Preşedintele CJ Suceava consideră necesară întărirea colaborării între SJU Suceava, celelalte spitale din judeţ şi medicii de familie pentru rezolvarea unor cazuri pe plan local şi pentru evitarea aglomerării UPU


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a subliniat, joi, într-o conferinţă de presă organizată la SJU Suceava, importanţa întăririi colaborării dintre SJU Suceava, medicii de familie şi spitalele orăşeneşti şi municipale din judeţ pentru filtrarea urgenţelor şi pentru evitarea aglomerării UPU Suceava, după ce, în urma unor analize, s-a constatat că mai mult de jumătate dintre cazurile înregistrate în UPU Suceava ar fi putut fi rezolvate şi pe plan local.

El a explicat că în cadrul întâlnirilor avute, miercuri şi joi, la SJU Suceava s-a discutat, printre altele, şi despre scurtarea timpilor de aşteptare în UPU Suceava.

“Se constată o aglomerare puternică la UPU şi aici vrem să întărim colaborarea cu celelalte spitale orăşeneşti şi municipale pentru a filtra lumea care vine către UPU de la SJU Suceava. Se constată că mai mult de jumătate din cazurile care vin la UPU ar putea fi rezovate pe plan local, dar dorim şi o mai bună legătură cu medicii de familie. Eu am insistat şi este foarte important ca noi să scurtăm timpii de aşteptare pentru pacienţi, de aceea domnul manager a stabilit nişte grile interne, cu termene limită de încadrare, pentru urgenţele stabilizate şi pentru cele nestabilizate. Ceea ce e foarte important este că au ajuns la concluzia să înfiinţeze un birou al pacientului, unde o asistentă medicală va urmări, va sta de vorbă şi cu pacientul şi cu aparţinătorul”, a spus Flutur.

El a precizat că atât pentru pacienţii din UPU, cât şi pentru cei internaţi în secţii trebuie să existe o persoană desemnată care să ţină legătura şi cu aparţinătorii şi să le ofere informaţiile şi explicaţiile necesare.

Flutur a salutat introducerea brăţării electronice de identificare pentru pacienţii SJU Suceava, arătând că acest sistem de identificare a pacientului simplifică mult lucrurile, dar şi timpii de aşteptare la UPU Suceava, iar medicul are acces mai uşor la datele privind numele, bolile pacientului, grupa sanguină, alergiile de care suferă, etc.

El consideră că acest sistem al brăţărilor electronice de identificare  a pacienţilor ar putea fi extins de la medicii de familie, la spitalele orăşeneşti şi municipale, la SMURD şi SAJ Suceava, până la SJU Suceava.

“ Noi discutăm despre dotări, despre investiţii, dar trebuie să simţim şi în actul medical acest lucru, se simte, dar noi vrem şi mai mult, o atitudine promptă, foarte rapidă şi cu eficienţă maximă”, a spus Flutur, care a precizat că SJU Suceava a luat deja noi măsuri pentru reducerea timpilor de aşteptare în UPU.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a menţionat că şi în Ambulatoriul de specialitate al SJU Suceava se înregistrează o aglomerare „uriaşă” arătând că dacă în 2010 la SJU Suceava se înregistrau 40 000-50 000 de pacienţi anual, în 2017 numărul acestora a ajuns la 160 000- 180 000.

El a spus că în perioada următoare va fi construit un nou ambulatoriu al spitalului, cu internare de zi, cu o capacitate de aproximativ 100 de paturi, în cadrul căruia vor fi reprezentate 30 de secţii, o investiţie care fi realizată pe o suprafaţă de 4000 de mp.

„Noi am terminat studiul de fezabilitate pentru noul ambulatoriu şi a fost aprobat deja în Consiliul Judeţean Suceava, ca să putem să demarăm lucrările la acest obiectiv”, a mai spus Flutur.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de