Consiliul Local a respins proiectul de achiziționare a aplicației mobile „Suceava City App”


Intră acum și în grupul de

Consiliul Local Suceava a respins în ședința de joi, 29 martie a.c, proiectul inițiat de grupul consilierilor locali PSD cu privire la achiziționarea aplicației mobile oficiale a Municipiului Suceava cu denumirea „Suceava City App” în vederea facilitării accesului la o serie de informații pentru utilizatori. Proiectul a picat cu 11 voturi pentru, 11 abțineri și un vot împotrivă.

În cadrul ședinței, consilierul local PSD Gabriel Buciac a precizat în numele inițiatorilor faptul că datorită creșterii anuale a turiștilor din municipiu și a evenimentelor culturale, sportive, sociale și religioase, dar și a câștigării titlului de „Destinație europeană de excelență 2017” este oportună achiziționarea unei aplicații pentru a veni în întâmpinarea vizitatorilor și participanților la desfășurarea evenimentelor, descoperirea obiectivelor și traseelor turistice.

„Considerăm că este nevoie să venim în întâmpinarea turiștilor, a cetățenilor, printr-o aplicație oficială a Primăriei Suceava, care nu este chiar atât de costisitoare, precum s-a expus în raportul de specialitate. Acolo se specifică că este nevoie de mai multe aplicații, de servere, de diferiți senzori. Noi am specificat faptul că această aplicație poate fi administrată de firma care va câștiga licitația. Nu este obligatoriu să se ocupe cei din Primărie”, a spus consilierul local Gabriel Buciac, după ce Serviciul de specialitate din Primăria Suceava a emis un raport în care susține că această aplicație necesită resurse foarte multe și cheltuieli mari.

Potrivit expunerii de motive a inițiatorilor, aplicația are și menirea de colaborare între cetățeni și administrație, printr-o secțiune dedicată sesizării electronice a problemelor din cadrul municipiului.

Totodată, aplicația ar putea avea și rol de fluidizare a traficului rutier de pe raza municipiului, prin identificarea mai rapidă a locurilor de parcare, a spațiilor de recreere, cazare, alimentație publică, aprovizionare  și divertisment.

Mai mult, pentru creșterea gradului de transparență a deciziilor și pentru o comunicare mai directă și mai simplă cu cetățenii, aplicația poate fi utilizată pentru prezentarea ultimelor noutăți, proiecte și hotărâri ale Primăriei și Consiliului Local din Municipiul Suceava.

Consilierii PSD Suceava consideră că vizitatorii Municipiului Suceava și cetățenii acestuia trebuie să simtă că sunt protejați, iar din acest motiv consideră că este necesară și includerea în cadrul aplicației a numerelor de telefon, adresele, organizațiilor, asociațiilor pentru protecția consumatorului, poliției locale, dispeceratului domeniului public și protecției copilului.

La rândul său, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a menționat că un astfel de proiect este destul de costisitor și că nu se cunoaște cu exactitate valoarea lui.

„Dacă dvs. veneați cu un proiect pentru aprobarea de principiu era în ordine”, a spus primarul Ion Lungu.

El a subliniat faptul că în raportul Serviciului de specialitate din Primăria Suceava se arată că achiziționarea și implementarea unui astfel de proiect deși este este benefică și de actualitate, va fi posibilă după îndeplinirea unor condiții.

„Vom face în continuare estimări, fundamentări pe această temă, și când vom avea ceva concret vom veni în Consiliul Local”, a conchis primarul Ion Lungu.

Potrivit Serviciul de specialitate din Primăria Suceava, aplicația „Suceava  City App” (bazată pe conceptul Smart City) presupune implementarea mai multor aplicații, cu un grad ridicat de complexitate și care impun realizarea de investiții în tehnologiile dedicate (servere, soluții pentru securitate software și hardware, echipamente sau componente ce conțin unități de procesare a datelor, senzori, echipamente programabile și cu capabilități de conectare la Internet sau alte rețele de date, rețele de comunicații fixe  și mobile, etc.), etapizarea procedurilor de achiziții pentru că soluțiile smart deservesc paliere distincte, dar interconectate, precum și identificarea echipei de lucru (clustere specializate IT) și alocarea resurselor bugetare (de achiziție și mentenanță).

„Facem precizarea că, dotarea existentă la acest moment în Primăria municipiului Suceava nu se pretează la implementarea acestui tip de proiect, respectiv, proiectarea Caietului de sarcini și a documentației de achiziție pentru astfel de proiecte se impune a fi realizată de către firme specializate cu experiență în domeniul IT. Exemplele de bune practici referitoare la implementarea proiectelor de tip Smart City (proiecte pilot) au la bază, pe de o parte, acorduri și parteneriate cu asociații, companii, institute de cercetare-dezvoltare, universități, nu în ultimul rând, voluntari, iar pe de altă parte, resurse financiare atrase”, se arată în raport.

 


Intră acum și în grupul de