Cinci tentative de înșelăciune prin metoda „accidentul”, reclamate la Poliția Suceava în ultimele două zile. Escrocii solicitau sume cuprinse între 10.000 și 18.000 de euro

Polițiștii suceveni au fost sesizați la începutul acestei săptămâni cu privire la mai multe tentative de înșelăciune prin metoda „accidentul”. Victimele, persoane trecute de vârsta de 60 de ani, au dat dovadă de responsabilitate și au refuzat să dea curs solicitărilor de a plăti sume cuprinse între 10.000 și 18.000 de euro.

Potrivit IPJ Suceava, marți, 3 aprilie a.c., Poliţia Municipiului Vatra Dornei a fost sesizată prin S.N.U.A.U. 112 de către un bărbat despre faptul că socrii săi care locuiesc în municipiul Vatra Dornei au fost victimele unei tentative de înşelăciune prin metoda „accidentul”.

În urma verificărilor efectuate şi cu ocazia audierii persoanelor implicate s-a stabilit faptul că cei doi soți de 65 ani, locuiesc în municipiul Vatra Dornei și au o fiică care locuieşte în Franţa împreună cu familia. În momentul de faţă, soţul fiicei sale este venit în Romania, pentru rezolvarea unor probleme.

În seara de 03.04.2018, în jurul orelor 23.20, au fost contactaţi telefonic, de către o persoană de sex feminin care s-a recomandat ca fiind fiica familiei şi a menţionat faptul că a provocat un accident rutier şi persoana accidentată are nevoie de o operaţie. În continuarea convorbirii a intervenit o persoană de sex masculin care s-a recomandat ca fiind avocatul din oficiu al fiicei sale şi i-a solicita suna de 10.000 Euro.

Persoana vătămată i-a spus telefonic că nu deţine o sumă atât de mare, ci doar suma de 20.000 lei. Persoana de sex masculin i-a spus să pregătească banii, întrucât un mediator se va deplasa la adresa de domiciliu pentru a-i prelua.

Partea vătamată și-a sunat între timp ginerele care i-a spus că cele relatate nu sunt reale, ulerior luând legătura și cu fiica sa.

De asemenea, tot marți, la ora 21.50,  Poliția Mun. Suceava a fost sesizată prin SNUAU 112  de către o femeie de 66 ani din municipiul Suceava despre faptul că în aceeaşi seară a fost apelată telefonic de persoane necunoscute care au încercat să o înşele prin metoda „Accidentul”.

Persoana  vătămată a fost contactată pe telefonul fix de către un bărbat care s-a recomandat a fi medic la Spitalul de Urgenţă, ocazie cu care i-a comunicat faptul că  fiul său a fost implicat într-un eveniment rutier grav, soldat cu victime omeneşti. Pentru ca femeia accidentată să fie operată este necesară obţinerea unei tije metalice şi a unei cantităţi de sânge pentru efectuarea unei transfuzii, totalizând suma de 18.000 euro.

Întrucât femeia de 66 de ani  a precizat faptul că nu deţine bani în apartament și nu crede cele relatate, interlocutorul a închis telefonul, întrerupând convorbirea.

Persoana vătămată şi-a dat seama că este victima unei tentative de înşelăciune, dat fiind faptul că fiul său a fost apelat telefonic şi a relatat că nu a fost implicat în vreun accident rutier.

Totodată, marți, la ora 04:44, Poliția Municipiului Fălticeni a fost sesizată prin SNUAU 112 de către o femeie de 80 de ani, din municipiul Fălticeni, despre faptul că în data de 03.04.2018, în jurul orelor 03:35, a primit un telefon în care i se spunea că nepoata sa a avut un accident.

În urma primelor verificări s-a constatat faptul că femeia se afla la domiciliul ei când, în jurul orelor 03:35, a primit un apel pe telefonul fix de la o tânără care s-a prezentat ca fiind nepoata sa din Anglia şi care i-a spus că a avut un accident de maşină și că are nevoie de 10.000 de euro pentru operaţie. Ulterior, deoarece reclamanta era suspicioasă, apelanta a întrerupt convorbirea.  A luat legătura cu nepoata ei din Anglia care i-a spus că totul este în regulă şi nu a păţit nimic.

