Aproximativ 80 de incendii de vegetație uscată, de la începutul acestei luni, în județul Suceava


Intră acum și în grupul de

Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, slt. Alin Găleată, a anunțat, marți, că de la începutul acestei luni, în județul Suceava s-au înregistrat aproape 80 de incendii de vegetație uscată, fiind afectate peste 155 de hectare.

Găleată a mai spus că săptămâna aceasta a debutat cu 11 incendii de vegetație uscată, pompierii militari și cei voluntari intervenind pentru lichidarea acestora.

„Au ars mii de metri pătrați de vegetație uscată, dar au existat și pagube materiale însemnate, respectiv un adăpost de animale, un depozit de furaje, un stâlp de susținere pentru cablurile de telefonie și mai mulți metri liniari de garduri din lemn”, a precizat slt. Alin Găleată.

El a mai arătat că incendiile din această lună au izbucnit în 47 de localități, afectând terenuri cu o suprafață totală de peste 155 de hectare.

Cele mai multe incendii s-au înregistrat în localitățile Suceava și Fălticeni (câte 6 incendii), Solca și Horodniceni (câte 4 incendii), Grănicești, Vicovu de Jos și Dolhasca (câte 3 incendii). Incendiile cu cele mai mari suprafețe afectate s-au înregistrat în localitățile Dolhești și Arbore (câte 20 de hectare), Soloneț (15 hectare), Horodniceni (12 hectare), Pătrăuți și Preutești (câte 10 hectare).

Pe lângă pagubele materiale înregistrate în urma incendiilor de vegetație uscată, s-au înregistrat și două victime cu arsuri grave, doi bărbați în vârstă de 70 și 69 de ani, din localitățile Fălticeni, respectiv Românești.

Găleată a menționat că numărul amenzilor aplicate de către inspectorii de prevenire ai pompierilor militari au ajuns la 20, în cuantum total de 50.000 de lei, iar aceste acțiuni vor continua, urmând ca după identificarea și a altor autori de incendii, aceștia să fie sancționați conform legislației în vigoare.

„Pentru stingerea acestor incendii s-au depus eforturi supraomenești, misiunile fiind îngreunate de vântul puternic care a favorizat dezvoltarea și propagarea flăcărilor, pompierii salvând zeci de gospodării, plantații de arbori, dar și fonduri forestiere, care au fost puse în pericol prin arderile necontrolate”, a menționat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava.

Deoarece legislaţia interzice arderea la întâmplare a vegetaţiei uscate, iar cei care o fac pun în pericol fie fondul forestier, bunuri materiale importante sau chiar vieţi omeneşti, ISU Suceava transmite din nou un apel către populaţie şi către factorii de răspundere din administraţiile locale, să respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă când flăcările sunt favorizate de condiţiile meteorologice (vânt puternic).

„Subliniem că un rol important în prevenirea incendiilor în profil teritorial îl au autorităţile administraţiei publice locale care, prin toate pârghiile legale de care dispun, trebuie să conştientizeze şi să determine populaţia să se comporte şi să acţioneze în spirit civic.

Reamintim faptul că, arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor.

Nu în ultimul rând, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a încheiat cu Garda Naţională de Mediu (GNM) şi cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – un protocol de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente. Astfel, prin acţiuni comune, se urmăreşte reducerea cazurilor de ardere a miriştilor şi a vegetaţiei, prin sancţionarea celor care încalcă aceste dispoziţii, de către toate cele trei instituţii semnatare ale protocolului, care pot duce inclusiv până la neacordarea subvenţiei agricole pentru parcelele de teren în cauză”, arată ISU Suceava.


Intră acum și în grupul de