FOTO VIDEO // Muniție provenită din cele două Războaie Mondiale a fost distrusă controlat pe raza comunei Arbore

Grupa Pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava a organizat vineri, 25 octombrie, pe raza comunei Arbore, o ședință de distrugere a muniției asanate de pe teritoriul județului Suceava.

Potrivit Purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, Slt. Alin Găleată, pirotehniștii au fost sprijiniți de către un echipaj de jandarmi și agenți de la Poliția Rutieră și de la Poliția Arbore, precum și de către lucrători ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Arbore.

Sursa citată arată că elementele de muniție proveneau din cele două Războaie Mondiale, unele dintre ele fiind în perfectă stare de funcționare, și au fost găsite în diferite zone ale județului.

Astfel, au fost distruse 500 de elemente de muniție (muniții de artilerie și de infanterie, de diferite calibre).

„Misiunea de distrugere s-a desfășurat cu profesionalism, fără a pune în pericol vieți omenești sau bunuri materiale”, mai arată comunicatul ISU.

În acest context, ISU Suceava reamintește sucevenilor să sesizeze la 112 dacă descoperă elemente de muniție. Redăm mai jos adresarea ISU Suceava:

„Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava revine cu un apel către populaţie, privind modul de comportare în situaţiile descoperirii unor elemente de muniţie. 

            Astfel, sunt interzise: 

            – atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte; 

            – lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă; 

            – demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente; 

            – joaca minorilor cu diferite elemente de muniţie; 

            – ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau în locuinţe. 

Populaţia trebuie să cunoască faptul că în zonele în care există sau se presupune existenţa unor muniţii neexplodate este interzis: 

            – accesul persoanelor şi în special al copiilor; 

            – executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice; 

            – executarea unor lucrări funciare; 

            – circulaţia vehiculelor, oamenilor sau animalelor. 

Se vor anunţa imediat autorităţile locale sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă prin numărul unic de urgenţă 112, la descoperirea sau luarea la cunoştinţă despre existenţa muniţiei neexplodate. 

Indiferent de starea fizică sau de vechimea elementului de muniţie, pericolul ca acesta să fie activ şi să producă explozie este maxim. Prin urmare, orice operaţiune asupra muniţiei neexplodate trebuie să fie executată numai de către personal specializat, cu respectarea strictă a procedurilor de securitate.”