UGIR Suceava cere anularea impozitării pe cifra de afaceri pentru IMM-uri pentru că va duce la închiderea mai multor firme: Guvernul nu a avut curaj să introducă impozitul pe cifra de afaceri pentru transnaționale și cerem tratament echitabil și concurențial


Intră acum și în grupul de

Filiala Suceava a Uniunii Generale a Industriașilor din România cere Guvernului să renunțe la măsura de impozitare a cifrei de afaceri pentru întreprinderi mici și mijlocii (IMM) arătând că măsură dezavantajează aceste firme și va duce chiar la închiderea multora dintre ele și cere în același timp tratament echitabili și concurențial în condițiile în care Guvernul nu a avut curaj să introducă impozitul pe cifra de afaceri pentru firmele multinaționale care activează în România.

Vicepreședintele UGIR Suceava, Șerban Filip, arată că aceasta măsură este introdusă în proiectul de OUG de modificare a Codului fiscal pentru întreprinderi mici  cu cifra de afaceri de până la un milion de euro.

„Pentru aceste întreprinderi  se introduce un impozit pe venit în procent de 1% în situația în care au cel puțin un angagjat pe o durată determinată de 12 luni sau pe durată nedeterminată.Dacă nu au angajați, procentul este de 3% aplicat la cifra de afaceri”, explică Șerban Filip.

El precizează că, în prezent, în piață, există un număr mare de întreprinderi mici care nu au angajați fapt determinat de specificul activității, respectiv consultanță, sau asociați care sunt pensionari.

„Aceste întreprinderi care vor aplica procentul de 3% la cifra de afaceri începând cu 2018 se vor închide”, a spus Șerban Filip.

Vicepreședintele UGIR Suceava adaugă că pentru societățile care desfășoară activitatea în domeniul comerțului procentul de 1% aplicat la cifra de afaceri este mai mare decât 16 % aplicat la valoarea rezultată din venituri din care se scad cheltuielile.

„Acest lucru se explică prin faptul că 1% se aplică la valoarea mărfurilor achiziționate și revândute, iar procentul de 16% se aplică la valoarea adaosului comercial practicat din care se scad cheltuielile”, a spus expertul sucevean.

Totodată, el susține că proiectul de modificare a Codului fiscal anulează măsurile introduse la 1 februarie 2017 prin care întreprinderile mici puteau aplica cota de 16% la venituri minus cheltuieli în condițiile în care majorau capitalul social la cel puțin 45.000 lei.

„În prezentarea făcută la toate televiziunile s-a vorbit numai de cota de 1% aplicată la cifra de afaceri. Conform proiectului afișat pe transparență decizională se va aplica și procentul de 3% în cazul întreprinderilor fără salariați. Acestea se vor închide automat de la 1 ianuarie 2018”, a mai spus vicepreședintele UGIR Suceava.

Mai mult, Filip Șerban subliniază că prin măsurile anterioare aplicate de guvern s-a redus baza de impozitare în sensul că foarte multe întreprinderi mici s-au închis, făcând referire la „celebrul formular 088”,  la majorarea artificială și accelerată a salariului minim pentru a nominaliza numai ultimele măsuri cu efecte negative asupra existenței întreprinderilor mici.

„Guvernul nu a avut curaj să introducă impozitul pe cifra de afaceri pentru transnaționale din cauza presiunilor exercitate de acestea. Pentru asigurarea unui tratament echitabil și concurențial se impune să se renunțe la această măsură. În caz contrar întreprinderile mici trebuie să facă presiuni pentru anularea măsurii”, a conchis vicepreședintele UGIR Suceava, Filip Șerban.


Intră acum și în grupul de