Gunoiul din judeţul Suceava va fi „pe masa” plenului Consiliului Judeţean


Intră acum și în grupul de

Problema realizării celor două gropi ecologice de gunoi din judeţul Suceava va fi principalul punct pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Suceava care va avea loc joi, cu începere de la ora 11, în Palatul Administrativ al judeţului. Iniţiatorul proiectului de hotărâre de CJ este vicepreşedintele Dan Cadariu, el fiind de altfel însărcinat special cu rezolvarea acestei probleme de către şeful executivului judeţean sucevean, Gheorghe Flutur.

Acesta din urmă a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că gestionarea gunoaielor menajere este o problemă foarte delicată pentru tot judeţul şi că se va încerca punerea accentului în special pe realizarea primei gropi de gunoi în zona comunei Moara.

“La Moara dorim să amenajăm o groapă de gunoi de o asemenea manieră încât să nu afecteze pânza freatică şi să reprezinte şi o zonă modernă care să poată fi luată drept exemplu”, a ţinut să precizeze Gheorghe Flutur, cu adresă directă către o parte dintre locuitorii comunei care şi-au exprimat temerea că această groapă ar putea afecta serios viaţa lor.

Şeful administraţiei judeţene sucevene a informat că CJ Suceava va aproba, joi, master-planul pentru gestionarea deşeurilor din judeţ care prevede construcţia a două depozite ecologice, a cinci staţii de transfer şi a 400 de puncte de colectare pentru cele aproximativ 200.000 de tone de deşeuri produse anual în judeţ. El a arătat că autorităţile sucevene doresc să grăbească lucrările la unul dintre depozitele ecologice prevăzute în master-plan, astfel încât localităţile din judeţ să-şi poată depozita deşeurile. Flutur a menţionat că programul de gestionare a deşeurilor în judeţul Suceava este de aproximativ 50 de milioane de euro.

Preşedintele CJ Suceava a mai arătat că din luna iulie se vor închide, conform programului, toate gropile de gunoi din mediul rural şi că va trebui găsită o soluţie pentru transferul gunoaielor la gropi care nu sunt încă închise sau va solicita o derogare de un an din partea Ministerului Mediului, care va cere, la rândul său, aprobarea UE pentru această derogare. „Nu ştiu dacă vom obţine această derogare. În primul rând va trebui însă să începem lucrările la primul depozit ecologic, iar cu Ministerul Mediului să găsim o soluţie pentru gestionarea deşeurilor”, a spus Flutur.

El a subliniat că problema gestionării deşeurilor, în special din mediul rural, este la nivelul întregii ţări şi consideră că trebuie identificată o alternativă până la realizarea infrastructurii necesare.

Peste 170 de gropi de gunoi din localităţile rurale ale judeţului Suceava urmează să fie închise din data de 16 iulie, în condiţiile în care nu au fost înfiinţate cele două depozite ecologice din judeţ prevăzute în Acordul de aderare la UE.

La sfârşitul anului 2008 s-au închis gropile de gunoi ale municipiilor Suceava şi Vatra Dornei şi oraşului Siret, deşeurile fiind acum transportate la gropile de gunoi funcţionale din celelalte oraşe ale judeţului, care şi ele se află însă în program de închidere.


Intră acum și în grupul de