Sindicatul din Finanțe, SindFISC dă exemple de coeficienți de salarizare ce generează nemulțumirea finanțiștilor-consilier superior ANAF-1,96, secretar dactilograf studii medii – 2,75, actor-4,35 bibliotecar – 2,13


Intră acum și în grupul de

În legătură cu protestele spontane derulate astazi in institutiile din cadrul MFP, fata de proiectul Legii salarizarii, SindFISC a prezentat printr-un comunicat de presă o serie de exemple de coeficieţi de ierahizare care generează nemulţumiri in randul finanţiştilor, întrucât se dovedeşte că, munca acestora nu este apreciată la acelasi nivel cu munca personalului bugetar din alte domenii de activitate, prin urmatoarea comparaţie:

–  compararea coeficientului de ierarhizare de 1,96 prevazut pentru un consilier superior cu vechimea cea mai mare (ca specialist cu gradul cel mai mare ) din cadrul unităţilor subordonate ANAF care efectuează rambursări de TVA şi descoperă evaziunea fiscală si care nu mai beneficiaza de niciun alt spor sau avantaj meterial, dar care are, in schimb, multe interdicţii şi incompatibilităţi, neavând dreptul să desfăşoare şi alte activităţi aducătoare de venituri,

cu coeficientul de ierarhizare prevazut pentru alte categorii de bugetari (consideraţe tot specialişti cu vechime în muncă similară şi gradul profesional cel mai înalt sau chiar cel mai scăzut).

 

SindFISC doreste să se înţeleagă că, finantistii sunt îndreptăţiţi în demersul lor şi solicita tuturor să ii susţină. Totodata, solicita intelegere din partea celor care astazi au avut parte de unele neplaceri, ca urmare a protestelor personalului din cadrul institutiilor ANAF.

 

In timp ce un finanţist, consilier superior cu vechimea cea mai mare, are un coeficient de iererhizare 1,96, pentru specialiştii altor domenii sunt prevazuti  urmatorii coeficienti de ierarhizare :

 

-pentru personalul din instituţii din domeniul culturii:

 

– pag 56 – actor ( teatru sau mânuitor păpuşi ) la instituţii naţionale de cultură – 4,35;

 

– pag 57 – sufleor la instituţii naţionale de cultură – 2,74;

 

– pag 58 – actor (teatru sau mânuitor păpuşi ) la alte instituţii  de cultură – 3.37;

 

– pag 58 – sufleor la alte instituţii  de cultură – 2,00;

 

– pag 60 – bibliotecar  – 2,13;

 

– pag 62 – muzeograf – 2,13;

 

– pag 74 – registrator + consilier juridic ORC – 2,74,

 

 

-pentru personalul diplomatic trimis în străinătate, chiar cu studii medii:

 

– pag 76  – contabil studii medii – 2.86;

 

– pag 76  – secretar dactilograf studii medii – 2,75;

 

 

– pentru personalul de specialitate din domeniul justiţiei:

 

– pag 78 – judecator stagiar gradaţie 0 ( cu vechimea cea mai mică) – 3,26;

 

– pag 79 – procuror stagiar gradaţie 0 ( cu vechimea cea mai mică) – 3,10;

 

– pag 80 – grefier şef cu studii medii –  3,02;

 

– pag 83 – expert criminalist grad I  – 2,91;

 

– pag 87 – inspector de probaţiune grad I – 2,74.

Liderul sindical din ANAF Suceava, Gheorghiță Tudoscă, a declarat, luni, că protestul spontan al angajaților din ANAF și Trezoreria Suceava este generat de modul în care urmează să fie promovată Legea salarizării, arătând că, în proiect, în grilele de salarizare, personalul din județe este plătit cu mult mai puțini bani decât cel din structura centrală cu aceleași atibuții.

Liderul sindical din ANAF Suceava, Gheorghiță Tudoscă

El a spus că în proiectul prezentat se arată că se va ține cont de complexitatea muncii, importanța socială.

„Nu este deloc așa. Nu avem nimic cu nici o categorie socială, dar din punctul nostru de vedere, nu este corect să avem salarii ca un bibliotecar, ca un sufleur la teatru sau ca o asistentă medicală. Toți au importanța muncii, dar având în vedere că noi suntem cei care alimentăm bugetul, considerăm că ar fi trebuit un alt tratament”, a spus Tudoscă.

Gheorghiță Tudoscă a mai declarat că în grila prevăzută pentru următorii cinci ani este prevăzut că pentru cei din unitățile descentralizate ale ANAF, diferențele salariale sunt cu între 28 și 59 la sută mai mici decât cei care lucrează în structura centrală a ANAF și în Ministerul de Finanțe.

El a arătat că la consilier superior, în cinci ani se va ajunge la un salariu de 4000 de lei la care se vor adăuga sporuri.

„Noi suntem ANAF, dar în grilă suntem instituție descentralizată și diferența este foarte mare între partea centrală și cei din județe”, a spus Tudoscă.

Protestul spontan al angajaților ANAF Suceava a afectat mai mulți contribuabili, în special cei care veniseră să achite diferite sume de bani la Trezorerie.


Intră acum și în grupul de