Intră acum și în grupul de

Fundația Judeţeană pentru Tineret Suceava împreună cu PONT Group din Cluj-Napoca au organizat o acțiune de consultare a tinerilor suceveni pentru a le identifica nevoile, iar organizatorii consideră că Suceava a făcut un pas important înainte și e acum mai aproape de tineri.

Astfel, prin consultarea Com’ON Café@Suceava din data de 11 decembrie 2017 a fost lansat un proiect de gândire comună, de mobilizare a tinerilor și de pornire a unui proces de implicare civică al acestora.

Participanții au discutat în grupuri mici pe baza a trei teme, respectiv , „Dacă aș fi primar..”; „Îmi lipsește din Suceava..” și  „Ultima chestie care m-a scos din sărite..”, iar alături de tineri, în discuțiile concrete s-au implicat și reprezentanți ai instituțiilor locale între care Marian Andronache – viceprimar al municipiului Suceava, consilierul local Ovidiu Milici, Cezar Ungureanu, consilier personal al primarului municipiului Suceava, Davidel Daniel, consilier de tineret al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Suceava și Vasile Gafiuc – președintele Institutului Bucovina.

 

În timpul evenimentului, voluntarii au adunat idei care au fost afișate pe proiector și astfel participanții puteau vedea în timp real ce se discută în alte grupuri.

Viceprimarul Marian Andronache a spus că evenimentul a fost util pentru că a aflat ce își doresc tinerii, respectiv o Casă a Tineretului, un parc al tinerilor, o zonă liberă a tinerilor.

„Mă bucur foarte mult că în sfârșit avem în județ o fundație care ia această inițiativă, să aflăm problemele tinerilor. Tot se discută de probleme și aud că tinerii și-ar dori altceva, dar ce anume, ceva să văd concret, palpabil, nu am găsit. Vreau să vă aflu problemele! (..) Participând acum la o discuție în grup, [tinerii] ne-au semnalat câteva probleme extraordinar de pertinente, precum o Casă a Tineretului în Suceava la care ne gândim de mult și se poate realiza pe fonduri europene, un parc al tinerilor, o zonă liberă a tinerilor, în așa fel încât acolo să se poată manifesta cum doresc ei”, a spus Marian Andronache.

vimeo.com/247407857

Consilierul local Ovidiu Milici a salutat faptul că a constatat că tinerii vor să se implice activ în viața orașului.

„Important e că există inițiativă și există dorință din partea tinerilor de a se implica activ în viața orașului nostru. Mă bucură faptul că la Suceava aceste structuri asociative de tineret, câteva ONG-uri au într-adevăr o viață organizațională demnă de remarcat și vă spun acest lucru din prisma a două lucruri: o dată pentru că am fost și sunt apropiat de tineri, ca fost director al Direcției Județene de Tineret unde am cunoscut îndeaproape modul de lucru, efervescența lor, modul cum vor să ajute comunitățile în care trăiesc și pe de altă parte, de un an și jumătate fiind consilier local evident că sunt cât se poate de implicat și mă simt dator să văd care sunt dorințele tinerilor”,  spus Ovidiu Milici.

Și Daniel Davidel consideră utilă o asemenea consultare în care tinerii sunt auziți.

„Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Suceava este unul dintre partenerii Fundației Județene pentru Sport și Tineret, datorită cărui fapt ne aflăm aici, este o activitate pe care noi o salutăm, fiind [organizată] pentru prima oară în Suceava. Noi sperăm că aceste evenimente se vor organiza mult mai des, pentru că tinerii din Suceava vor să fie auziți, aceste activități fiind benefice pentru comunitatea noastră”, a spus Davidel Daniel, consilier pe tineret din cadrul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Suceava.

Președintele Institutului Bucovina, Vasile Gafiuc, a apreciat că astfel de evenimente trebuie organizate mai des.

