava şi care urmează a fi eliberaţi într-un viitor apropiat.

Adomnicăi a spus că acest eveniment marchează începutul unei colaborări cu Penitenciarul din Botoşani, fiind încheiat un protocol ce prevede şi desfăşurarea altor activităţi menite să faciliteze integrarea socială a celor care au executat pedepse privative de libertate şi au domiciliul în judeţul Suceava, tocmai în scopul de a le facilita integrarea socială şi profesională.

“Acest protocol a fost încheiat în urma unei nevoi pe care am resimţit-o ca urmare a unei colaborări anterioare în cadrul unor proiecte implementate de către Penitnciarul din Botoşani, pe fonduri europene, nevoi din care ambele părţi am tras concluzia că este foarte mică rata celor care se eliberează şi e bine să se înregistreze în evidenţele AJOFM Suceava în vederea beneficierii de serviciile pe care le putem asigura noi, astfel încât să le facilităm integrarea pe piaţa muncii”, a spus Adomnicăi.

Ea a anunţat că AJOFM Suceava îşi propune, în continuare, ca toţi deţinuţii cu domiciliul în judeţul Suceava, ce urmează a fi eliberaţi, să fie luaţi în evidenţele agenţiei şi prin intermediul punctelor de lucru din judeţ.

“În urma înregistrării, aceştia să fie profilaţi în vederea stabilirii gradului lor de ocupabilitate şi, în funcţie de nivelul de ocupabilitate pe care îl deducem din analiza studiilor pe care le au, a calificărilor şi a vârstei, să le putem oferi un pachet personalizat de servicii, de informare, de consiliere, să-i îndrumăm către cursuri de formare profesională, să-i informăm cu privire la locurile de muncă vacante pe care le avem disponibile în judeţul Suceava, astfel încât finalitatea acestui protocol să fie atinsă şi anume, toţi cei care se eliberează, să-şi găsească într-un timp cât mai scurt un loc de muncă”, a explicat Adomnicăi.

Directorul executiv al AJOFM Suceava a spus că pentru realizarea pachetului personalizat de servicii este nevoie de o colaborare interinstituţională, inclusiv cu ISJ, mai ales că există Programul “A doua şansă”, iar cei ce sunt cu adevărat interesaţi, pot să-şi continue studiile prin intermediul acestui program,  ca să-şi  crească gradul de ocupare şi, eventual, în vederea unei calificări, pentru care există un nivel minim de studii, pe care unii dintre deţinuţi nu-l au.

“Degeaba doresc să se califice, dacă nu au nivel minim de studiu obligatoriu, vom încerca printr-o colaborare cu ISJ să le facilităm finalizarea studiilor, astfel încât să aibă mai multe şanse pentru o calificare şi pentru un loc de muncă”, a subliniat Adomnicăi adăugând că este în interesul societăţii ca aceşti oameni să primească o a doua şansă, un ajutor instituţionalizat eficient, pentru că altfel ar fi expuşi şi pot recidiva.

La rândul său, reprezentantul Penitenciarului Botoşani, comisar Liviu Piloş, care are atribuţii în domeniul asistenţei sociale, a declarat că Penitenciarul Botoşani ţine în custodie deţinuţi din judeţele Botoşani, Iaşi şi Suceava arătând că, în prezent, în această instituţie îşi ispăşesc pedeapsa 297 de deţinuţi care au domiciliul în judeţul Suceava, iar dintre aceştia 130 au nivelul de studii sub opt clase.adomnicai-ajofm-locuri-munca-13

Piloş a spus că pentru 14 dintre aceştia, care urmează să intre în Comisia de eliberare condiţionată, există premisa de a fi puşi în libertate, de a reveni în comunitate.

“Rolul acestei Burse este de a-i pune pe acei deţinuţi în contact direct cu angajatorii, de a stabili o relaţie directă cu aceştia şi de a identifica în mod personalizat oportunităţi de angajare”, a mai spus Piloş.

El a arătat că, potrivit experienţei sale şi făcând o comparaţie cu situaţia din trecut, a constatat că angajatorii au început “să manifeste deschidere faţă de deţinuţi” şi nu au reticenţe în a-i angaja sau  în a semna contracte de muncă cu aceştia.

