Reprezentanţii Spitalului Municipal Fălticeni au depus la DSP documentaţia în vederea obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare pentru Maternitatea Fălticeni


Intră acum și în grupul de

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, miercuri, pentru NewsBucovina că reprezentanţii Spitalului Municipal Fălticeni au depus documentaţia în vederea obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare a Maternităţii Fălticeni.

Ea a spus că în cadrul procedurilor de autorizare este prevăzută automat şi efectuarea unor teste de sanitaţie, respectiv prelevarea de probe de aeromicrofloră, probe de pe suprafeţe şi teste de sterilitate.

“Până când nu vor fi îndeplinite toate criteriile, iar dacă rezultatele analizelor efectuate pe probele recoltate nu vor fi corespunzătoare, Maternitatea Fălticeni nu va fi deschisă”, a explicat Zorescu.

Întrebată dacă în urma derulării anchetei DSP privind modul defectuos de transport al incubatoarelor Maternităţii Fălticeni au fost aplicate sancţiuni, medicul sucevean a precizat că eventualele sancţiuni ar putea fi stabilite pe linie administrativă de către conducerea Spitalului Municipal Fălticeni.

Managerul Spitalului Municipal Fălticeni, medicul Vlad Morariu, a declarat, miercuri, pentru NewsBucovina că a fost depusă la DSP Suceava documentaţia în vederea obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare a Maternităţii Fălticeni.

Medicul Vlad Morariu a spus că la această documentaţie s-a ataşat şi o notă prin care se informează DSP Suceava că Spitalul municipal Fălticeni a solicitat sprijin Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava şi Serviciului de Ambulanţă Judeţean Suceava ca până la deschiderea Maternităţii Fălticeni  pacientele ce necesită intervenţii chirurgicale să fie preluate direct de către Maternitatea Suceava.

El a precizat că ambulatoriul de specialitate Obstetrică-ginecologie va funcţiona ca o linie de gardă, cu medic şi asistenţi medicali.

Reamintim că Direcţia de Sănătate Publică Suceava s-a autosesizat şi a declanşat, marţi, o anchetă după ce în mass-media au fost difuzate imagini în care a fost surprins modul defectuos în care au fost transportate incubatoarele Maternităţii Fălticeni spre noul sediu, în remorca unui tractor.

O echipă a DSP Suceava s-a deplasat, marţi, la Maternitatea Fălticeni pentru a verifica cele semnalate de presă, respectiv transportarea unor incubatoare cu un tractor cu remorcă, iar în urma verificării, prin procesul verbal de constatare, s-a impus Spitalului Municipal Fălticeni să solicite autorităţilor sanitare autorizaţia sanitară de funcţionare pentru Maternitatea Fălticeni.

De precizat este că Maternitatea Fălticeni urmează să funcţioneze în clădirea unei foste şcoli, iar lucrările de construcţie privind reamenajarea şi recompartimentarea spaţiilor pentru asigurarea circuitelor funcţionale au început în a doua parte a anului 2016, costurile totale, în cuantum de aproximativ 2 milioane de lei, fiind susţinute de la bugetul local.

Maternitatea Fălticeni are o capacitate de 57 de paturi, din care 35 sunt în Compartimentul de Obstetrică-ginecologie, 17 paturi în Compartimentul de Neonatologie şi cinci paturi în Compartimentul ATI.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de