O delegaţie a DGASPC Suceava, în schimb de experienţă la instituţia corespondentă a Raionului Soroca din Republica Moldova


Intră acum și în grupul de

O delegaţie a DGASPC Suceava s-a aflat în perioada 15-17 septembrie 2019 într-un schimb de experienţă la Direcția de Asistență Socială și Protecția Familiei a  Raionului Soroca din  Republica Moldova.

Directorul DGASPC Suceava, Nadia Creţuleac, a precizat, joi, într-un comunicat de presă, că acest schimb de experienţă s-a realizat în baza  Înţelegerii de cooperare încheiate între judeţul Suceava din România și Raionul Soroca din Republica Moldova,  precum şi în baza Acordului  de colaborare nr.84598/06.06.2019, încheiat cu Direcția de Asistență Socială și Protecția Familiei Soroca.

Ea a spus că vizita delegaţiei sucevene s-a derulat ca urmare a

invitației transmise Consiliului Judeţean Suceava şi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, în data de 14 august 2019, de către Consiliul Raional  şi DASPF Soroca.

Creţuleac a reamintit că “inițiativa unei colaborări cu Republica Moldova a venit ca urmare a unei idei transmise de către preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, în deschiderea Campaniei “Porţi deschise-2018”, când a îndemnat specialiştii din cadrul sistemului de protecţie să-şi extindă colaborarea în domeniu şi peste graniţele ţării”.

Ea a menţionat că, în acest sens, la începutul anului 2019, cu sprijinul Consiliului Județean Suceava, în debutul Campaniei ”Porți deschise- spre comunitate”, a fost iniţiat un schimb de experiență cu Regiunea Cernăuţi din Ucraina şi Raionul Soroca din Republica Moldova, iar pe 4 aprilie 2019  a fost organizată o primă  întâlnire la sediul DGASPC Suceava, cu specialişti ai serviciilor de asistenţă socială din Republica Moldova -Raionul Soroca.

“Delegaţia din Soroca,  formată din  vicepreşedintele şi secretarul  Raionului Soroca, precum şi şefa Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei Soroca,  însoţită de specialişti din cadrul instituţiei, a fost interesată de serviciile dezvoltate în judeţul Suceava, iar specialiştii, la rândul lor, ne-au prezentat modul de organizare a sistemului de protecţie socială din Republica Moldova”, a explicat Creţuleac.

Directorul DGASPC Suceava a apreciat că “această primă întâlnire a fost un schimb de experienţă  bogat şi a pus bazele unei colaborări fructuoase şi de durată cu specialiştii din Raionul Soroca, astfel încât, după semnarea acordului de parteneriat între cele două părţi, a urmat invitaţia de a vizita serviciile de protecţie socială dezvoltate în Raionul Soroca”.

Delegaţia suceveană, din care au făcut parte directorul executiv al DGASPC Suceava și trei specialişti ai serviciilor de specialitate (serviciul asistenţă maternală, serviciul rezidenţial şi serviciul de evaluare complexă a copiilor cu dizabilităţi), s-a întâlnit pe parcursul celor două zile cu specialişti ai instituţiei omoloage din Soroca şi a vizitat câteva locaţii  ale serviciilor de protecţie  socială din Soroca.

Agenda schimbului de experiență a cuprins mai multe vizite şi o masă rotundă organizată la sediul Consiliului Raional Soroca, eveniment găzduit de preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Raional şi moderat de către şeful DASPF Soroca, Svetlana Păunescu,  la care au   participat specialiști din cadrul celor trei direcții de asistență socială: DASPF Soroca, DASPF Ocniţa şi DGASPC Suceava-România.

În cadrul evenimentului, reprezentanţii instituţiilor de asistenţă socială  şi-au prezentat structura, modul de funcţionare şi serviciile dezvoltate de-a lungul timpului, din cadrul sistemului de protecţie socială, fiind discutate şi câteva aspecte legislative din cele două ţări, care au condus la îmbunătăţirea calităţii serviciilor sociale.

Delegaţia suceveană a fost invitată să efectueze o vizită la un asistent paternal profesionist, ce are în îngrijire doi fraţi cu vârste de până la 7 ani, o vizită la Centrul Multifuncţional ”Baştina” Cosăuţi , precum şi o vizită la o locuinţă protejată pentru persoane adulte cu dizabilităţi din comuna Bădiceni, în care sunt ocrotite 4 femei şi doi bărbaţi cu dizabilităţi.

“Ceea ce am observat ca o constantă în centrele de copii, dar şi în cele de adulţi este implicarea în activităţile casnice (bucătărie, seră, pregătirea zarzavaturilor pentru iarnă etc) a beneficiarilor ca terapie şi valorizare a aptitudinilor persoanelor cu dizabilităţi”, a spus Creţuleac.

Ea a subliniat că în urma vizitei delegaţiei sucevene în structurile de asistenţă socială din raionul Soroca colaborarea va continua prin schimburi de experienţă şi de formare între personalul din centrele din judeţul Suceava şi centrele din raionul Soroca, pentru “a prelua şi valorifica  bunele practici ale ambelor părţi”.

“De asemenea, am constatat că există o nevoie crescândă de servicii de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi, în special diagnosticați cu autism, şi vom promova această nevoie în rândul organizațiilor nonguvernamentale din Suceava, care-şi pot  extinde aria serviciilor  şi  încheia parteneriate şi  cu Direcţiile din Republica Moldova”, a mai spus Creţuleac.


Intră acum și în grupul de