Comisarul Liviu Piloş a precizat că, în urmă cu un an sau doi, în cadrul programelor de pregătire pentru eliberare, mulţi deţinuţi îşi puneau problema că vor fi stigmatizaţi, că le va fi greu să fie primiţi la un loc de muncă şi în comunitate.

“Ei bine, din fericire, am senzaţia că acest lucru se schimbă şi că angajatorii manifestă interes, sunt activi şi au încredere să angajeze foşti deţinuţi”, a mai declarat Piloş.adomnicai-ajofm-locuri-munca-4

Reprezentantul Penitenciarului Botoşani a afirmat că instituţia îşi propune, în perspectivă, să organizeze trimestrial grupuri de deţinuţi pentru care există premisa de eliberare condiţionată, pentru a participa la sediul AJOFM Suceava la burse speciale ale locurilor de muncă.

Unul din cei 14 deţinuţi participanţi la Bursa specială a locurilor de muncă de la Suceava, Mugur, din comuna suceveană Bosanci, a declarat că urmează să fie eliberat în cursul lunii decembrie şi că îşi doreşte să găsească un loc de muncă, mai ales că are experienţă ca zidar-faianţar, arătând că în acest fel i-ar fi mai uşor să se reintegreze în societate.

El a spus că înainte de a fi condamnat a lucrat în construcţii, la izolarea unor blocuri şi speră să găsească un loc de muncă în acelaşi domeniu.

Întrebat pentru ce a fost condamnat, Mugur a evitat să dea un răspuns clar spunând doar că a făcut „o faptă urâtă”, la beţie, fiind condamnat la o pedeapsa de şapte ani cu închisoare, din care a executat cinci ani.

“Luna viitoare sunt acasă şi de aceea am venit la Bursă, ca să-mi găsesc un loc de muncă”, a mai spus Mugur.

Prezent la Bursa specială a locurilor de muncă pentru persoanele ce vor fi eliberate din detenţie, reprezentantul unei societăţi comerciale din Suceava, Mihai Grig, a declarat că orice om poate greşi în viaţă şi de aceea merită o a doua şansă.

Grig a spus că societatea comercială pe care o reprezintă le oferă şansa acestor oameni care şi-au ispăşit pedeapsa în Penitenciarul Botoşani de a se califica la locul de muncă, una dintre condiţii fiind să aibă absolvite opt clase.

“Au la dispoziţie trei luni în care să arate că au învăţat meseria, iar după această perioadă salariul de 1250 de lei, cât este în momentul de faţă, va creşte la 1450 de lei, la care se adaugă  tichete de masă şi prime de vacanţe”, a mai spus reprezentantul societăţii respective.adomnicai-ajofm-locuri-munca-9

În cadrul Bursei speciale a locurilor de muncă pentru persoanele care se vor elibera din detenţie, cei 14 participanţi au beneficiat de informare şi consiliere, după care au susţinut interviuri cu angajatorii, au optat pentru ofertele cele mai apropiate de calificările, experienţa profesională sau opţiunile lor, au lăsat CV-urile şi au primit cărţile de vizită ale angajatorilor, care i-au selectat pentru al doilea interviu, după eliberarea din detenţie.

“A fost o bursă fără angajări pe loc, dar cu bariere sociale învinse. O parte din deţinuţi au optat şi au fost selectaţi de mai mulţi angajatori, la finalul bursei numărul de selecţii ajungând la 21, fiecare din participanţi susţinând măcar câte un interviu. Discuţiile cu partenerii noştri  s-au finalizat cu încrederea reciprocă şi disponibilitatea de a oraganiza activităţi de preselecţie a viitorilor angajaţi din rândul deţinuţilor ce urmează să fie eliberaţi, de a comunica unităţilor de detenţie lista de locuri vacante  şi de a atrage parteneri care au ca obiect de activitate reintegrarea socială a persoanelor care au executat pedepse privative de libertate”, se precizează într-un comunicat de presă al AJOFM Suceava remis presei după încheierea bursei speciale.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de