Luni, 2 aprilie, la ora 22.22, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată prin SNUAU 112 de către  o femeie de 67 de ani, din municipiul Suceava, cu privire la faptul că în jurul orelor 21.45 a fost contactată pe telefonul fix de către un bărbat care s-a recomandat a fi medic la Spitalul de Urgență, ocazie cu care i-a comunicat faptul că fiica ei a fost implicată într-un eveniment rutier grav, soldat cu victime omenești.

Pentru ca femeia accidentată să fie operată este necesară obținerea unei tije metalice  și a unei cantități de sânge pentru efectuarea unei transfuzii, totalizând suma de 15.000 euro.

Persoana vătămată și-a dat seama că este victima unei tentative de înșelăciune, dat fiind faptul că fiica sa este plecată din țară.

La aceeași dată, la ora 23.40, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată prin SNUAU 112 de către o bătrână de 76 de ani, localnică, cu privire la faptul că fost contactată pe telefonul fix de către un bărbat care s-a recomandat a fi procuror, care i-a comunicat faptul că fiica ei a fost implicată într-un eveniment rutier grav, soldat cu victime omenești. Pentru ca situația să fie soluționată favorabil în sensul că, fiica ei nu va fi arestată pentru fapta comisă, este necesară o sumă mare de bani.

Persoana vătămată i-a transmis interlocutorului faptul că în casă nu deține bani, însă îi poate oferi bijuterii din aur. La un moment dat bătrâna a solicitat să discute telefonic cu ginerele ei pentru a vedea care este situația, iar interlocutorul i-a transmis acesteia că se află la poliție pentru declarații. Din motive necunoscute interlocutorul a închis telefonul, întrerupând convorbirea.

Ulterior persoana vătămată a contactat-o telefonic pe fiica sa, care i-a infirmat aspectele menționate.

Polițiștii au întocmit dosare penale sub aspectul săvârșirii tentativei la infracțiunea de „înșelăciune”.

Poliția Suceava a precizat că metoda „Accidentul” reprezintă schema prin care un necunoscut, care de obicei se dă drept avocat, medic, poliţist sau amic, contactează telefonic rudele unei persoane despre care povestesc că a fost implicată într-un accident rutier grav sau o altă ilegalitate şi că rudele respective trebuie să plătească urgent victimelor accidentului o anumită sumă de bani pentru  eliberarea rudei  din arest sau pentru a o scăpa de la închisoare (de obicei fiul celor apelaţi telefonic).

Victimele acestui tip de infracțiune sunt, în general, persoane în vârstă, cărora, în momentul în care răspund apelului telefonic, li se aduce la cunoştinţă un scenariu de natură să producă o stare emoțională puternică, afirmându-se faptul că fiul sau fiica ar fi fost implicaţi într-un grav accident rutier.

În această situaţie creată, persoana vătămată este determinată să depună diferite sume de bani la societăți de curierat financiar, pe numele unor persoane sau să înmâneze direct sumele de bani către anumite persoane indicate.

„Este normal ca orice părinte să-şi ajute copilul aflat în nevoie. Însă, înainte de a efectua orice demers în acest sens, este bine să verificaţi informaţiile primite.  În prezentul tip de înşelăciune, infractorii se bazează în primul rând pe puternica reacţie emoţională pe care vestea dată o produce, şi anume starea de şoc şi teama; acestea sunt elementele pe care mizează răufăcătorii, ştiind că majoritatea oamenilor acţionează precipitat în asemenea situaţii.

Astfel, mizând pe o stare de tulburare profundă pe care o poate avea orice persoană la aflarea unei veşti că unei persoane dragi i s-a întâmplat ceva, infractorii contactează telefonic victimele, se recomandă de regulă a fi avocaţi, medici sau chiar poliţişti şi le relatează persoanelor înşelate că cineva drag a suferit un accident sau alte evenimente neplăcute şi că este necesar pentru acordarea asistenţei juridice sau medicale, transmiterea de urgenţă a unei sume de bani. Evident unii cetăţeni, profund emoţionaţi de primirea unei asemenea veşti, transmit infractorilor, în urma indicațiilor telefonice primite, sumele de bani solicitate. În cele din urmă, victimele își dau seama că au fost înșelate, și că evenimentul neplăcut nu a avut loc, dar rămân cu paguba materială şi şocul emoţional survenit în urma aplicării acestui mod de operare”, arată IPJ Suceava.

Poliţiştii suceveni atrag încă o dată atenţia cu privire la măsurile preventive pe care cetăţenii trebuie să le ia în cazul în care sunt abordaţi  prin această metodă şi să nu dea curs unor astfel de solicitări.