„Chiar asta ne lipsește la nivel de județ. Deși noi activăm de ceva timp în comunitate, pe domeniul acesta al tinerilor nu prea avem activitate care să angajeze responsabilitatea și creativitatea tinerilor. Avem o universitate aici și cred că mina de tineri e aproape de noi, plus foarte multe licee. Tinerii au multe idei valide care pot fi implementate cu succes în comunitate. Nu pot să-mi doresc decât ca acest fel de evenimente să fie organizate tot mai des și cred că toate problemele cu care se confruntă o comunitate pot fi abordate și rezolvate cu tineri, [deoarece ei] încă nu au prejudecăți și nu au poate pe umerii lor apăsarea greutăților de zi cu zi. Mult succes și felicitări organizatorilor”, a spus Vasile Gafiuc, președinte Institutul Bucovina.

Unul dintre organizatori, András Farkas, co-fondatorul Grupului PONT, expert proiecte de tineret și dialog structurat, a explicat că cea mai bună investiție în tineri este prin tineri.

„Com’ON este de fapt o chemare la acțiune, de aici pornește numele. Propunerea noastră, a celor de la Grupul PONT, este ca să ajungem în cât mai multe orașe românești pornind de la premisa faptului că tot mai multe orașe ajung la nivelul în care își dau seama că trebuie să investească în tineri și cred că cea mai bună investiție în tineri este prin tineri, adică încurajând tinerii să spună care sunt problemele pe care le văd ei, dar mai ales ce ar putea ei să facă pe concret și atunci pasivitatea se transformă într-o acțiune, care dacă este sprijinită se poate ajunge la nivelul la care chiar dacă se duc la facultate la Cluj, după aceea revin. Pentru că simt că au o conecțiune evident sentimentală cu orașul, dar au și alte aspecte încurajatoare ca să revină, chiar dacă financiar n-ar fi atât de avantajos precum dacă ar sta în Cluj sau s-ar duce în străinătate”, a spus András Farkas.

Președintele ASUS, Dorian Dascălu a apreciat prezența reprezentanților autorității locale care au ascultat problemele tinerilor.

 

„Un astfel de eveniment are o mare importanță deoarece atunci când vine și din partea Primăriei cineva și ascultă nevoile tinerilor, [pe viitor tinerii] o să vină în număr și mai mare” – Dorian Dascălu, președinte ASUS.

 

Andrei Tiperciuc, vicepreședintele Fundației Județene pentru Tineret Suceava a subliniat că urmează ca toate ideile vor fi centralizate și trimise factorilor de decizie.

„Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Suceava este o persoană juridică de drept privat și utilitate publică, constituită din reprezentanții ONG-urilor cu experiență din județ și implicată la nivel național în Consiliul Tineretului din România și Fundatia Nationala pentru Tineret. Aceasta dezvoltă activități și politici publice cu impact asupra comunității județului și a tinerilor în mod special, adresându-se în principal nevoilor acestora. Consultăm acești tineri pentru a le identifica nevoile, iar pe viitor să putem acționa asupra rezolvării acestora. În același timp concluziile de astăzi vor fi centralizate, publicate și trimise factorilor de decizie” – Tiperciuc Andrei, vicepreședinte Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Suceava.

 

„Mi-a crescut inima în piept când am văzut că acești tineri chiar se implică și discută” – a spus unul dintre participanți în încheiere, iar András Farkas, co-fondatorul Grupului PONT, Director Executiv al Rețelei Capitalelor Europene de Tineret și Secretar General al programului național Capitala Tineretului din România a ținut să evidențieze angajamentul tinerilor suceveni de dinaintea și în timpul evenimentului.

Acțiunea a fost organizată de Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Suceava împreună cu PONT Group din Cluj-Napoca, echipă cu multă experiență în domeniul tineretului ce a transformat Clujul în Capitala Europeană a Tineretului, fiind creat astfel festivalul UNTOLD și Capitala Tineretului din România – program național desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, prezentat în New York de către Klaus Iohannis, la evenimentul organizat în marja Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, drept un program care va genera un nou model de relaționare între autorități locale, reprezentanți ai asociațiilor tinerilor și comunitate.

 

Aceste consultări au loc în mai multe orașe românești și sunt desfășurate în cadrul proiectului Com’ON Romania susținut de programul Erasmus+ prin Anpcdefp – Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.


Intră acum și în grupul de