Băișanu: E iminentă catastrofa în termoficare. Va trebui pus în aplicare proiectul „ultima subvenție”. S-au chetuit peste 500 de milioane de euro cu termoficarea cu rezultatul cunoscut. Cu acești bani făceam alt oraș


Intră acum și în grupul de

Președintele ALDE Suceava, deputatul Alexandru Băișanu, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că este iminentă o catastrofă în ceea ce privește termoficarea în regim centralizat în municipiul Suceava și că până acum au fost cheltuiți peste 500 de milioane de euro pentru păstrarea acestui sistem, bani cu care se făcea un nou oraș, iar soluția pe care o propune este proiectul „ultima subvenție” prin care sucevenii care sunt racordați la sistemul centralizat să primească centrale de apartament, iar cei care deja au astfel de centrale să fie scutiți de la plata taxelor și impozitelor locale până la concurența sumei primite de ceilalți.

„E iminentă catastrofa care urmează a se întâmpla. Sucevenii vor rămâne fără apă caldă și căldură la iarnă pentru că întreaga politică a domnului Ion Lungu în ceea ce privește încălzirea cu agent termic a cetățenilor din municipiul Suceava a fost una catastrofală, aș putea spune rău-voitoare, intenționată”, a declarat Băișanu.

El a explicat că Suceava a avut SC Termica, o societate a Consiliului Local Suceava, dar care „a fost dusă intenționat în faliment”.

„Această societate a fost falimentată cu bună știință, nu din neștiință și indolență, pentru a face loc unei societăți private care știm sub oblăduirea căror membri de partid a făcut posibil acest lucru”, a spus liderul ALDE Suceava.

Deputatul a adăugat că noua societate „promitea sarea și marea, miere de albine și pâine albă”, pentru cetățenii municipiului Suceava în ceea ce privește încălzirea.

„Am spus de la început că e cea mai mare greșeală și că e o mare pierdere pentru cetățenii municipiului Suceava. Nu a ascultat nimeni și toată lumea a spus că bijuteria asta pe care am făcut-o va merge, va funcționa și va da căldură cetățenilor municipiului Suceava la prețuri extraordinar de bune pe care nimeni nu le poate oferi”, a mai spus Băișanu.

El a amintit că a atras atenția de la început că această firmă va intra în faliment și că este la fel de costisitoare ca și Termica, dar care a fost distrusă, dar că nimeni nu a auzit și  nimeni nu a vrut să înțeleagă și chiar nimeni nu a fost de acord nici măcar să poarte discuții pe această temă, care să fie transformată într-o temă de discuții, de referendum în municipiul Suceava.

„Am ajuns la momentul în care vedem că nu mai este nicio soluție privind capacitatea Primăriei, a Consiliului Local sau a unei societăți private de a asigura agent termic iarna viitoare”,a declarat Băișanu.

El a menționat că a propus în urmă cu doi ani proiectul „ultima subvenție” prin care sucevenii să primească, ca o ultimă subvenție bani pentru instalarea de centrale de apartament, pe gaz metan sau energie electrică, iar cei care au deja instalate centrale de apartament să beneficieze de scutirea de la plata taxelor și impozitelor locale până la concurența cu suma acordată celor care primesc noi centrale termice.

Băișanu a spus că această soluție a venit după ce a studiat mai multe situații similare din țară unde lucrurile funcționează corespunzător.

Deputatul sucevean a arătat că Primăria Suceava a plătit, anual, în medie, subvenții de cinci milioane de euro și s-a întrebat câte investiții publice s-ar fi putut face cu 70 de milioane de euro în ultimii 14 ani, sumă care reprezintă bugetul de investiții pe trei- patru ani în municipiu.

„Nu ar fi normal să se stabilească o ultimă subvenție și să nu mai fie plătit așa ceva?”, s-a întrebat deputatul.

El a arătat că circa 18.000 de apartamente sunt branșate la sistemul centralizat de termoficare, iar 21.000 de locuințe au sisteme proprii de încălzire și se întreabă de ce sucevenii care au sisteme proprii trebuie să suporte subvențiile pentru ceilalți în  loc ca banii lor să fie folosiți pentru investiții în oraș.

Băișanu a mai spus că sunt circa 300 de kilometri de rețea de transport și distribuție subterană care trebuie să fie reabilitată, costurile fiind între 100 și 120 de milioane de euro, fără să fie incluse și costurile cu aducerea terenului la forma inițială.

„Pierderile pe rețea sunt de circa 40 la sută.(…) Suceveanul plătește 40 la sută pierderi lună de lună”, a spus deputatul.

Potrivit acestuia, dacă se va continua cu sistemul centralizat de termoficare ar însemna costuri de minim 5 milioane de euro anual ca subvenție la care să se adauge și costurile reabilitării rețelei, lucrare care va dura foarte mulți ani și va răscoli întregul oraș pe cel puțin zece ani.

„Toți banii care s-au băgat în termoficare sunt de peste 500 de milioane de euro. Imaginați-vă ce s-ar fi putut face în Suceava cu 500 de milioane de euro. Un oraș nou”, a spus Alexandru Băișanu.

El a subliniat că este clară concluzia că municipiul Suceava nu-și va permite să-și greveze dezvoltarea pe 10 ani doar pentru a reabilita rețelele de termoficare.

„Eu știu că societățile serioase de termoficare scot apă geotermală din pământ pentru încălzire și nu fac ca la noi unde apa caldă, produsă pe banii cetățenilor, e băgată în pământ”, a spus deputatul.

El a apreciat că dacă proiectul pe care îl propune va fi acceptat nu vor mai fi cheltuiți foarte mulți bani pe acest sistem nefuncțional.

„Închidem toată povestea și nu mai investim sute de milioane de euro în rețele, nu mai plătim milioane de euro pe subvenții an de an, cu atât mai mult cu cât aceste subvenții se duc la o societate privată”, a explicat deputatul care a menționat că propunerea s-a dovedit viabilă în alte orașe din țară.

„Stupoarea mea a venit după ce primarul, care a denunțat proiectul meu în mod grosolan și l-a luat în derâdere, vine astăzi și spune că „asta e, nu mai avem, nu se mai poate, hai să facem referendum”. Și-a dat seama că a ajuns lațul la par și ar fi o catastrofă pentru el să nu mai poată oferi căldură cetățenilor municipiului Suceava pentru că societatea privată pe care a adus-o intră în faliment” , a declarat Băișanu.

El consideră că prin referendum cetățenii se pot pronunța asupra acestei propuneri și prin care să fie rezolvată problema încălzirii.(T.B.)

 


Intră acum și în grupul de