Evreii suceveni au celebrat miracolul luminii de Hanuka în prezența rabinului șef al comunităţilor evreilor din România. Participanții au păstrat un moment de reculegere în memoria MS Regele Mihai I


Intră acum și în grupul de

Evreii suceveni au celebrat, joi, la Sinagoga Gah din Suceava miracolul luminii de Hanuka, fiind aprinsă cea de a treia lumânare a menorei speciale, Hanukia, în prezenţa rabinului şef al comunităţilor evreilor din România, Rafael Shaffer, al preşedintelui FCER, Aurel Vainer, dar şi a autorităţilor locale şi judeţene, iar cei prezenţi au păstrat un moment de reculegere în memoria Majestăţii Sale, Regele Mihai I al României.

Preşedintele Comunităţii Evreilor Suceava, profesorul Sorin Golda, a spus Regele Mihai I al României a contribuit la salvarea unui număr important de evrei prin acţiunea sa din 23 august 1944.

Golda a vorbit apoi despre semnificaţia Sărbătorii Luminii sau Hanuka spunând că pentru evrei această sărbătoare este una a continuităţii, iar “lumina înseamnă dragoste, căldură şi, în acelaşi timp, înseamnă rezistenţă”.

“Minunea de a arde timp de opt zile ceva care ar fi trebuit să reziste doar o zi este minunea rezistenţei poporului evreu. Sunt puţine popoare în istoria lumii care, la dimensiunea modestă a evreilor din antichitate, au rezistat. Au dispărut aztecii, o civilizaţie extraordinară şi numeroasă, şi totuşi evreii au avut o minune, o minune de la Dumnezeu şi care continuă şi astăzi, întrucât existăm şi asta este, după părerea mea, o minune a acelei lumini care a ars”, a menţionat Golda.

El a arătat că, de-a lungul secolelor, au fost oameni care au încercat “să stingă lumina”, dar nu au reuşit, chiar dacă au ars cărţi şi sinagogi, sperând că în acest fel vor putea distruge partea spirituală a unui popor.

“N-au reuşit, pentru că Dumnezeu a continuat să păstreze acea lămpiţă cu lumină, care a crescut de-a lungul secolelor ajungând astăzi să fie ceea ce se numeşte poporul evreu”, a spus Golda.

Preşedintele FCER, Aurel Vainer, a mulţumit autorităţilor locale pentru sprijinul acordat în restaurarea Sinagogii Gah din Suceava, care este acum pictată ca atunci când s-a realizat pentru prima oară.

“Ce e mai frumos decât să redai atmosfera din Ţara Sfântă? Atmosfera din Ţara Sfântă se găseşte în această sinagogă”, a spus Vainer.

El a vorbit despre valorile importante ale poporului evreu arătând că printre acestea se numără prietenia, memoria şi recunoştinţa faţă de Dumnezeu, care a făcut minunea din Templul lui Solomon din Ierusalim.

Vainer a mai spus că Hanuka este „un moment de istorie”, ce semnifică victoria evreilor care au luptat împotriva seleucizilor, pentru a-şi păstra religia monoteistă.

“E primul fapt de memorie care se consemnează de aproape 2200 de ani”, a subliniat Vainer.

Rabinul şef al comunităţilor de evrei din România, Raffael Shaffer, a declarat că vine de fiecare dată cu emoţie la Suceava, fiind legat afectiv de acest oraş,  mai ales că tatăl său a copilărit în Burdujeni, până a fi deportat în Transnistria, iar bunicul său dinspre mamă a învăţat la Liceul “Ştefan cel Mare” Suceava, în timpul primului Război Mondial.

 

El a vorbit despre semnificaţia acestei sărbători, dar şi despre eforturile evreilor din România de a-şi păstra identitatea, mai ales în perioada comunistă, amintind de demersurile rabinului şef Moses Rosen “de a se deschide coruri care să cânte cântece tradiţionale”, iar prin aceste cântece “s-a reaprins flacăra” şi s-a păstrat vie până în zilele noastre.

“Nu avem voie niciodată să ne culcăm pe laurii trecutului, pentru ceea ce a fost atunci, pentru ameninţările de atunci, corul a fost soluţia potrivită. Astăzi sunt ameninţări cu totul diferite la adresa identităţii oricui. Una este globalizarea, care la nivel comercial e bună, la nivel cultural e bună într-o oarecare măsură, dar pe de altă parte ameninţă identitatea. Cealaltă ameninţare este indiferenţa. Aceasta este provocarea de azi, nu am soluţii. Fiecare trebuie să caute soluţii cum să rezistăm astăzi globalizării culturale şi indiferenţei”, a subliniat rabinul şef Rafael Shaffer.

El a  adăugat că existenţa corului i-a unit pe evrei prin intermediul cântecelor, amintindu-le de identitatea lor.

“Deci, aşa cum a spus şi domnul profesor Golda, să continuăm să rezistăm!”, a mai spus Rafael Shaffer.

Rabinul şef a rostit rugăciunea specială de Hanuka, iar un copil din comunitate a aprins cea de a treia lumânare a Hanukiei.

La sărbătoarea de Hanuka de la Sinagoga Gah din Suceava au participat şi prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul Sucevei, Ion Lungu şi cei doi viceprimari, Lucian Harşovschi şi Marian Andronache, prof.univ.dr. Sanda Maria Ardeleanu, de la Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava, directorul Departamentului Cultural al FCER, Robert Schor, prim-cantorul FCER, Iosif Adler, dar şi grupul Klezmer al Comunităţii Evreieşti Iaşi.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de